Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ZČU se opět stala dějištěm Jaderných dnů

ZČU se opět stala dějištěm Jaderných dnů

Publikováno: 2.7.2018
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Jaderné dny, unikátní a rozsáhlá výstava doplněná přednáškami na podporu jaderné energetiky a technického vzdělávání v České republice, se letos opět konala v prostorách Fakulty strojní v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech. Tato významná akce byla pořádána Západočeskou univerzitou v Plzni spolu s firmou ŠKODA JS a.s. a také ve spolupráci se sdružením CENEN.

Během letošního osmého ročníku, konaného od 19. dubna do 23. května, měli návštěvníci možnost obdivovat nejen modely různých jaderných zařízení, ale i skutečná zařízení určená k využití jaderné energie. K vidění byla mimo jiné maketa palivové kazety reaktoru VVER 1000, model hlubinného úložiště či modely reaktorů a kontejnerů na použité palivo. Rozsáhlou expozici pravidelně doplňovaly populárně naučné přednášky pro střední školy a odborně zaměřené semináře určené k rozšíření znalostí studentů vysokých škol, či širší odborné veřejnosti. V rámci slavnostního zahájení letošního ročníku Jaderných dnů proběhla panelová diskuse, tentokrát na téma „Energetická budoucnost a technické vzdělávání v ČR“. Mezi panelisty nechyběl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, generální ředitel Škoda JS a.s. Vladimír Poklop či ředitel divize Nové jaderné zdroje ve společnosti ČEZ a.s. Petr Závodský a také doc. Hezoučký, bývalý ředitel JE Temelín. Téma vyvolalo velký zájem ze strany obecenstva, teré kladlo panelistům celou řadu zajímavých dotazů, především na možnou stavbu dalších jaderných zdrojů v ČR a způsob financování jejich výstavby.

Během více než měsíčního trvání Jaderných dnů, bylo uskutečněno celkem šest tematických přednášek pro studenty středních škol a na každé z nich se soutěžilo o tablet věnovaný sponzorem daného tématu. Soutěž vždy sestávala ze dvou kol, přičemž první z nich probíhalo formou vědomostního kvízu přes aplikaci na chytrém mobilním telefonu. Tři studenti, kteří odpověděli správně a nejrychleji, postoupili do druhého kolo boje o tablet, kde jejich úkolem bylo zjistit dolet částic alfa. Ke zdárnému splnění tohoto úkolu měli k dispozici nejmodernější vybavení v hodnotě stovek tisíc korun.

V rámci odborných seminářů přednášela na půdě Západočeské univerzity celá řada špičkových tuzemských i zahraničních odborníků z oblasti jaderné energetiky. Ti zde předávali své praxí získané poznatky a zkušenosti nastupující generaci jaderných inženýrů během celkem sedmi seminářů. Mezi významné hosty lze bezesporu zařadit generálního ředitele a absolventa Fakulty elektrotechnické ZČU Jana Krumla či absolventa Fakulty strojní ZČU Vojtěcha Janského, který v současné době pracuje na pozici projektového manažera na výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...