Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Výzva Rusko-české smíšené obchodní komory

Výzva Rusko-české smíšené obchodní komory

Publikováno: 13.6.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Rusko-česká smíšená obchodní komora v návaznosti na projednání otázky o stavu rusko-českých obchodně-ekonomických vztahů na svém zasedání dne 9. června 2016, přijala rozhodnutí obrátit se na Vládu České republiky se žádostí vystoupit na Summitu EU s iniciativou  nepodpořit prodloužení sankcí, které jsou ze strany EU vůči Ruské federaci vyhlášeny.

Objem česko-ruské obchodní výměny se za období trvání sankcí vyhlášených ze strany EU vůči Ruské federaci a odvetných protiopatření ze strany Ruské federace výrazně snížil: dle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR klesl v roce 2015 objem vzájemného obchodu ve srovnání s rokem 2014 o více než 25% na 183,71 mld. Kč. Pro srovnání - objem obchodní výměny mezi Českou republikou a Ruskou federací v roce 2013 dosahoval výše 271,6 mld. Kč.

Vyhlášené sankce a přijatá protiopatření mají negativní vliv především na spotřebitele, řadové občany Ruské federace a České republiky. Jsou výrazně poškozeny české společnosti, které dodávají svou produkci do Ruské federace. Jedná se, především, o odvětví strojírenské, výrobu obráběcích strojů, agrární sektor. Ruské společnosti jsou tímto omezovány ve svém rozvoji a limitovány v získávání technologií z České republiky a dalších zemích EU.

Za dva roky účinnosti sankcí EU vůči Rusku je evidentní jejich neefektivnost z hlediska řešení těch politických úkolů, které byly vytyčeny na počátku jejich vyhlášení. Dostižení politických cílů je možné pouze cestou dialogu.

Rusko-česká smíšená obchodní komora tímto vyzývá Vládu České republiky obnovit plnohodnotnou ekonomickou spoluprácis  Ruskou federací, vzdát se politiky ekonomických sankcí vůči Ruské federaci a být iniciátorem zrušení sankcí vůči Ruské federaci v rámci EU.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (58x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...