Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Český Huisman navrhne a vyrobí části přílivové elektrárny

Český Huisman navrhne a vyrobí části přílivové elektrárny

Publikováno: 21.5.2015
Rubrika: Elektrárny

Čeští technici společnosti Huisman ze Sviadnova, výrobce ropných vrtných souprav nebo lodních jeřábů, navrhnou a vyrobí ovládací části turbín pro přílivovou elektrárnu v Holandsku. Elektrárna o výkonu 1 MW bude instalována na pilířích největší protipovodňové zábrany Oosterschelde v holandské provincii Zeeland a zajistí elektřinu přibližně pro 700 domácností. Testování sestavené přílivové elektrárny proběhne ještě do konce roku 2015.

Klíčová slova: Huisman, přílivová elektrárna, Holandsko

Přílivová elektrárna využívá periodicky se opakující příliv a odliv. Tato mořská síla roztáčí turbíny, které prostřednictvím generátoru vyrábí elektrickou energii. Podíl českého Huismanu na zakázce přílivové elektrárny zahrnuje návrh, výrobu a testování hydraulického systému. Soustava bude ovládat pět turbín o souhrnném výkonu 1 MW. Celková hmotnost konstrukce je přibližně 520 tun,“ uvádí PR zástupce společnosti Huisman David Waliczek.

Hydraulický systém se skládá z hlavní jednotky E-HPU (hydraulická jednotka poháněná elektromotorem), vedlejší jednotky D-HPU (hydraulická jednotka poháněná dieselovým motorem) a dvou rámů s olejovými tanky umístěnými na hydraulických válcích. E-HPU je usazena uvnitř hlavní konstrukce a D-HPU je na pilíři přehrady. Tyto jednotky ovládají dva hydraulické válce, které spouštějí nebo vyzdvihují turbíny z moře. Obě jednotky jsou na sobě nezávislé a zajistí tak plynulé fungování systému.

Kamil Staněk, inženýr společnosti Huisman, přibližuje další stránku náročnosti zakázky z hlediska spolehlivosti a ekologie: „Absolutní spolehlivost je v tomto projektu velkou prioritou. V případě poruchy na jedné hydraulické jednotce se automaticky aktivuje druhá, a tím je zajištěn bezproblémový zdvih turbín například při bouřlivém počasí. Dále jsou kladeny speciální požadavky na ochranu životního prostředí. V případě úniku oleje z hydraulického systému musíme zaručit, že se z našeho zařízení nedostane do vody.“

Největší holandská protipovodňová zábrana Oosterschelde, na které bude přílivová elektrárna instalována, slouží také jako silniční spojení mezi dvěma oblastmi. Stavba byla zahájena v roce 1976 a kompletně dokončena v roce 1986. Protipovodňová zábrana stojí na 65 pilířích a má 62 ocelových vrat o šířce 42 metrů.

Důležité komponenty dodá český Huisman společnosti Tocardo International, která patří k předním světovým výrobcům přílivových elektráren. Nadnárodní skupina Huisman, do které sviadnovský závod spadá, navázala se společností Tocardo International strategickou spolupráci a drží v ní minoritní podíl.

O společnosti Huisman

  • Společnost Huisman je specialista v konstrukčním navrhování a výrobě „hi-tech“ strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou.
  • Mezi produkty firmy patří ropné vrtné soupravy, pozemní a námořní jeřáby, zařízení pro pokládání potrubí v moři a další.
  • Výrobky společnosti Huisman míří výhradně na export do celého světa. Zařízení ze Sviadnova je možné vidět například v Mexickém zálivu, u pobřeží Afriky, na amerických ropných polích, v západní Austrálii nebo v Hongkongu.
  • Ve spolupráci se společností SAAB Czech společnost Huisman vyvinula simulátor vrtné soupravy pro zaškolování vrtařů. Je to první zařízení svého druhu na světě.
  • Společnost je členem nadnárodní skupiny Huisman, která je světovou špičkou v oboru a působí v 6 zemích po celém světě. Centrála společnosti je v Nizozemí.
  • Společnost Huisman působí ve Sviadnově od roku 1997. V České republice firma zaměstnává 700 pracovníků. Celá skupina  Huisman má 2 800 zaměstnanců
  • Ve Sviadnově se nachází moderní konstrukční a vývojové centrum, ve kterém pracuje 130 techniků. Technici pracují v mezinárodních týmech a jsou v kontaktu se světovou technickou špičkou.
  • V posledních dvou letech prošel areál společnosti ve Sviadnově rozsáhlou modernizací za více než 500 mil. Kč. Firma vystavěla moderní vývojové a konstrukční centrum, montážní halu a několik dalších staveb.
  • Firma úzce spolupracuje s VŠB-TU Ostrava a středními technickými školami v Moravskoslezském kraji.

 
Přílivová elektrárna na největší protipovodňové zábraně v Holandsku


Pětici turbín bude ovládat hydraulický systém českého Huismanu


Přílivová elektrárna bude mít celkový výkon 1 MW

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (54x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
„Nový nadkritický blok elektrárny v Ledvicích je pro každého inženýra a manažera obrovskou výzvou,“ (54x)
řekli v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Daniel Jiřička (D. J.), jednatel společnosti a generální ředitel ŠKODA ...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...