Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Živoucí fosilie zpečetila mír mezi energetiky a těžaři

Živoucí fosilie zpečetila mír mezi energetiky a těžaři

Publikováno: 22.5.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Elektrárny

Výsadba nové metasekvoje se stala definitivní tečkou za předchozími napjatými vztahy mezi energetickou společností ČEZ a těžební společností Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal. Obě společnosti narovnaly své vzájemné vztahy v březnu letošního roku, kdy jejich nejvyšší představitelé svými podpisy stvrdili smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro Elektrárnu Počerady na dalších až téměř 50 let.

Dohoda tak může trvat až do roku 2060, přičemž tento dlouhodobý kontrakt stabilizuje situaci na celém trhu nejen s uhlím, ale i s elektřinou. Navíc je významným stabilizačním prvkem, jenž zajistí jak pracovní místa v regionu, tak i možný rozvoj a rozsáhlejší investice do zlepšení provozu obou společností. Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. Vršanská uhelná hodlá v průběhu příštích 10 let investovat zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie. Tyto práce jsou velkou příležitostí pro dodavatele jak z regionu, tak z celé ČR.
Metasekvoji čínskou zasadili ve středu 15. května za přítomnosti zástupců Skupiny ČEZ a společnosti Czech Coal zahradníci z dodavatelské firmy Nipauer. Strom byl usazen do kompozice ostatních jehličnanů v areálu elektrárny před hlavní budovou. Metasekvoje čínská je opadavý jehličnan z čeledi cypřišovitých. Do doby svého objevu na začátku čtyřicátých let minulého století v Číně se mělo za to, že tento rod rostlin vyhynul asi před 70 miliony lety, tedy na konci druhohor, jelikož byl znám pouze ze zkamenělin. Jedná se tedy o takzvanou živoucí fosilii. Jejím velmi blízkým příbuzným je přitom metasekvoje disticha, která byla coby zkamenělina objevena ve druhé polovině 19. století na Špicberkách a v roce 1941 se stala i typovým druhem rodu metasekvojí. Jenže o dva roky později byl objeven v čínské provincii Chu-pej dosud botanickému světu neznámý jehličnan, který později dostal jméno metasekvoje čínská a stal se tak novým typovým druhem rodu. Že jde o živoucí fosilii, bylo přitom definitivně potvrzeno v květnu 1947. O dva roky později se pak první semena metasekvoje čínské dostaly i do botanické zahrady při zámku v Průhonicích.
Dá se tudíž říci, že metasekvoje v dávné minulosti naší planety byly jedním ze zelených nástupců obřích přesliček a plavuní. Zatímco ty vyhynuly na konci prvohor, éra metasekvojí nastala na konci druhohor a v třetihorách, tedy v době dinosaurů. To již zbytky kmenů a listů plavuní a přesliček byly překryty mohutnými nánosy organického i anorganického materiálu. Zuhelnatěním těchto odumřelých zbytků rostlin v bahně močálů za nepřístupu kyslíku přitom během uplynulých milionů let vzniklo dnešní uhlí.
Darovaná metasekvoje čínská Skupině ČEZ společností Czech Coal má proto dvojí symboliku. Tou první jsou větve stromu coby zelené ratolesti vzájemného usmíření a navázání nové dlouhodobé spolupráce. Druhou, i když spíše metaforickou, je připomínka, že elektrárenské uhlí je vlastně fosilní palivo.

Metasekvoje čínská je novým zeleným přírůstkem v areálu Elektrárny Počerady. Coby dar od společnosti Czech Coal v něm byla vysazena ve středu 15. května.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Odsíření a odprášení kotlů K14, K13, K12 elektrárny Třebovice – popis technologie (53x)
Dalkia Česká republika, a.s. (nyní Veolia) a Sdružení NOEN – AC-Technologies uzavřeli dne 4. 11. 2013 smlouvu o dílo na ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (52x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...