Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ v těchto dnech vyhlásí tendr na Temelín

ČEZ v těchto dnech vyhlásí tendr na Temelín

Publikováno: 23.6.2009
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

(Zdroj: www.E15.cz) - Energetická společnost ČEZ vyhlásí do konce června výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín za zhruba 250 miliard korun. Informaci deníku E15 potvrdil dobře obeznámený zdroj z vedení společnosti.

,,Mohu říci zatím jen to, že do konce měsíce června by společnost ČEZ měla vypsat výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín," uvedl zdroj bez podrobností. Tisková mluvčí Eva Nováková zatím nechtěla informaci o blížícím se termínu vyhlášení tendru komentovat. ,,Finalizují se podklady pro výběrové řízení," uvedla pouze. ČEZ zatím podrobnosti tendru tají. Už teď je ale zřejmé, že vítěz nejspíš získá i příslib zakázek na další dvě jaderné elektrárny v Dukovanech a Jaslovských Bohunicích. Půjde tedy o největší výběrové řízení v dějinách České republiky v hodnotě nejméně 600 miliard korun.

,,Spojení dostavby Temelína s novými reaktory, které jsou plánované v Dukovanech, by mělo být bez problémů. Bohunice jsou zatím nejisté," uvedl expert, který připravoval podklady pro dostavbu Temelína. Tým jaderných odborníků ČEZ se z jihu Čech přesunul na Slovensko už v dubnu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím o záměru energetické společnosti vyhlásit tendr na Temelín nic neví. ,,Stát se informaci může dovědět až od svých zástupců v dozorčí radě," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Podle jeho slov by vyhlášení tendru ještě před dokončením studie vlivu elektrárny na životní prostředí EIA bylo logické. Společnost ČEZ už tuto možnost několikrát připustila. ,,Uvidíme, jak bude tendr úspěšný. Studii EIA musí firma dopracovat," připomněl. ČEZ chce dokončit elektrárnu nejpozději v roce 2020. Přípravné práce na staveništi by měla v ideálním případě zahájit už v příštím roce. Na výběrové řízení, které určí dodavatele hlavní technologie, tedy jaderného reaktoru, čeká čtveřice firem - ruský Atomstrojexport, americký Westinghouse, francouzská Areva a japonská Mitsubishi posílená jadernou odnoží německé strojírenské společnosti Siemens.

Podle tuzemských společností, které by se na dostavbě Temelína měly podílet, je nyní nejaktivnější Atomstrojexport, zatímco americký Westinghouse své aktivity v posledních měsících radikálně omezil. ,,Rusové se tváří, jako kdyby to už měli v kapse. Kapacity plzeňské Škody JS jsou připravené pro Temelín," uvedl zdroj, který si s ohledem na blížící se tendr nepřál být jmenován.

ČEZ podle svých vedoucích představitelů nechává šance budoucích dodavatelů zcela otevřené. ,,Nedá se předem určit, který z dodavatelů je lepší. Američané mají skvěle zvládnuté financování, Francouzi mají široký záběr dodavatelů a Japonci přes Siemens velmi dobře znají prostředí," uvedl vysoký představitel firmy ČEZ.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...