Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Vrchlabí se stává prvním „energeticky chytrým“ regionem v České republice

Vrchlabí se stává prvním „energeticky chytrým“ regionem v České republice

Publikováno: 7.10.2010
Rubrika: Rozvody energií

Skupina ČEZ dnes představila vrchlabským občanům pilotní projekt Smart Region Vrchlabí. V následujících pěti letech tu energetická společnost vybaví 4,9 tisíce domácností a podniků „chytrými“ elektroměry, vybuduje infrastrukturu pro elektromobily a efektivně zapojí do sítě lokální výrobní zdroje energie. ČEZ investuje do projektu, který je součástí iniciativy FUTUR/E/MOTION, půl miliardy korun.

Na dnešním setkání vrchlabského starosty Jana Sobotky a místních občanů prezentovala energetická společnost ČEZ projekt Smart Region, který zastřešuje iniciativa FUTUR/E/MOTION neboli Energie zítřka. Cílem projektu je dosáhnout moderní, maximálně efektivní a ekologické výroby a distribuce elektrické energie. Základem iniciativy FUTUR/E/MOTION je postupný přechod na systém chytrých sítí (z anglického Smart Grids), jejichž princip umožní lepší komunikaci se zákazníkem a snížení spotřeby elektřiny, podpora elektromobility a efektivní zapojení lokálních zdrojů energie. Vrchlabí se stává prvním „inteligentním“ regionem v České republice, kde Skupina ČEZ vyzkouší, jak jednotlivé prvky programu FUTUR/E/MOTION v rámci miniregionu fungují.

Na jaře příštího roku začnou domácnosti, firmy, školy a úřady dostávat nové „inteligentní“ měřiče spotřeby elektřiny. „Díky novým elektroměrů uživatelé získají lepší přehled o své spotřebě energie a poznají kolik peněz a v jakém časovém úseku dne za elektřinu utratí,“ vysvětluje ředitel pro rozvoj společnosti ČEZ, a. s., Jiří Feist, a dodává: „V důsledku toho se zákazník může rozhodnout, zda přesune některé energeticky náročné činnosti, jako je třeba praní, do období mimo energetickou špičku.“

V průběhu projektu zapojí ČEZ do „inteligentní“ sítě decentralizované jednotky výroby elektřiny, včetně obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla. Záměrem je otestovat možnosti propojení všech zdrojů tak, aby bylo možné efektivně zharmonizovat dodávky i odběr energie. Součástí zkušebního projektu bude i provoz několika elektromobilů. ČEZ ve Vrchlabí pro tato vozidla postaví síť dobíjecích stanic.

Kromě zavádění chytrých sítí, zapojení lokálních zdrojů energie a budování infrastruktury pro elektromobily projekt zahrnuje i tzv. „ostrovní provoz“ ve vrchlabské lokalitě Liščí Kopec. Výhodnou ostrovního provozu je jeho schopnost vykrýt rozsáhlý výpadek v síti dodávkami z lokálních zdrojů a udržet tak stabilní provoz.

Projekt Smart Region Vrchlabí je součástí perspektivního celosvětového konceptu budování inteligentních či chytrých sítí (Smart Grids) s dlouhodobým cílem lepšího propojení stabilně vyrábějících velkých elektráren s nestálými zdroji energie, jako jsou sluneční a větrné elektrárny. Ve světě se inteligentní sítě úspěšně rozvíjejí například ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Itálii, Španělsku, Francii.

Vzdálená budoucnost počítá i s tím, že se některé domácí elektrospotřebiče, např. pračky a myčky nádobí, propojí s elektronickými elektroměry do té míry, že se automaticky zapnou v časech, kdy nastává přebytek elektřiny, a kdy je jejich provoz nejlevnější.

Plánované fáze v pilotním projektu Smart Region Vrchlabí najdete ZDE. Více informací na www.futuremotion.cz/smartgrids.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (613x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (51x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...