Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    2. blok JE Rooppur v Bangladéši má stavební povolení

2. blok JE Rooppur v Bangladéši má stavební povolení

Publikováno: 16.7.2018
Rubrika: Jaderné

Bangladéšský úřad pro jaderný dozor BAERA vydal 8. července 2018 povolení k projektování a výstavbě 2. bloku jaderné elektrárny Rooppur s reaktory VVER-1200, kterou staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom. Na 1. bloku, který toto povolení získal 4. listopadu 2017, nyní probíhají stavební práce na reaktorové budově.

Povolení bylo vydáno bangladéšské organizaci Bangladesh Atomic Energy Commission (BAEC), která má v zemi na starosti rozvoj jaderných technologií. Dokument potvrzuje bezpečnost projektu a umožňuje zahájit výstavbu 2. bloku.

„V roli generálního projektanta vystupuje Inženýringová společnost ASE. V současnosti probíhají stavební práce na 1. bloku jaderné elektrárny Rooppur a letos v červenci plánujeme začít betonovat základy reaktorové budovy 2. bloku,“ uvádí Valerij Limarenko, ředitel Inženýringové divize Rosatomu.

Výstavba 1. bloku elektrárny Rooppur začala v listopadu 2017. Nyní se staví stěny prostorů, do nichž bude umístěn jaderný reaktor, probíhá armování stěn reaktorové budovy a základové desky pomocných provozů. Opodál probíhá úprava podloží pro chladicí věž.

Prvním krokem, který umožnil výstavbu elektrárny Rooppur, byla Mezivládní dohoda o spolupráci při výstavbě jaderné elektrárny na území Bangladéše podepsaná 2. listopadu 2011. Na ni navazuje generální smlouva na projektování, výstavbu a spouštění dvou bloků s reaktory VVER-1200 v lokalitě Rooppur, která byla uzavřena 25. prosince 2015. Lokalita se nachází zhruba 160 kilometrů od hlavního města Dháka na břehu řeky Gangy.

Referenčním blokem pro tuto elektrárnu je 1. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II, která se nachází v Rusku. Tento blok je prvním typu VVER-1200, a dokonce byl uveden do provozu jako první blok generace III+ na světě. Jde o evoluční projekt vycházející z reaktorů VVER-1000 a splňuje nejpřísnější mezinárodní bezpečnostní požadavky.

Reaktory typu VVER-1200 nepatří v Česku k neznámým, protože české jaderné elektrárny postavily české firmy podle projektů VVER-1000 a VVER-440, což jsou předchůdci současných VVER-1200. I s nimi mají české firmy velké zkušenosti, protože se dodavatelsky zapojily do výstavby bloků typu VVER-1200 v Rusku.

Například na dodávkách armatur do jaderných elektráren Novovoroněžská II a Leningradská II se podílely Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA. Dále mají české firmy zkušenosti s výrobou kabelů a hermetických průchodek pro tento typ bloků, které dodávala Kabelovna Kabex. Sigma Group dodala čerpací techniku a ZPA Pečky servopohony. Do těchto elektráren směřovalo z Česka také laboratorní vybavení (ze společnosti Brněnská Drutěva), laboratorní sklo (Kavalierglass a Sklárny Moravia) a obráběcí stroje (Proma).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Úprava podloží pro reaktorovou budovu v JE Rooppur.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...