Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny

Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny

Publikováno: 18.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:26
Rubrika: Uhlí, Rozvody energií

Česko loni vyvezlo do ciziny tolik elektřiny, kolik jí Temelín vyrobí za rok a půl. Takzvaný čistý export, tedy vývoz mínus dovoz, skončil na 16.163 gigawatthodinách. To bylo jen o 52 GWh méně než v rekordním roce 2003. ČR se tak zařadila na druhé místo mezi evropskými exportéry hned za Francii, píší Lidové noviny.

Informace vyplývají z předběžných údajů správce domácí energetické soustavy ČEPS. 'Za zvýšeným vývozem stojí především výrazný nárůst exportu směrem na Slovensko a dlouhodobý energetický deficit v celé jihovýchodní Evropě,' cituje deník mluvčí ČEPS Janu Jabůrkovou.
Zatímco v roce 2006 Česko 'čistě' vyvezlo 12.691 GWh, loni se export podle listu meziročně zvýšil ještě o dalších takřka třicet procent. To znamená, že za hranice mířila téměř čtvrtina celkové energetické spotřeby Česka.

Uhlí pomáhá státu vydělávat
Hlad po energiích přináší výrobcům elektřiny, zejména společnosti ČEZ, obrovské zisky a nepřímo také naplňuje státní kasu. Ekologové ale upozorňují na to, že to není zadarmo. Loňskému nárůstu exportu totiž nejvíce pomohla zvýšená produkce uhelných elektráren, které meziročně zvýšily výrobu o osm procent, píší Lidové noviny.
'Zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu vyhrožuje nedostatkem elektřiny a usiluje o prolomení limitů těžby uhlí, miliony tun této strategické suroviny v Česku pálí jen kvůli vývozu,' řekl listu energetický expert Hnutí Duha Petr Holub.
'Patříme k několika málo evropským státům, které mají nadbytek energetických zdrojů a zájem o naši elektřinu je v zahraničí enormní. To je prostě trh a my nemůžeme výrobcům nařídit, aby nevyváželi,' citoval deník reakci mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského (Zdroj: iDnes.cz)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (579x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (50x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...