Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ vyhledává další příležitosti v Turecku

ČEZ vyhledává další příležitosti v Turecku

Publikováno: 11.11.2009, Aktualizováno: 12.11.2009 00:23
Rubrika: Tiskové zprávy, Energetické strojírenství

Energetická společnost ČEZ chystá se svým partnerem Akkök Group prostřednictvím společného podniku Akenerji účast v dalších projektech na tureckém trhu.
 

„Příležitostí na tureckém trhu je dostatek. A to jak ve výrobě tak distribuci elektřiny, tudíž je zde pro Akenerji dostatek prostoru pro další rozšiřování jejích aktivit. Konkrétně v oblasti distribuce elektřiny se chystají privatizace dalších společností a ČEZ respektive Akenerji bude chtít být při tom,“ řekl ředitel divize International Tomáš Pleskač.

„Nezískáváme podniky pro dobrý pocit z jejich získání, ale proto, aby vytvářely hodnotu pro společnost a její investory. Tomu odpovídají i naše cenové nabídky. Neúspěchem by tak pro nás bylo, kdybychom jakoukoliv společnost získali za cenu, která nám a našim investorům žádnou hodnotu nepřináší. To však není případ dosavadních nákupů, všechny naše akvizice trvale dosahují plánované návratnosti i přes pokračující krizi,“ dodal Pleskač.

ČEZ v Turecku podniká prostřednictvím společného podniku Akenerji s místním partnerem, společností Akkök Group. Obě společnosti již úspěšně získali místního distributora elektřiny – společnost Sedaş, která dodává elektřinu 1,3 milionu zákazníků v jedné z nejvíce průmyslové oblasti na severozápadě Turecka. Ambicí společnosti Akenerji je být jedním z klíčových hráčů na tureckém energetickém trhu.

V současné době provozuje Akenerji portfolio zdrojů o instalovaném výkonu 372 MW a další investice směřují do výstavby obnovitelných zdrojů o celkovém výkonu zhruba 380 MW. Akenerji bude rozšiřovat své výrobní portfolio s ohledem na diverzifikaci zdrojů, bude se tedy zaměřovat na snižování výrobních nákladů a zároveň bude stále významněji přispívat k pokrytí energetických potřeb v zemi.

Společně se Skupinou ČEZ plánuje Akenerji dosáhnout v následujících letech rozšíření výrobního portfolia na tři tisíce MW instalovaného výkonu. Tento nárůst si vyžádá investice přibližně za tři miliardy dolarů. Mezi plány Akenerji v Turecku patří výstavba 880MW paroplynové elektrárny v provincii Hatay.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (47x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...