Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava

ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava

Publikováno: 17.4.2019
Rubrika: Tiskové zprávy, Spalovny

Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro huť ArcelorMittal Ostrava. Oprava parního kotle o výkonu 230 tun páry za hodinu umožní jeho fungování po řadu dalších let. Zakázka za téměř 180 milionů korun vzešla ze čtyřkolového výběrového řízení a je jednou z největších oprav společnosti v poslední době. 

Kotel je v majetku společnosti TAMEH Czech, která je společným podnikem skupiny ArcelorMittal a polské energetické skupiny Tauron a provozuje celé energetické hospodářství v areálu ostravské huti ArcelorMittal. 

„Výběrového řízení se účastnilo sedm uchazečů, bylo náročné a velmi nás těší, že jsme uspěli.,“ říká ředitel pro průmysl ČEZ ESCO Michal Židek. „Rekonstrukce kotle je rozdělena na dvě etapy. Hlavní část a nejrozsáhlejší opravy proběhnou v letošním roce. Druhá etapa se uskuteční v polovině roku 2020 a zahrnuje zejména rekonstrukci elektro zařízení kotle.“  

Jedná se o jednu z největších oprav společnosti za poslední dobu. Renovuje se tlakový celek kotle, hořákové systémy, mlýnský okruh, elektrostatické filtry, plynové hospodářství kotle, oblast elektro i systém kontinuálního měření vod a par,“ uvedla Kristina Červenková, generální ředitelka koncernu TAMEH Holding.

Investice ve výši 180 milionů zajistí bezpečnost a spolehlivost provozu i efektivnější řízení spalování vysokopecního a koksárenského plynu. Tím dojde ke snížení nutnosti spalovat vysokopecní plyn na komínkových hořácích (flérách) bez dalšího využití. Důležitou součástí zakázky je oprava elektrostatických filtrů kotle, které firmě umožní nadále bez problémů plnit požadavky ekologické legislativy.

„Jde o jednu z největších zakázek, kterou jsme v poslední době v sektoru průmyslové energetiky získali,“ říká Michal Slíva, ředitel pro tepelnou energetiku v ČEZ Energetické služby. „Jak je u nás pravidlem, klient se nemusí o nic starat. Celou opravu zajistíme na klíč – od zpracování projektu, zajištění dodávek až po uvedení do provozu a předání díla klientovi.

Parní kotel K11 o výkonu 230 t/h provozuje Tameh Czech od roku 1996. Spaluje nejen černé uhlí, ale také produkty jednotlivých závodů prvovýroby ostravské huti ArcelorMittal, zejména vysokopecní a koksárenský plyn. Kotel K11 za dobu svého provozu prošel několika rekonstrukcemi. Poslední větší oprava proběhla v roce 2010.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Kotel K11Kotel K11 uvnitř

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (59x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...