Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Závěry a doporučení 15. ročníku Semináře EGÚ Brno, a. s. - 2011

Závěry a doporučení 15. ročníku Semináře EGÚ Brno, a. s. - 2011

Publikováno: 31.10.2011
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ve dnech 6. a 7. října 2011 se konal v kongresové hale hotelu Voroněž v Brně již 15. ročník odborného energetického semináře, pořádaného společností EGÚ Brno, a. s., letos s názvem: "ENERGETIKA PRO BUDOUCNOST“ a podtitulem „Co aktuálně determinuje udržitelný rozvoj energetiky“.

Semináře, který patří k nejnavštěvovanějším energetickým akcím v ČR a je i významným fórem pro výměnu názorů na aktuální situaci v energetice a její směřování, se letos účastnilo více než 350 odborných pracovníků z české i slovenské energetiky. Poznamenejme, že seminář byl stejně jako v minulých letech pořádán pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky, Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny ČR, Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, Zväzu zamestnávatel'ov energetiky SR a Národního komitétu ČR WEC.
V rámci programu prezentovalo své příspěvky k aktuálním problémům současné i budoucí energetiky 23 špičkových odborníků – představitelů státní správy a čelných představitelů většiny významných energetických subjektů a institutů České i Slovenské republiky. Jednání semináře probíhalo v šesti na sebe navazujících odborných sekcích, jejichž náplň reflektovala ústřední motto zaměření semináře: zajištění udržitelného rozvoje energetiky v budoucnosti. Významní představitelé státní správy a energetiky informovali účastníky semináře o hlavních potřebách, problémech i připravovaných změnách v energetice.

Pozornost byla zaměřena na následující tematické okruhy:

  • Vliv aktualizace SEK a nové legislativy na energetickou budoucnost ČR.
  • Trh s elektřinou v ČR a jeho integrace v regionu CEE a NWE.
  • Dopady uplatnění OZE; nové technologie a inteligentní systémy v energetice.
  • Výrobní zdroje na křižovatce.
  • Omezení rozvoje elektroenergetiky v ČR.
  • Očekávané ceny elektřiny a ovlivňující faktory.

Na přednášky v jednotlivých sekcích navazovala panelová diskuse a odpovědi odborníků na dotazy z pléna. Součástí semináře byla i večerní neformální diskuse a výměny názorů účastníků. Na závěr tohoto dvoudenního semináře byla přítomnými odborníky formulována a celým fórem účastníků odsouhlasena doporučení pro další směřování energetiky v České republice, ze kterých uvádíme:

1) Omezení vnějších regulačních zásahů do prostředí energetiky
- Nekoncepční vnější zásahy do prostředí energetiky (od státu, od EU – oblast podpory, dotací, neadekvátní daňová zátěž) ji již nyní destabilizují a velmi omezují její další přirozený rozvoj. Je potřebná výrazná podpora tržních principů a omezení těchto zásahů.

2) Státní energetická koncepce
- Aktualizace SEK a správný výběr variant energetického mixu je nezbytný pro budoucnost celého energetického sektoru v ČR.
- Je potřebná depolitizace rozhodování v energetice.

3) Teplárenství v ČR
- Je třeba narovnat podmínky pro teplárenství tak, aby nedošlo k rozpadu tohoto vysoce efektivního a společensky potřebného segmentu energetiky.
- Je nutné urychleně hledat opatření pro udržení dlouhodobé pozice teplárenství v ČR.

4) Nové zdroje v ČR
- V současných ekonomických a politických podmínkách je ohrožen potřebný rozvoj zdrojové základny v EU i v ČR.
- Jako ekonomicky efektivní se v současnosti ukazuje výstavba větrných parků ve vhodných lokalitách a zdrojů s KVET založených na (spolu)spalování biomasy a odpadů.
- Výstavba nových jaderných zdrojů je rozhodnutím strategického charakteru pro zajištění dostatku elektřiny v dlouhodobém horizontu. Tomu by mělo odpovídat nastavení vhodných podmínek nutných pro výstavbu a eliminaci rizik nového jaderného zdroje.

5) Obnovitelné zdroje energie
- OZE v EU (v Německu) ovlivňují technicky (omezení v sítích) i ekonomicky (tlak na cenu elektřiny a odstavování zdrojů) také poměry v ES ČR.
- Doporučuje se urychlené přijetí nového zákona o podporovaných zdrojích. Toto je podmínkou integrace OZE do ES ČR v technické i ekonomické rovině.
- V rámci tržní integrace je potřebné zacházet s OZE jako s ostatními zdroji včetně odpovědnosti za regulaci.

6) Nástroje pro snižování emisí
- Věnovat pozornost analýzám vlivu Směrnice 2010/75/EU a jejím dopadům na zdroje v ES ČR. Implementace požadavků směrnice povede jak k omezení výroby v uhelných zdrojích, tak k nutnosti rekonstrukcí s ekonomickými dopady.
- Analýzy dopadu Směrnice do provozu zdrojů je nutné promítnout rovněž do dlouhodobých bilancí výroby elektřiny.

7) Rozvoj sítí
- Koordinace rozvoje energetické infrastruktury v Evropě i středoevropském regionu je nezbytná, toto platí i v souvislosti s integrací trhů.
- Pro další výstavbu infrastruktury, zejména liniových staveb, je nutná podpora souvisejících legislativních opatření směřujících ke zjednodušení a zkrácení povolovacích procedur.

8) Rozvoj trhů v regionu
- Je doporučována podpora další integrace trhů ve středoevropském regionu (CEE).
- Metoda Flow Based, podporovaná některými státy v regionu, nenaplňuje očekávání na zvýšení obchodovatelných přeshraničních kapacit ani nepřispívá ke zvýšení spolehlivosti provozu propojených soustav. Doporučeným směrem je integrace trhů prostřednictvím Market Couplingu.

9) Smart Grids (SG)
- Rozhodnutí a investice do SG je doporučeno opřít nejen o technické možnosti nových technologií, ale hlavně o ekonomickou efektivnost a reálné využití jak u zákazníka, tak i u ostatních účastníků trhu s elektřinou.
- Kromě podpory elektromobility je třeba se zaměřit také na infrastrukturu pro toto odvětví a nezhoršit poměry v elektrizační soustavě vlivem elektromobilů.
- Je nezbytné zpracovat průběžné analýzy možností uplatnění AMM jako podklad pro případnou realizaci konceptu SG v přijatelném a pro ČR využitelném rozsahu.

10) Stanovení optimálních cest rozvoje české energetiky
- Byla konstatována potřeba koncepčních prací jak pro zajištění dlouhodobé rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou, tak pro zajištění energetické bezpečnosti ES ČR v perspektivě.

Podrobnější informace o semináři, jeho závěry a shrnutí je možné získat na www.egubrno.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Seminář ERÚSeminář ERÚSeminář ERÚ

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (66x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
Skupina ČEZ mění organizační strukturu divize Výroba (58x)
Změny v divizi Výroba společnosti ČEZ reagují na vyčlenění divize Investice z divize Výroba a na realizaci strategie v o...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...