Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Westinghouse opouští trh s výstavbou nových bloků

Westinghouse opouští trh s výstavbou nových bloků

Publikováno: 2.10.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Jaderné palivo

Americká společnost Westinghouse, která se účastnila tendru na dostavbu temelínských bloků, se má v budoucnu soustředit na svůj hlavní byznys: dodávky jaderného paliva, inženýringové služby, dodávku komponent, dekontaminaci a vyřazování z provozu. Trh s výstavbou nových bloků opustí. Řekl to její prezident Jose Gutierrez na konferenci World Nuclear Association Symposium, které probíhalo v Londýně ve dnech 13. - 15. září.

Gutierrez řekl, že Westinghouse přijal strategické rozhodnutí požádat o ochranu před věřiteli podle Článku 11 dne 29. března. Zdůraznil, že společnost je „v mnohem lepším stavu, než by si řada lidí myslela“. Článek 11 považuje za příležitost pro Westinghouse transformovat se a zaměřit se na byznys, který byl vždy tradiční součásti jeho činnosti: dodávky jaderného paliva, inženýringové služby, dodávku komponent, dekontaminaci a vyřazování z provozu. Věří, že z tohoto procesu společnost vzejde mnohem silnější a konkurenceschopnější.

Gutierrez zdůraznil, že během tohoto procesu bude Westinghouse plnit všechny své závazky vůči svým zákazníkům. „Nezastavili jsme žádnou z oboru našich činností. Všechny naše podniky ve Spojených státech a v Evropě dodávají zákazníkům svou produkci bez jakýchkoliv přerušení,“ uvedl Gutierrez. Westinghouse podle něj pracuje na transformačním plánu, který jej vrátí k jeho základům. Zároveň zdůraznil, že se Westinghouse již nebude zabývat výstavbou nových jaderných bloků.

Uvedl, že s výstavbou nových jaderných bloků měl Westinghouse problémy. V případě bloků elektráren V.C. Summer a Vogtle bylo jedním z problémů to, že během výstavby musel dodatečně provést několik změn v projektu kvůli změně požadavků dozorného úřadu.

„V uplynulých 30 letech jsme nerealizovali jediný projekt výstavby nových jaderných bloků na území Spojených států. To způsobilo, že jsme měli nedostatek znalostí a zkušeností s těmito projekty,“ řekl Gutierrez. Dále uvedl, že americké bloky typu AP1000 je možné považovat za první svého druhu se všemi obtížemi, které to přináší.

Aby zajistil hladký průběh výstavby ve Spojených státech, Westinghouse v roce 2015 koupil dodavatelskou společnost Stone & Webster od CB&I. Rozhodnutí společností Santee Cooper a Scana ukončit výstavbu dvou bloků elektrárny V.C. Summer považuje Gutierrez za velice nešťastné. Naopak společnost Southern Nuclear se rozhodla v projektu dvou nových bloků elektrárny Vogtle pokračovat bez jakéhokoliv pozastavení.

Problémy s projekty na území Spojených států Gutierrez označuje za čistě stavební bez jakýchkoliv potíží technologického rázu. První bloky typu AP1000 mají být podle něj uvedeny do provozu v blízké době: „Dokončili jsme všechny studené hydrotesty a funkční zkoušky v blocích San-men-1 a Chaj-jang-1. Dále proběhly studené hydrotesty v bloku San-men-2. Nyní tyto zkoušky připravujeme také v bloku Chaj-jang-2.“

„Díky naší spolupráci s čínskými partnery víme, že technologie funguje a že výsledky zkoušek jsou lepší, než jsme očekávali. Věřím, že brzy se projekt San-men-1 posune o krok dále zavezením paliva do reaktoru,“ řekl Gutierrez.

Zdroj: World Nuclear News

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...