Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Česká technologie řídí jaderné elektrárny i teplárny

Česká technologie řídí jaderné elektrárny i teplárny

Publikováno: 1.4.2019
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály

Vývozním artiklem České republiky nejsou jen pivo, křišťál či ŠKODA AUTO. V oblasti energetiky vytváří dobré jméno českého jaderného knowhow ve světě také příbramský ZAT, dodavatel inteligentních systémů a výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmysl. Jeho technologie jsou nasazeny na deseti procentech jaderných elektrárnách ve světě a na 30 procentech v Evropské unii. Řídicí systémy ZAT najdete také na klasických elektrárnách v Evropě, ale i na vzdálených místech, jako je Kuba, Indonésie či Austrálie.

I když se řídicí systémy pro náročné průmyslové procesy od českého dodavatele stále více uplatňují v zahraničí, v České republice má své nenahraditelné místo. Systémy ZAT jsou nasazené například na obou jaderných elektrárnách. „V současné době provádíme modernizaci operátorské části na všech čtyřech blocích Jaderné elektrárny Dukovany po šestnácti letech spolehlivého provozu,“ říká Karel Stočes, ředitel divize Energetika společnosti ZAT. Jde o obnovu po skončení životního cyklu řídicího systému, který zde firma dodala v letech 2002 až 2010. Systémy ZAT v současné době z velké části řídí kompletní chod Jaderné elektrárny Dukovany. Poslední velkou realizaci zde firma ukončila v roce 2016, když završila ve spolupráci s firmami ŠKODA JS a I&C Energo modernizaci řídicího systému pro řízení technologie primární i sekundární části všech jaderných bloků.

Jaderné stopy v zahraničí

Pro příklad nemusíme chodit daleko. Také všech šest bloků jaderných elektráren na Slovensku bude po ukončení dostavby Jaderné elektrárny Mochovce 3 a 4 řízeno řídicím bezpečnostním systémem z pera příbramských vývojářů. Další velkou zakázkou za více než půl miliardy korun, která bude dokončena v tomto roce, je kompletní výměna systému řízení polohy palivových tyčí v reaktoru, regulátoru výkonu reaktoru a bezpečnostního vypínače na jaderné elektrárně Pakš v Maďarsku. Po jejím dokončení bude další jadernou elektrárnou kompletně řízenou českou technologií. „V současné době máme rozpracované zakázky také pro jaderné elektrárny v Arménii, Finsku i Francii,“ doplňuje Stočes. ZAT na ně dodává svůj řídicí systém SandRA (Safe and Reliable Automation), který je už čtvrtou generací řídicích systémů firmy. Digitální procesní stanice SandRA Z100 vyvinuté pro jadernou energetiku obsahují speciální bezpečnostní funkce určené pro nejvyšší bezpečnostní kategorie, které umožňují řídit technologie primární části jaderné elektrárny. Nejúspěšnějšími produkty ZAT v jádru jsou řídicí a bezpečnostní systém ovládání pohonů regulačních kazet reaktoru a regulační systém výkonu reaktoru.

Novinky ve vývoji

V letošním roce firma chystá dokončení přípravy produktů na platformě SandRA s bezpečnostními a nebezpečnostními technickými prostředky Z100 a Z200 pro projekty na nově stavěné jaderné bloky generace III a III+. ZAT se svými dodávkami řídicích systémů v rámci výzkumu také podílí na vývoji reaktoru čtvrté generace včetně vývoje malých a výzkumných reaktorů. Bezpečnostní prvky z jaderné energetiky uplatňuje i ve svých řídicích systémech pro tepelné a vodní elektrárny, na drahách, dolech, v plynárenství a smart systémech. „V rámci našeho zákaznického dne Zoom At Technology, který jsme letos pojali mezinárodně a prezentovali jsme novinky formou on-line vysílání, jsme představili nový kompaktní regulátor turbíny SandRA Z210 CTC. Jde o řešení pro turbíny menšího výkonu. Jeho výhody jsou především jednoduchá a rychlá instalace, nízká cena a stejný výpočetní výkon jako u robustních systémů,“ doplňuje Karel Stočes. V oblasti klasické energetiky firma dále chystá certifikaci budicího systému synchronních generátorů s kontrolérem SandRA Z110 AVR pro bezpečnostní kategorii SIL3. Ve vývoji se chce zaměřit na rozšiřování produktů pro energetické zdroje a optimalizaci provozu celých systémů včetně spotřeby a uplatnění řešení SimONet v zakázkách pro klasickou energetiku.

SimONet – technologie pro IoT

Platformu SimONet pro bezdrátový sběr, přenos a zpracování velkého množství dat pomocí sítí IoT, jako jsou LORA, Sigfox, IQRF či NB, firma uvedla na trh v loňském roce. SimONet umožňuje komplexní správu hodnot a monitoring spravované lokality nebo objektu. Technické řešení je založené na platformě IoT, kdy se sběr dat provádí z bateriově napájených nízkoenergetických senzorů. SimONet umožňuje sběr dat z technologických procesů a zařízení i v místech, kde není možné použít standardní komunikační sítě, nebo je jejich využití neefektivní. Systém dokáže analyzovat měřená data, zvyšovat efektivitu plánování údržby a vede k finančním úsporám. „První instalace u klientů už máme za sebou. Systém jsme nasadili například pro sběr dat v teplárenství. Připravujeme také pilotní projekt v dopravě a správě budov,“ říká Václav Janoch, ředitel divize Smart systémy. Aplikace SimONet je určená pro obory plynárenství, drážních systémů, bioplynových stanic, vodáren, tepláren atd.

V oblasti smart systémů chystá ZAT v letošním roce vývoj chytrých snímačů pro nasazení v průmyslu, systémy pro správu či analýzu dat a také webové a mobilní zobrazovací aplikace. Tyto novinky chce ZAT začlenit i do tradičních produktů pro doly, produktovody či dopravu, což jsou systémy pro dispečerskou a řídicí techniku a dálkovou diagnostiku.

ZAT v teplárenství

Firma dodává svá řešení jak pro řízení rozsáhlých technologických celků typu energetického výrobního bloku, tak i pro řízení malých technologií, jako jsou čističky odpadních vod, regulační stanice a podobně. Jedním z odvětví, na které se zaměřuje, je teplárenství. Rozsah dodávek firmy ZAT do tepláren je široký. Firma prostřednictvím svých dodávek řídí a chrání celé výrobní bloky díky DCS systému na platformě SandRA Synergy a dále jednotlivé technologie pro výrobu tepla a elektřiny, jako jsou různé typy kotlů, parních turbín, synchronních generátorů nebo celé strojovny. Mezi důležité dodávky do tepláren patří i tzv. neblokové provozy, například zauhlování, čerpací nebo kompresorové stanice či projekty v oblasti ekologických technologií. Těmi jsou odsiřovací linky, denitrifikace, odprášení nebo redukce rtuti. Příkladem komplexní dodávky jsou realizace firmy ZAT v Elektrárnách Opatovice a.s., kde je firma aktivní již dlouhé roky. Mezi další teplárny, kam firma dodává větší rozsah dodávek, patří například teplárna Planá nad Lužnicí, Náchod, Písek. Další aplikace jsou v teplárnách Třebovice, Přerov, Olomouc, Tábor a mnohých dalších.

V poslední době se také v teplárenství ve stále větší míře začínají uplatňovat moderní prvky na bázi IoT. Firma ZAT má i v tomto novém oboru provozovatelům tepláren co nabídnout. Jde především o již zmíněné využití nového vlastního produktu na bázi SimONet, který je vhodný pro bezdrátový sběr dat a jejich transfer k dalšímu zpracování. Tato data je možné dále využívat například pro prediktivní údržbu technologií, a tím výrazně zefektivnit výrobu tepla a elektřiny.

V neposlední řadě se firma ZAT začíná uplatňovat také v oblasti akumulace energie, jedna z prvních aplikací pro řízení výkonové baterie se v těchto dnech právě připravuje.

Zájem firem z celého světa

O úspěchu řídicích systémů z dílny českých vývojářů svědčí nejenom 80procentní podíl exportu na obchodních výsledcích firmy. Velký úspěch v zahraničí firma zaznamenala letos v únoru, kdy pořádala zákaznický den Zoom At Technology formou hodinového on-line vysílání. Přímý přenos sledovaly firmy ze 42 zemí světa, v průběhu následujících dnů jej pak ze záznamu shlédlo na 3000 odborníků z více než 110 zemí světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Řídicí systém čtvrté generace ZAT SandRAProcesní stanice SandRA Z100 pro řízení polohy regulačních tyčí jaderného reaktoruŘízení vodní elektrárny Lipno I. systémem SandRA SynergyRentgenová kontrola kvality pájení desek na výrobní lince elektroniky v PříbramiPříklad desek SandRA Z100 určených pro Safety systémy Panel pro zobrazení polohy regulačních tyčí reaktoru na jaderné elektrárně PakšPříklad desek SandRA Z100 určených pro Safety systémyTři procesní stanice SandRA Z100 pro řízení polohy regulačních tyčí reaktoruOperátor plně automatizované výrobní linky určené pro osazování a pájení SMD součástekDetail desky systému SandRA Z100 s diagnostickými funkcemi

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (51x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...