Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    ČEZ Teplárenská: Na zimu jsme připraveni, zahájili jsme dodávky tepla do Orlové a Bohumína

ČEZ Teplárenská: Na zimu jsme připraveni, zahájili jsme dodávky tepla do Orlové a Bohumína

Publikováno: 22.9.2016
Rubrika: Teplárenství

Společnost ČEZ Teplárenská zahájila na severní Moravě topnou sezonu 2016/2017 a začala dodávat teplo domácnostem i firmám v Bohumíně a Orlové. ČEZ Teplárenská se na nadcházející chladné období připravila v průběhu letní odstávky.

Klíčová slova: Dětmarovice

Dodávky tepla do Orlové byly spuštěny ve středu 21. září, od čtvrtečního rána už si mohou zatopit také lidé v Bohumíně. To je o 4 dny dříve než před rokem, kdy podmínky pro vytápění nastaly až 25. září.

Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7, 14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ vysvětlil Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, termín zahájení pravidelných dodávek tepla. „Samozřejmě jsme připraveni zahájit dodávky tepla i dříve než stanovuje vyhláška. Záleží na přání našich zákazníků,“ dodal Radim Sobotík.

Většina prací spojených s přípravou na topnou sezonu se stihla v prvním srpnovém týdnu v době plánované letní odstávky. „Proběhla kontrola a opravu zjištěných drobných netěsností na horkovodech do Orlové i Bohumína, navíc jsme vyčistili takzvané doplňovací nádrže nebo kalníky, které slouží k zachytávání větších tuhých nečistot,“ upřesnil Martin Šangala, vedoucí oddělení Dětmarovice z ČEZ Teplárenské. „Smyslem každoročních letních odstávek je zajistit spolehlivost a komfort dodávek tepelné energie pro nadcházející topnou sezonu,“ doplnil Martin Šangala.

V Bohumíně a Orlové zásobuje společnost ČEZ Teplárenská teplem a teplou vodou přes 14 000 bytů, další stovky městských i družstevních bytů jsou připraveny k napojení na centralizované zásobování teplem v příštích letech.

Centrální dodávka tepla je výhodná nejen pro samotné odběratele, ale pro celý region často postihovaný inverzemi. Výroba tepla probíhá v Elektrárně Dětmarovice, která splňuje ty nejpřísnější ekologické normy. Jen v loňském roce investovala přes 400 milionů korun do snížení exhalací oxidů dusíku o dalších 50 procent.

Společnost ČEZ Teplárenská, a.s., zásobuje přibližně 7 700 odběrných míst a kromě více než 144 000 domácností jsou odběrateli tepla i nemocnice, úřady, školy a průmyslové podniky. Celková roční dodávka tepla činí okolo 7 800 TJ. Zásobuje teplem zákazníky ve 39 městech v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde také exportuje teplo přes hranice, z Elektrárny Hodonín do slovenského města Holíče. V poslední době se firma stále více zaměřuje také na energetické poradentství, provádění energetických auditů a zajišťování průkazů energetické náročnosti budov. Postupně se začíná podílet také na zajišťování dodávek tepla s využitím nových technologií.

Všeobecné informace o ČEZ Teplárenská, a.s., naleznete na www.cezteplarenska.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Možnosti udržení malých teplárenských soustav (36x)
Autor v článku popisuje důvody stále častějšího odpojování objektů od systému centrálního zásobování teplem a přibližuje...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (31x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (31x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...