Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Žáci a studenti se budou opět bavit fyzikou. Začíná druhý ročník soutěže Vím proč

Žáci a studenti se budou opět bavit fyzikou. Začíná druhý ročník soutěže Vím proč

Publikováno: 1.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Úspěšná soutěž Skupiny ČEZ s názvem „Vím proč“ startuje svůj druhý ročník. Žáci základních a středních škol tak od 1. října 2014 mohou opět vkládat na stránky www.vimproc.cz videa s fyzikálními experimenty. Kromě praktických znalostí a zábavy mohou získat hodnotné ceny. Projekt chce rozptýlit obavy z fyziky a přilákat mladé ke studiu přírodovědných oborů.

K účasti v soutěži stačí žákům natočit několikaminutové video, které bude zábavnou formou vysvětlovat fyzikální zákonitosti, a umístit ho na stránky soutěže. Video mohou natočit samostatně nebo v týmu s maximálně dvěma dalšími kamarády, pomoci mohou ovšem i učitelé. Pak už soutěžícím stačí jen doufat, že právě jejich video nejvíce zaujme veřejnost nebo odbornou porotu.

Veřejnost vybere on-line hlasováním nejlepší experimenty, jejichž autoři získají pro celou svou třídu vstupenky do centra světa techniky, např. Techmanie v Plzni nebo IQ parku v Liberci, a sami se mohou zúčastnit exkurze do vybraného provozu Skupiny ČEZ. Oceněni budou i ti, jejichž videa označí za nejlepší odborná porota. Tito žáci získají za své zdařilé experimenty tablety. Všechna videa navíc na webu zůstávají, takže i učitelé jimi mohou zpestřit výuku. Pokusy jsou totiž přehledně rozděleny do kategorií, které jsou v souladu s učebními osnovami.

„Naším cílem je ukázat mladým lidem, že fyzika ani další technické obory nejsou postrachem, ale naopak mohou být i zábavou. Atraktivní forma objevování fyziky prostřednictvím experimentů se osvědčila, v 1. ročníku soutěže se shromáždilo mnoho zajímavých a kreativních pokusů. Věříme proto, že žáci a studenti budou v objevování přírodních jevů pokračovat i v budoucnu. Budeme rádi, když si někteří z nich tyto obory oblíbí a za pár let se třeba stanou našimi zaměstnanci,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Stránky www.vimproc.cz, na kterých Skupina ČEZ popularizuje výuku fyziky na základních a středních školách, mají skutečně mimořádný úspěch. Prvního ročníku soutěže se během čtyř měsíců konání zúčastnilo více než šest set žáků, kteří natočili téměř 200 videí. Stránky celkově navštívilo 92 tisíc unikátních uživatelů, ať už z důvodu vkládání soutěžních příspěvků nebo hlasování. Projekt získal Českou cenu za PR pro rok 2013 v kategorii On-line média.

Rozvoj projektu zajišťuje společnost LMC, která provozuje i portál Jobs.cz a má tedy přehled o zaměstnanosti v republice. „Na našem trhu je dlouhodobě velmi silná poptávka po schopných absolventech náročných oborů s technickým a přírodovědným zaměřením. Mladých lidí, kteří se tímto směrem v životě rozhodnou vydat, je stále nedostatek. Popularizace a zatraktivnění výuky fyziky to může začít měnit, i proto se na tomto projektu velmi rádi podílíme,“ říká zástupce společnosti LMC, Tomáš Ervín Dombrovský.

Společnost ČEZ v roce 2010 s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (53x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...