Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    VŠTE bude od března vzdělávat energetické specialisty

VŠTE bude od března vzdělávat energetické specialisty

Průběžné vzdělávání energetických specialistů je další vzdělávací aktivitou na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích. Pověření jí udělilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Podobné pocty se dostalo i ČVUT Praha, VÚT Brno a VŠB TU Ostrava.

První odborný kurz se uskuteční v březnu, další budou následovat v květnu, září a v listopadu. „Zájem je mimořádný. Sotva se tato informace v odborných kruzích objevila, vzápětí byly první dva termíny plné. Je to dané i tím, že v Česku zatím není mnoho škol, které toto vzdělávání mohou poskytovat,“ vysvětluje Zuzana Rowland, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání VŠTE, které kurzy zajišťuje.

„O úspěchu rozhodla kvalita našich pedagogů a zázemí školy. Bez toho bychom neměli šanci na úspěch. Velmi mě to těší,“ říká rektor Marek Vochozka. Škola musela prokázat, že splňuje podmínky zákona a odbornou úroveň pravidel pro průběžné vzdělávání. „A také to, že neexistují finanční nebo jiné zájmy, které by mohly ovlivnit výsledky,“ doplňuje Zuzana Rowland.

Podle Miroslava Houfka, předsedy představenstva Teplárny České Budějovice je vzdělávání energetických specialistů přímo v kraji výbornou zprávou. „Rozšiřuje se tím technický rozsah odborností ve městě a regionu, kde je nedostatek technických odborníků v energetice a teplárenství. Věřím, že aktivity VŠTE ho mohou pomoci snížit. Bude-li zájem, jsme připraveni poskytnout pomoc s odbornými exkurzemi a získáváním praktických zkušeností,“ uvedl Miroslav Houfek.

Vzdělávání probíhá formou společných přednášek, na nichž si energetičtí specialisté upevní, prohloubí a aktualizují znalosti platných právních předpisů o hospodaření s energií, o energetické náročnosti budov a energetickém hospodářství. Podobně jako o energetické účinnosti výroben energie včetně těch, využívajících obnovitelné zdroje či kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v rozsahu a podle pravidel vyhlášky 118/2013 Sb. o energetických specialistech.

Kurz je zakončen odborným testem energetického specialisty v programu ENEX, který provozuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Celoživotní vzdělávání je jednou z důležitých činností VŠTE. Zařazeny jsou do něho všechny akreditované obory, které lze studovat v rámci mimořádných studií, či vybraných akreditovaných předmětů. Znalosti si v něm ročně doplňuje přes 1500 lidí. V nabídce je například i studium pedagogických věd pro učitele odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku nebo rekvalifikační, specializační, manažerské kurzy či kurzy efektivní práce s daty.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...