Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Výstavba nových zásobníků na plyn musí být podle Nečase prioritou

Výstavba nových zásobníků na plyn musí být podle Nečase prioritou

Publikováno: 23.11.2010
Rubrika: Plynárenství

Praha 22. listopadu (ČTK) - Výstavba nových zásobníků na zemní plyn a podpora výstavby alternativních tras pro dodávku ropy a plynu do ČR musí být jednou z vládních priorit. Na dnešním setkání Slovensko-české obchodní komory to uvedl premiér Petr Nečas. Dodal, že tyto kroky zvyšují energetickou bezpečnost země.
 

"Výstavba dalších zásobníků musí být jednou z vládních priorit. Dalším klíčovým prvkem je i přebudování stávajících systémů tak, aby umožnily tok oběma směry, a podpora alternativních tras, například projektu Nabucco," uvedl Nečas. ČR by podle něj měla podporovat i výstavbu terminálu na zkapalněný zemní plyn na pobřeží Jaderského moře.
Na území České republiky v současnosti funguje osm podzemních zásobníků zemního plynu s celkovou skladovací kapacitou přes tři miliardy krychlových metrů. Některé zásobníky provozovatelé dále rozšiřují a jsou také budovány nové.
Například plynárenská skupina RWE chce během příštích pěti let investovat do rozvoje plynové infrastruktury v Česku zhruba 30 miliard korun. Investovat chce firma především do rozšiřování podzemních zásobníků a dostavby plynovodu Gazela. Česko by se tak napojilo na ruský zemní plyn, který má v budoucnu do Evropy proudit zejména takzvanou severní cestou, tedy mimo území Ukrajiny.  Na rozšíření zásobníků v Třanovicích a Tvrdonicích získala RWE Gas Storage letos od Evropské unie 35 milionů eur (asi 860 milionů korun). Do roku 2012 chce vybudovat celkem 290 milionů metrů krychlových nové skladovací kapacity. Celková hodnota této investice je přes 2,2 miliardy korun.
Toto úterý podepíšou společnosti MERO Germany AG a TAL smlouvu, která zajišťuje vyšší kapacitu pro dopravu ropy přes Německo. Měla by se tak zvýšit energetická bezpečnost Česka v dopravě ropy při krizových situacích na ropovodu Družba. K energetické problematice Nečas zopakoval, že je nutné pokračovat v budování jaderné energetiky. "Nedokážu si přestavit energetický mix ČR a Slovenska bez silného podílu jaderné energetiky," uvedl. 

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.“


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (35x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (33x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
„Domnívám se, že dosažení 20% hranice spotřeby elektřiny z kogenerace je velice reálné,“... (30x)
...uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Michal Rzyman, jednatel a generální ředitel společností ČEZ ESCO, a....