Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Areva a EDF dnes hostily na 50 odborníků a lídrů z oblasti jaderné energetiky, zástupců Evropské komise i ministerstev

Areva a EDF dnes hostily na 50 odborníků a lídrů z oblasti jaderné energetiky, zástupců Evropské komise i ministerstev

Publikováno: 27.5.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

ZAT byl jednou ze tří firem a jedinou z České republiky, která zde vystoupila

Dva dny Praha hostí zástupce evropských špiček z oblasti energetiky. O předehru European Nuclear Energy Forum (ENEF) 2015 se postaraly společnosti Areva a EDF, které dnes v poledne pozvaly k pracovnímu obědu na 50 zástupců politické a byznys sféry z odvětví jaderné energetiky. Zástupci tří partnerských firem z Francie, České republiky a Polska odpovídali na dotazy účastníků diskusního panelu. Českou republiku za dodavatele Arevy zastupovala společnost ZAT a.s., výrobce a dodavatel řídicích systémů do energetiky i průmyslu u nás i ve světě.

Evropa má dnes v oblasti jaderné energetiky silné postavení, otázka konkurenceschopnosti a perspektivy dodavatelského řetězce je do budoucna velmi důležitá,“ říká Jean-Andre Barbosa, ředitel pořádající společnosti Areva pro střední a východní Evropu.  

Společnost Areva proto oslovila tři dodavatelské firmy - BOCCARD z Francie, Elektrobudowa z Polska a ZAT z České republiky - aby se v diskusním panelu podělily o své zkušenosti s dodávkami do jádra. Událost byla určena pro účastníky ENEF, zejména pro evropské instituce, představitele zúčastněných států a pro jejich průmyslové partnery. 

 „Firma ZAT je jedním z hlavních partnerů společnosti Areva v regionu. Ve svém oboru má značné zkušenosti a věříme, že vnesla do debaty velmi cenný vhled na vyhlídky a výzvy, kterým jaderná energetika čelí,“ komentuje Jean-Andre Barbosa důvod volby právě české společnosti ZAT.

Diskuse se točila kolem bezpečnosti

Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT, v diskusi uvedla, že při dodávkách pro jaderné elektrárny jde v první řadě o bezpečnost provozu.  „Pokud chce firma uspět na tak náročném trhu, musí mít schopnost pochopit a přizpůsobit se zvyklostem a požadavkům dozorových orgánů pro jadernou bezpečnost a provozovatelům jaderných technologií. Znalost místní legislativy a splnění tvrdých mezinárodních předpisů je zásadní,“ konstatuje Česáková.

Technologie české firmy splňují jedny z nejnáročnějších norem bezpečnosti v řízení jaderného reaktoru. Díky tomu firmu zařadili do tendrů o dostavbu JE Temelín dva ze tří uchazečů. Na dotaz, do jaké míry ovlivnil tendr jejich společnost, Vladislava Česáková uvedla: „Zásadně. Umožnil nám ukázat, co umíme. Prošli jsme tvrdými audity a prověřením našich technologií i výroby právě u společnosti AREVA i konsorcia MIR 1200.  I když byl tendr zrušen, s oběma firmami jsme  navázali významnou spolupráci. Pro Arevu podle francouzských norem certifikujeme a dodáváme řídicí systémy pro rekonstrukci osmi jaderných elektráren ve Franci,“ konstatuje Česáková.

Tato spolupráce není jediná. Firma podle Česákové spolupracuje s Arevou na vývoji několika produktů pro jadernou energetiku. „Máme kvalitní výzkum a vývoj, jen do laboratoří v Příbrami jsme za poslední dva roky investovali 10 milionů korun. Výstavba nového výzkumně vývojového centra v Plzni, které jsme dokončili v roce 2007, stála přes 160 milionů korun,“ doplňuje Ivo Tichý, člen představenstva ZAT. Podle něj firma investuje do vývoje svých řídicích systémů ročně přes 40 milionů korun.

Nová energetická koncepce pro ČR

Řada dotazů směřovala k aktuálně zveřejněné státní energetické koncepci České republiky a příklonu k jádru. „My rozhodnutí vlády vítáme. Náš řídicí systém SandRA dodáváme do obou českých jaderných elektráren. Tento krok nám umožní investovat do vývoje dalších produktů zejména pro oblast nejvyšší bezpečnostní kategorie jako přípravu na výstavbu nových bloků jaderných elektráren v ČR i zahraničí. Naše řídicí systémy a know-how chceme uplatnit také v dalších jaderných technologiích, např. pro výzkumné a školní jaderné reaktory,“  konstatuje Vladislava Česáková.

ZAT v jaderné energetice

ZAT patří mezi čtyři firmy v EU, které dodávají vlastní řídicí systémy s certifikací pro vysoký stupeň bezpečnosti primárních okruhů jaderných elektráren u nás i ve světě. Firma se specializuje na technologicky náročné projekty. I díky tomu v posledních deseti letech poptávka po know-how ZAT na českých i zahraničních jaderních elektrárnách významně roste.

ZAT dodává své řídicí systémy na české, francouzské, slovenské i ukrajinské jaderné elektrárny. V březnu firma získala zakázku na JE Pakš v Maďarsku v objemu půl miliardy korun, zvítězila i v tendru na rekonstrukci dvou bloků JE Jaslovské Bohunice na Slovensku, do konce příštího roku bude pracovat také na dlouhodobé rekonstrukci JE Dukovany.

Za čtyřicet let dodávek do jaderné energetiky ZAT dodal řídicí systémy na 25 bloků jaderných elektráren za 5 miliard korun.

Rozpracované zakázky na 1,5 miliardy korun

V tomto a příštím roce čekáme tržby znovu přes 700 milionů korun. Objem rozpracovaných zakázek dosahuje půl druhé miliardy korun, z čehož bude více než 80 procent dodáno do zahraničí,“ upřesnil Ivo Tichý. Polovina obratu tvoří oblast jaderné energetiky, druhá polovina jde za dodávkami do klasické energetiky a průmyslu. „Řídicí systémy vlastní i cizí výroby dodáváme do 50 zemí světa. V současné době máme rozpracované projekty například v Egyptě, na Islandu, v Gruzii, v Polsku, na Slovensku, na Kubě a v Austrálii se chystáme zprovoznit speciální sluneční elektrárnu,“ uzavírá Tichý.

Společnost ZAT a.s. je nejstarší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů s více než 50letou historií. Je vyšším certifikovaným dodavatelem zejména v oborech jaderná energetika, klasická energetika, povrchová těžba a doprava surovin, plynárenství, doprava a průmyslové procesy.

Firma ZAT sídlí v Příbrami. V Plzni má vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Je také výrobcem zdravotnických přístrojů. Firma zaměstnává přes 320 pracovníků, z nichž má 80 % středoškolské a vysokoškolské vzdělání.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...