Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    České firmy v moderních jaderných projektech typu VVER

České firmy v moderních jaderných projektech typu VVER

Publikováno: 20.8.2018
Rubrika: Jaderné

S tím, jak zdlouhavě postupuje příprava výstavby nových jaderných bloků v Česku, se musí české firmy stále více orientovat na export. Jedním ze směrů, kam putuje česká produkce, jsou jaderné elektrárny typu VVER stavěné ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom v řadě zemí světa.

Pilotní bloky VVER-1200

Mezi důležité reference českých firem patří dodávky komponent pro nové bloky jaderné elektrárny Novovoroněžská II. Stojí zde první blok generace III+, který byl ve světě uveden do provozu. Hodnota dodávek 14 českých firem pro tuto elektrárnu v souhrnu přesáhla 1,4 miliardy korun.

Reaktory VVER-1200 evolučně navazují na VVER-1000, které stojí například v jaderné elektrárně Temelín. Oproti svým předchůdcům nemají jen větší výkon, o čemž svědčí název, ale projektanti zahrnuli do projektu celou řadu změn, díky nimž se reaktor řadí ke generaci III+. Tedy k o stupeň bezpečnějším, ekonomičtějším a spolehlivějším jaderným elektrárnám ve srovnání s většinou ze 450 jaderných bloků, které jsou na světě v provozu.

V oblasti bezpečnosti elektrárna používá unikátní kombinaci aktivních a pasivních bezpečnostních systémů a počítá i se situacemi, kdy tyto systémy zcela selžou v případě hypotetické závažné mimořádné události (jako byla například vlna cunami v japonské Fukušimě). V tomto případě budou použity systémy pro zmírnění následků vážných havárií, které minimalizují dopad havárie na obyvatelstvo a životní prostředí. Elektrárna dále používá moderní výsledky výzkumu a vývoje, takže je plně digitalizována a používá nové materiály (díky tomu byla prodloužena její projektová doba provozu na 60 let, tedy dvojnásobek oproti VVER-1000). K dalším přednostem oproti předchozí generaci patří vyšší spolehlivost a ekonomická efektivita provozu, která je spojena například s lepším využitím uranu a optimalizovaným počtem pracovního personálu.

Elektrárna Novovoroněžská II zaujala svými parametry porotu amerického energetického časopisu Power, která každoročně hledá inovativní a historicky významné elektrárny. Udělila jí ocenění Top Plant za rok 2016 v kategorii jaderné energetiky.

První blok této elektrárny byl uveden do komerčního provozu v únoru 2017, druhý je v současnosti připravován ke spuštění. Současně s tím probíhá spouštění 1. bloku jaderné elektrárny Leningradská II, která v dubnu 2018 dosáhla 50 % nominálního výkonu.

Dodávky společnosti MSA, a.s., pro elektrárnu Novovoroněžská II v roce 2018 popisuje Martin Határ, PR Manager v této firmě: „MSA je dlouhodobým a stabilním partnerem ruských jaderných elektráren. V roce 2018 budeme pro Novovoroněžskou jadernou elektrárnu realizovat dodávky zpětných klapek L32 a náhradních dílů pro šoupátka A00.“

Další z firem, které v tomto roce dodají do Novovoroněžské elektrárny svou produkci, je Kabelovna Kabex a.s. „Kabelovna Kabex, stejně jako v minulých letech, plánuje i v roce 2018 dodávky svých kabelových výrobků pro firmu Rosatom. Tyto dodávky budou realizovány přes naše obchodní partnery v Rusku. Předpokládáme dodávky v objemu cca 10 milionů korun a kabely budou hlavně určeny pro elektrárnu Novovoroněžská II,“ uvádí Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export.

Bloky VVER-1200 v dalších zemích

Nejmodernější verzí ruských tlakovodních reaktorů určených pro export jsou právě VVER-1200. Kromě toho, že je Rosatom nabízí přímo pro výstavbu v Česku, připravuje jejich výstavbu i relativně blízko k českým hranicím. Ve Finsku probíhají přípravné práce na staveništi jednoho bloku jaderné elektrárny Hanhikivi a v Maďarsku se připravuje výstavba dvojice bloků jaderné elektrárny Paks II.

Právě o tyto evropské projekty mají české firmy největší zájem, protože nám jsou blízké jak geograficky, tak technicky, a české firmy tak mohou zužitkovat své zkušenosti získané při výstavbě a údržbě českých a slovenských jaderných elektráren s reaktory VVER. Umožní jim to rozvinout své kompetence dodávkami pro reaktory generace III+ a připravit se tak na výstavbu domácích bloků.

Zájem o evropské projekty potvrzuje Jan Krška, obchodní ředitel ve společnosti I&C Energo a.s.: „Pro jaderné elektrárny typu VVER na Slovensku, v Bulharsku a na Ukrajině dodáváme dmychadla, rozvaděče, impulsní potrubí, speciální inženýrské činnosti a další produkty a služby. V současné době se naše společnost intenzivně zajímá o projekty jaderných elektráren ve Finsku a v Maďarsku. Jednání jsou zatím v počátečních fázích.“

V pokročilé fázi výstavby je dvojice bloků VVER-1200 v běloruské jaderné elektrárně Ostrověcká a po čtyřech blocích vznikne v turecké elektrárně Akkuyu a egyptské El Dabaa. Betonování prvního z dvojice bloků začalo v bangladéšské elektrárně Rooppur. I tyto projekty v zemích, které s jadernou energetikou začínají, vzbuzují mezi českými firmami zájem.

Dokládá to jednatel společnosti I.B.C. Praha, spol. s r.o., Přemysl Indrák: „Naše společnost se účastní právě probíhajících nabídkových procesů pro projekty Rosatomu Paks v Maďarsku a Akkuyu v Turecku.“

Podobně je na tom i MPower Engineering, a.s. Její obchodní manažer Miloslav Franěk uvádí: „V letošním roce bychom měli dodat armatury A43 a A00 do elektráren Novovoroněžská II a Běloruská. Podávali jsme další nabídky i na dodávku armatur pro elektrárny Kudankulam v Indii, Smolenská a Leningradská II v Rusku a Rooppur v Bangladéši.“

Další technologický krok: VVER-TOI

Pozorováním stavebních prací v ruské jaderné elektrárně Kurská II bychom mohli spatřit něco z budoucnosti ruské jaderné energetiky, která se zde postupně rýsuje. Jde o projekt VVER-TOI, což je typově optimalizovaná a informatizovaná verze reaktoru VVER-1200. Tento reaktor má vyšší výkon (1255 MWe) a zlepšené ekonomické a technologické parametry s ohledem na zkrácení doby výstavby a snížení investičních i provozních nákladů.

V Kurské elektrárně probíhá výstavba referenčního bloku a po ověření nové technologie na domácí půdě bude i tento projekt nabídnut na mezinárodním trhu. První beton do základů jaderného ostrova 1. bloku byl položen 29. dubna 2018 a první česká firma je do tohoto projektu již zapojena.

Společnosti Sigma DIZ se v loňském roce podařilo uspět v tendru na dodávky pro tento projekt. Jiří Tomášek, vedoucí divize Jaderná energetika, uvádí: „V tomto roce budeme dodávat pouze náhradní díly, například do Novovoroněžské elektrárny, ale i jiných jaderných elektráren Rosatomu. Velké dodávky máme naplánovány na roky 2019 a 2020, kdy dodáme do jaderné elektrárny Kurská II v Rusku 12 čerpadel v hodnotě zhruba 210 milionů korun.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obr. 1 – 1. blok JE Leningradská II s reaktorem VVER-1200. (Zdroj: Rosatom)¨Obr. 2 – Příprava staveniště pro JE Hanhikivi ve Finsku. (Zdroj: Fennovoima)Obr. 3 – Vizualizace dvoublokové elektrárny typu VVER-TOI. (Zdroj: Rosatom)Obr. 4 – Zahájení betonáže základů jaderného ostrova 1. bloku JE Kurská II typu VVER-TOI. (Zdroj: Rosatom)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (39x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...