Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    ZAT zmodernizuje řídicí systém odsíření v Elektrárně Mělník I za 20 milionů korun

ZAT zmodernizuje řídicí systém odsíření v Elektrárně Mělník I za 20 milionů korun

Publikováno: 16.5.2018
Rubrika: Technologie, materiály

Další zakázkou společnosti ZAT v České republice je modernizace řídicího systému odsíření kouřových spalin u šesti kotlů v Elektrárně Mělník I. „V současné době jsme ve fázi akceptačních zkoušek v naší zkušebně v Příbrami za přítomnosti zákazníka, předání celé zakázky se plánuje na březen 2020,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s. Cena zakázky je 20 milionů korun. Systémy příbramské firmy řídí většinu provozních souborů v Elektrárnách Mělník už téměř dvacet let.

Nástupem nových ekologických požadavků stávající technologie již nevyhovovala, proto elektrárna přistoupila k realizaci odsiřovacího procesu pomocí technologie BNG. Jde o mokrou vápencovou vypírku kouřových plynů. Řízení technologie bude mít na starosti řídicí systém SandRA (Safe and Reliable Automation) od společnosti ZAT. „Zároveň budeme pro společnost AF-Consult Czech Republic, se kterou zakázku realizujeme, vyrábět rozvaděče nízkého napětí,“ upřesňuje František Kural, ředitel divize Energetika společnosti ZAT. Projekt se uskuteční ve dvou etapách, konečné předání je plánováno na březen 2020.

Systémy řízení s technologiemi Průmyslu 4.0

„Nová architektura řídicího systému naší společnosti obsahuje HMI operátorskou úroveň zajišťující kontakt operátora s řízenou technologií a její ovládání díky platformě Wonderware. Procesní úroveň je realizována řídicím systémem SandRA Z200. Každý z provozních souborů, jako jsou vykládka vápence, příprava vápenné suspenze, řízení reaktorů a společné části, úprava výchozích produktů sádrovce a jeho odvodnění atd., bude obsahovat vlastní automatiku systému ZAT Z200,“ říká František Kural. Ty jsou komunikačně propojené pomocí redundantní sběrnice Ethernet. Data budou ukládána v SQL serveru pro potřeby dalšího zpracování, např. analýz či trendů. Životnost nového řídicího systému pro odsíření je plánována minimálně na dalších 15 let. ZAT bude mít na starosti i servis technologie.

Společnost ZAT dodává řídicí systémy do Elektrárny Mělník od sedmdesátých let minulého století. Od masivního nasazování automatizace v devadesátých letech minulého století firma dodala řídicí systémy na většinu provozovaných souborů v elektrárně včetně řízení bloků B1 až B6. „Výhodou pro elektrárnu je naše dlouhodobá zkušenost s jejich provozy a systémy, které budeme postupně nahrazovat za plného provozu, i znalost všech typů odsiřovacích procesů,“ doplňuje František Kural.

Řízení pro velké DCS bloky i dílčí technologie

ZAT se zaměřuje na vývoj, výrobu a implementaci řídicích systémů pro energetiku a průmyslu. V oblasti odsíření firma v poslední době realizovala dvanáct projektů v elektrárnách Mělník II a III, v Elektrárnách Opatovice, teplárnách Strakonice, Příbram, Elektrárny Vřesová a dalších.

Pro tepelné i vodní elektrárny ZAT dodává řídicí systémy blokových a neblokových provozních souborů, zařízení polní instrumentace, elektro vlastní spotřeby a vyvedení výkonu i poradenství. Firma garantuje spolupráci při uvádění do provozu i následný dlouhodobý servis.

Zájem především ze zahraničí

ZAT vyvíjí a nasazuje vlastní řídicí systémy. Čtvrtou generaci řídicího systému SandRA firma uvedla na trh v roce 2011. Na jeho vývoji pracovali projektanti a vývojáři firmy více jak pět let. Jde o sofistikovaný řídicí systém s důrazem na bezpečnost, bezporuchovost a dlouhou dobu životnosti s délkou provozu 15 až 20 let. „Po uvedení nové generace řídicího systému SandRA na trh nás příjemně překvapil velký zájem zahraničních firem, většina zakázek v klasické energetice aktuálně směřuje mimo naše území na trh EU i mino něj,“ dodává Ivo Tichý. V současné době firma exportuje téměř 70 procent produkce a dodává do 60 zemí světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
ZAT zmodernizuje řídicí systém odsíření v Elektrárně Mělník I za 20 milionů korunZAT zmodernizuje řídicí systém odsíření v Elektrárně Mělník I za 20 milionů korunZAT zmodernizuje řídicí systém odsíření v Elektrárně Mělník I za 20 milionů korun

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (44x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...