Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ABB uvádí na trh novou řadu vysokonapěťových měničů frekvence

ABB uvádí na trh novou řadu vysokonapěťových měničů frekvence

Publikováno: 23.10.2009
Rubrika: Lidé-Věci-Události

ABB uvádí na trh vysokonapěťový měnič frekvence pro výkony 400 až 1000 kVA a na napětí 6-6,9 kV. Měnič frekvence je určený pro celou řadu běžných aplikací, k regulaci otáček elektrických motorů.

Vzduchem chlazený měnič frekvence ACS 2000 je určený zejména pro ventilátory, čerpadla, kompresory a další běžné aplikace v oborech jako je výroba cementu, výroba elektrické energie, hornictví, metalurgie, výroba celulózy a papíru, vodárenství, a také v chemickém, petrochemickém a plynárenském průmyslu.

Měnič frekvence ACS 2000 využívá nejmodernější technologie a splňuje tak i náročné požadavky, které tyto průmyslové aplikace vyžadují. Patří k nim flexibilní připojení na síť, nízký obsah harmonických, snižování spotřeby elektrické energie, kompenzace jalového výkonu, snadná instalace a uvedení do provozu.

Přímé připojení do sítě
ACS 2000 lze použít bez vstupního izolačního transformátoru, což umožňuje přímé připojení na síť 6 kV (direct-to-line). Pokud je třeba se připojit na jiné napěťové hladiny, použije se izolační transformátor na vstupu měniče.

Při přímém připojení na síť uživatel ocení výhodu nižších investičních nákladů neboť odpadají výdaje na pořízení transformátoru. Verze měniče ACS 2000 bez vstupního transformátoru navíc znamená menší nároky na zastavěný prostor v místě instalace a také nižší hmotnost pro manipulaci a transport. Díky jeho kompaktním rozměrům lze měnič ACS 2000 snadno použít pro regulaci otáček stávajících, dříve neregulovaných motorů spouštěných přímým připojením na síť 6,0–6,9 kV.

U aplikací, které vyžadují vstupní transformátor pro převod na příslušné napětí, případně galvanickou izolaci od síťového napájení, lze ACS 2000 připojit na běžný dvouvinuťový olejový nebo suchý transformátor.

Nízký obsah harmonických
Aktivní vstupní usměrňovač (AFE) minimalizuje obsah harmonických v síti, aniž by bylo nutné použít transformátory s více vinutími, které jsou cenově náročnější. Aktivní vstupní usměrňovač navíc umožňuje provoz ve všech čtyřech kvadrantech, tedy i rekuperaci elektrické energie do sítě při brždění a kompenzaci jalového výkonu. Aktivní vstupní usměrňovač (AFE) měniče zajišťuje z hlediska harmonických splnění všech norem jak pro zkreslení napětí tak i proudu. Není třeba zpracovávat analýzu harmonických v síti či řešit instalaci síťových filtrů.

Úspory elektrické energie
Použití měničů frekvence pro regulaci otáček motorů jistě přináší výrazné úspory el. energie, neboť motor se provozuje s takovými otáčkami, které jsou pro danou pracovní oblast skutečně potřeba. Díky AFE je možno navíc šetřit rekuperací energie zpět do sítě.

Kompenzace jalového výkonu
AFE může rovněž zajišťovat kompenzaci jalového výkonu, čímž se ušetří za platby při překročení limitů odebíraného jalového výkonu případně za náklady na instalaci kompenzačního zařízení.

 

Snadná instalace, uvedení do provozu, provoz i údržba
Technologie přímého zapojení na síť (direct-to-line) umožňuje rychlou a snadnou instalaci a uvedení do provozu, neboť odpadá prvek transformátoru. Instalaci vysokonapěťového měniče frekvence usnadňuje technika kabeláže ABB „tři kabely dovnitř – tři kabely ven“. Stačí pouze odpojit přívodní síťový kabel, zapojit měnič a připojit měnič k motoru.

Konstrukce měniče ACS 2000 s výsuvnými fázovými moduly umožňuje snadný přístup ke všem důležitým dílům a součástkám zepředu a dovoluje jejich rychlou výměnu. V důsledku toho dosahuje jednoho z nejkratších časů pro provedení opravy (ukazatel MTTR).

Vysoká spolehlivost
Měnič se vyznačuje extrémně vysokou spolehlivostí, dosahovanou použitím prověřených technologií, jako jsou topologie víceúrovňového napěťového střídače Voltage Source Inverter (VSI), prověřené vysokonapěťové výkonové polovodiče IGBT a v neposlední řadě přímé řízení momentu motoru Direct Torque Control (DTC). Tyto technologie zvyšují spolehlivost, prodlužují střední čas mezi poruchami (MTBF) a zlepšují dostupnost.

Topologie ABB VSI, spolu s patentovanou víceúrovňovou konstrukcí spínání IGBT tranzistorů poskytují téměř sinusový průběh proudu a napětí. Díky tomu lze měnič používat s běžnými motory a kabely. Platforma pro řízení pohonu s ACS 2000 využívá zákazníky vysoce oceňovanou technologii DTC od ABB. V důsledku toho se dosazuje maximálního točivého momentu i v nulových otáčkách a také vůbec nejnižších ztrát u vysokonapěťových měničů frekvence. Pohon je řízen bez momentových rázů s maximální dynamikou a přesností za všech podmínek.

Nižší náklady na instalaci, údržbu a provoz

Variabilní připojení do sítě, nízký obsah harmonických, úspora elektrické energie, snadná instalace a uvedení do provozu a vysoká spolehlivost společně zajišťují u měniče ACS 2000 extrémně nízké celkové náklady na instalaci, provoz a údržbu po celou dobu životnosti měniče.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...