Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali po deváté čas dobré věci

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali po deváté čas dobré věci

Publikováno: 18.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Severní Čechy – Čas pro dobrou věc nastal opět po roce pro zaměstnance Skupiny ČEZ, tentokrát startoval 13. dubna v Ústeckém kraji. V rámci skupinových dobrovolnických aktivit se ve středu pomáhalo Dětskému domovu v Mašťově, občanskému sdružení RADKA v Kadani, Domovu pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem, lesní MŠ Spolku přátel Samorostu, z. s., v Proboštově a psímu útulku Nadace Tlapka v Žimu. O den později pak ještě parta osmi silných chlapů doplněná o čtyři ženy zavítala do Skanzenu v Zubrnicích. Pomoc za ta léta víceméně již ostřílených 38 dobrovolníků byla více než různorodá, vzhledem k pěknému počasí se hlavně pracovalo venku.   

Vítanou pomoc si tradičně pochvalovali v Dětském domově v Mašťově. Sice jsme počítali s tím, že dojde na zednické a různé údržbářské práce,ale je hezky a navíc přijely, až na jednu výjimku, samé ženy. Proto jsme se pustili do jarní úpravy zeleně, odstraňování náletových dřevin, shrabání listí a podobně. Máme rozsáhlý areál a jeho údržba je takový jeden veliký nekonečný příběh. Jsme proto rádi, že k nám zaměstnanci Skupiny ČEZ letos opět zavítali na dobrovolnický den. Kdyby jezdili častěji, nebyli bychom vůbec proti,“ kvitoval pomoc Zdeněk Šimek, ředitel domova. Jak se všichni dobrovolníci shodli, v Mašťově přitom nebyl ani jeden z nich poprvé, jsou rádi, když mohou pomoci. Zvláště pak dětem, jimž dětský domov nahrazuje pravé rodiny.  

Dobrovolníci, které přivítala kadaňská RADKA, měli po několika deštivých obdobích za sebou konečně možnost, pomáhat venku. Třeba osvědčená dvojice, která si v Radce vyzkoušela už mnohé od výroby keramických dárků až po mytí oken - Monika Dědková z Elektráren Prunéřov a Vanda Dvorská z Elektrárny Tušimice, se proto letos mohla věnovat ­čištění a následné sestavě hracích prvků pro dětské hřiště u ZŠ, MŠ a jeslí Raduška. Muži pak například sestavovali velký vodní mlýn a všichni společně ještě stavěli indiánské típí. „Dobrovolníci z ČEZ k nám jezdí od začátku a vždy se pro ně najde spousta práce. Pravda, většinou byli zavření v budově, protože nám nepřálo počasí. Letos to ale konečně vyšlo, a mohou celý den strávit venku. Pomáhají nám tak po zimě zprovoznit tři naše venkovní hřiště, na která instalují různé hrací prvky, trampolínu, típí a podobně,“ uvedla s díky za pomoc  Hana Vodrážková, ředitelka občanského sdružení Radka.

Další tři dobrovolníci se zapojili do jarního úklidu ve psím útulku Nadace Tlapka v Žimu na Teplicku. „Obě máme doma pejsky, byť menší, takže tato práce má pro nás smysl a baví nás. Navíc jsme chtěly vidět větší psy různých plemen. Doma jsme ovšem musely slíbit, že žádného nepřivedeme domů,“ shodly se s úsměvem Ivana Mottlová a Dana Langerová z ČEZ Prodej v Děčíně. Stanislav Machačný z ČEZ Distribuce v Děčíně k tomu dodal, že i jeho do Tlapky přivedla láska ke zvířatům a smysluplná práce pro ně. „Pomoc všech tří byla pro nás velice vítaná. Máte-li se denně řádně a poctivě postarat o více jak 70 psů, tak vám zákonitě nezbyde čas na nějaké další věci, které pak neustále odkládáte na neurčito. S pánem proto společně štěrkujeme cestu kvůli odvodnění a ženy  se pustily do čištění výběhů. Všichni tři jsou šikovní a nezbývá než říci – díky vám,“ řekl s úsměvem  Radek Adradovský za souhlasného přikyvování hlavou manželky Romany; oba jsou ošetřovatelé v útulku.

Symsluplně  strávily svůj dobrovolnický den také Lucie Brynychová z Elektrárny Počerady a Vladimíra Baumgartnerová z Elektrárny Ledvice v ústeckém Domově pro seniory na Severní Terase, které se věnovaly tamním seniorkám.Jak dopoledne, tak i odpoledne s nimi strávily venku, ať již procházkou nebo povídáním si u kafíčka v zahradním altánku. „Kontakt s okolním světem je pro naše klienty velmi důležitý. Ač se to nezdá, takhle strávený den je pro ně nejlepší terapií. Mají radost, že za nimi někdo přišel a vždycky pookřejí. Škoda, že k nám nemůžete posílat vaše lidi častěji. Jak se každoročně opakuji, je to společný den plný pozitivní energie a oznámkovaný mnohokrát podtrženou jedničkou s nekonečným počtem hvězdiček,“ poznamenala spokojeně Jarmila Kováčová, rehabilitační ergoterapeutka domova.

Jedním slovem - bezva!  Bylo nádherné počasí, vyčistily jsme velký kus pozemku od kamení a klacků tak, aby se dala zasít tráva. Také jsme odstraňovaly hluboké kořeny a natíraly dětem domečky.  Na podobné akci jsem byla opakovaně, příští rok půjdu zase. Nejraději zase do Samorostu. Je tam hodně práce a tudíž i potřeba hodně dobrovolníků. Moc by se nám tam hodila chlapská ruka. Ono vyvážet kolečka naložená kamením, není úplně lehká práce. Stejně jako vykopávat kořeny. Už teď mě bolí záda, ale za ten pocit dobře odvedené práce a pomoc dětem to stojí,“ zhodnotila a popsala Lucie Jandová z Lidských zdrojů ČEZ, a. s., svůj dobrovolnický den v lesní školce Spolku přátel Samorostu v Proboštově.  Stejného názoru byly i další tři dobrovolnice ze Skupiny ČEZ, všem se navíc líbilo, že měly po celou dobu možnost pozorovat dění ve školce. „Myšlenka lesní školky mě hodně nadchla. Děti jsou celý den venku, jen odpočinout si jdou do pro ně upravené maringotky,“ dodala ještě Lucie Jandová.

Ve Skanzenu Zubrnice navázali někteří účastníci Času pro dobrou věc, jak se dobrovolnický den oficiálně jmenuje, na svou práci z loňského září. Zatímco tehdy hloubili lopatami a krumpáči koryta dvou lednic u bývalého mlýna a nánosy zeminy a kamenů vytahovali ve finále z hloubky více než tří metrů, letos se zde pustili do dočišťovacích prací. Jednoduše řečeno, tentokráte již pomocí kolečka vyváželi z koryt lednic další kameny. Druhá skupina pak pracovala u dalšího mlýna, který je i s nedalekou studánkou známý z pohádky Dešťová víla. „Protéká jim tu hráz, museli jsme proto najít místo, kudy voda uniká a vyhloubit u ní díru, aby se dala spára speciální směsí utěsnit. Pak zase vše zaházíme a povrch upravíme do původní podoby,“ popsal Radek Kotrba z ČEZ Distribuce v Děčíně, co právě se dvěma kolegy dělá. Všichni tři přitom pomocí lopat, krumpáče a rýčů sváděli boj s vodu nacucaným a tudíž silně mazlavým a těžkým jílem. Další muži zhruba sto metrů za mlýnem zpevňovali kameny přírodní břeh náhonu, jehož dno ještě o něco dál čistily čtyři dobrovolnice od spadaného listí a větví.

S pomocí lidí z ČEZ jsme velmi spokojeni. Už vloni nám hodně pomohli a letos se také nebojí přiložit ruce k dílu. I když je to u nás spíše o pořádné chlapské práci, najde se jí pochopitelně dost i pro ženy. Třeba právě při čištění náhonu od větví a spadaného listí. Doufám, že k nám všichni zavítají i v příštím roce,“ uvedl František Ledvinka, vedoucí Skanzenu Zubrnice. „Jsme z tohoto kraje a máme ho rádi. Máme i dobrý pocit z toho, když můžeme přiložit ruce k dílu a výsledek naší práce je za námi vidět. Pokud se Zubrnice opět objeví v nabídce, určitě přijedeme příští rok zase,“ konstatovali Martin  Peršl a Jaroslav Bořek z ČEZ Distribuce v Děčíně, kteří kameny zpevňovali břeh náhonu.

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt dobrovolnických dnů jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po deváté Jeho smyslem je, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí. Energetici přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoc tam, kde je zrovna v daný moment zapotřebí. V uplynulých osmi letech se tak do programu firemního dobrovolnictví zapojilo téměř čtyři tisíce energetiků na nejrůznějších postech. Letos si to mnozí již po x-té zopakovali a další kolegové se k nim nově přidali a v jiných regionech do konce letošního roku ještě přidají.

Informace o veřejně prospěšných organizacích:

Dětský domov Mašťov – školské zařízení s jídelnou nabízí ústavní výchovu pro děti a mládež. S náhradní rodinou zde vyrůstají děti, které nemohou být vychovávány ve vlastní rodině a nebyly zařazeny do programu osvojení. Celková kapacita zařízení je 34 dětí žijících v samostatných bytových jednotkách. Více na http://www.ddmastov.cz/

Radka, o. s. – je zkratka pro občanské sdružení RODIČE A DĚTI KADANĚ, které pořádá zájmové kroužky, věnuje se péči o životní prostředí a nabízí poradenství a pomoc rodinám v krizových situacích. Provozuje sociální, mateřské, vzdělávací, dobrovolnické a plavecké centrum a také jesle, mateřskou školu a nově i základní školu RADUŠKA.  Více na http://www.radka.kadan.cz/

Domov pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem - poskytuje sociální služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku či jejich postižení a jsou již odkázáni na pomoc druhé osoby v Domově pro seniory; Domově pro osoby se zdravotním postižením a Domově se zvláštním režimem. Více na http://www.ddst.cz/o-nas.html

Skanzen Zubrnice – základem nejmladšího skanzenu v ČR, je stará vesnice v Českém středohoří. Pro muzejní účely jsou využívány nejhodnotnější stavby ve středu obce. Veřejnosti je zpřístupněn komplex roubené zemědělské usedlosti, expozice vesnické školy, starého obchodu a kostel. Dále přenesená barokní studna, nádraží s muzejní expozicí železniční dopravy a unikátní vodní mlýn. Skanzen se neustále rozšiřuje. Více na http://www.zubrnice.cz/

Psí útulek Nadace Tlapka, Žim - založen v roce 2008. Nadace TLAPKA soustřeďuje finanční prostředky za účelem zajištění ochrany a péče o opuštěná, týraná a nalezená zvířata; spolupracuje s územními orgány státní správy ČR a ostatními třetími osobami s cílem jejich finančního se podílení na programech směřujících k péči a ochraně nalezených, týraných a opuštěných zvířat a zajišťuje osvětovou činnost a propagaci na téma ochrana zvířat mezi občany. Více na http://nadace-tlapka.cz

Spolek přátel Samorostu, z. s., -   jeho posláním je provoz lesní mateřské školy Lesní klub Samorost v Proboštově u Teplic. V Samorostu tráví děti celý den venku v přírodě. Učí se ji poznávat, rozumět a ve výsledku pak i chránit. Školka tak pomáhá vychovat děti, které si váží věcí kolem sebe a nepovažují je za samozřejmé.  Program ve školce zahrnuje i nácvik kompetencí potřebných pro zvládnutí zápisu na ZŠ. Více na: http://klubsamorost.cz/program.php

Do mytí herních prvků pro venkovní hřiště se v kadaňské Radce pustily Monika Dědková (vpravo) z Elektráren Prunéřov a Vanda Dvorská z Elektrárny Tušimice.

Robert Žáček z ČEZ Distribuce v Děčíně ukazuje, jak bude ve finále vypadat sestavený vodomlýn pro hrátky, jak jinak, s vodou.

Na to, zda dobrovolníci ze Skupiny ČEz odvádějí jako každoročně v Dětském domově v Maštově dobrou práci,dohlížel tentokráte jeden z tamních zámeckých kocourů.  Na snímku jsou jitka Jansová (vlevo) a Daniela Hlavatá, obě z Elektrárny Tušimice.

Marie Dyršmídová z Elektráren Prunéřov a Lukáš Fojtách z ČEZ Distribuční služby v Lounech byli na dobrovolnickém dnu v Dětském domově v Mašťově podruhé. Na snímku odstraňují náletové dřeviny vyrostlé podél plotu.

Poslední hromádka a psí výběhy v útulku Nadace Tlapka jsou uklizeny. Na snímku jsou Ivana Mottlová (vlevo) a Dana Langerová, obě z ČEZ Prodej v Děčíně.

Stanislav  Machačný  z ČEZ Distribuce v Děčíně pomáhal  ve psím útulka Nadace Tlapka se zaštěrkováním cesty mezi výběhy.

Alena Šimková z Lidských zdrojů ČEZ, a.s., natírá jeden z domečků v lesní školce Spolku přátel Samorostu v Proboštově.

Vladimíra Baumgartnerová z Elektrárny Ledvice během procházky s obyvatelkou Domova pro seniory V Klidu na Severní terase v Ústí nad Labem. Mimo jiné si povídaly i prvních rozkvetlých kytičkách v zahradě domova.

Lucie Brynychová z Elektrárny Počerady (vlevo) a Vladimíra Baumgartnerová z Elektrárny Ledvice v ústeckém Domově pro seniory na Severní Terase věnovaly svůj čas pro dobrou věc tamním seniorkám.

Ondřej Novák (v jámě) a Radek Kotrba, oba ČEZ Distribuce v Děčíně, během hloubení díry v místě průsaku hráze. Na „střídačce“ čeká jejich kolega Lukáš Secký, který posléze nahradil ve výkopu Ondřeje Nováka.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (58x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...