Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Vítkovice v Brně sbírají medaile a podepisují kontrakty

Vítkovice v Brně sbírají medaile a podepisují kontrakty

Publikováno: 11.9.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události

(Zdroj: BVV, a.s.) - Strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP je na letošním strojírenském veletrhu mimořádně úspěšná. V soutěži Zlatá medaile MSV 2012 získala jednu z hlavních cen i čestné uznání a uzavřela několik významných kontaktů na dodávky mj. do Ruska a Pákistánu. Na podrobnosti jsme se zeptali místopředsedy představenstva společnosti VÍTKOVICE MECHANIKA a. s. Vlastimila Kaplarczyka.

VÍTKOVICE mají v pavilonu P jednu z největších expozic letošního MSV. Co pro vás prezentace na tomto veletrhu znamená?
Srovnáváme se tady s konkurencí a chceme demonstrovat, že něco umíme. Hlásíme se k návratu do energetiky, a to velké i malé. V rámci strojírenských oborů se od běžné kusové výroby posouváme k inženýringovým projektům a dodávkám větších investičních celků, které byly doménou Vítkovic i v minulosti. Ukázat, co jsme a co děláme, je hlavní smysl naší expozice na MSV.

Když mluvíte o investičních celcích, jistě nemyslíte jen na český trh, ale míříte i jinam. Má pro vás veletrh význam také z pohledu zahraničních kontaktů?
Samozřejmě. Teď hovořím za společnost VÍTKOVICE MECHANIKA, která je v rámci skupiny službovou a strojírenskou firmou, a i my se díváme do zahraničí, dodáváme německým strojírenským firmám, ale máme i vlastní dodávky v oblasti rekonstrukcí, modernizací válcoven apod. Míříme na exotické trhy jako Pákistán nebo Indie a samozřejmě do Ruska a Ukrajiny, kde pro tyto dodávky cítíme velký potenciál. Tamní zařízení dobře známe, protože mnohdy jsou z české a slovenské provenience. Významné dodávky zde v dřívějších letech realizovaly i Vítkovice. Chceme se na tyto trhy vrátit a po nějakých dvaceti, třiceti letech, kdy zařízení zastaralo, nabízíme modernizaci provozu, ať už jde o slévárnu, ocelárnu nebo válcovnu.

Jmenoval jste Indii, která je partnerskou zemí letošního ročníku. Pomůže vám tato skutečnost v rozvoji kontaktů na tamním trhu?
Určitě ano, potkáváme se tady třeba partnery z Indie, se kterými se už známe. Máme zde rozjednáno několik kontraktů, které bychom rádi dotáhli k podpisu. Konkrétně se jedná o ocelárnu v Pákistánu v celkové hodnotě 6,1 miliardy korun, kde zbývá dořešit financování přes Českou exportní banku. Další zakázkou v Pákistánu je modernizace slévárny a válcovny měděného a mosazného pásku, v Indii jednáme o dodávkách zařízení pro ocelářský průmysl a zařízení pro válcování profilů a kolejnic.

Letos jste byli mimořádně úspěšní v soutěži o Zlatou medaili MSV, kde jste uspěli se dvěma přihlášenými exponáty…
Vlastně jsme se ucházeli dokonce o tři medaile. První získali energetici za kotel pro elektrárnu v Tušimicích se špičkovými technickými parametry. VÍTKOVICE MECHANIKA mají čestné uznání poroty za automatický systém aktivního řízení lunet při obrábění zalomených hřídelí. Zalomená hřídel je excelentní strojírenský výrobek určený pro dvoutaktní motory velkých námořních lodí a náš systém zabezpečuje zvýšení produktivity, významně zkracuje výrobní časy a tím zvyšuje konkurenceschopnost vůči asijským výrobcům. Zároveň jsme dosáhli zlepšení přesnostních parametrů, což je velmi důležité, protože zalomená hřídel se do lodi namontuje při její stavbě a pracuje zde po celou dobu její životnosti, nelze ji vyndat ani opravit.
Do soutěže o Zlatou medaili jsme přihlásili ještě exponát z oblasti CNG, který je také unikátní a v Česku ještě nepoužitý. Jde o aplikaci virtuálního plynovodu pro využití stlačeného zemního plynu v dopravě. Při současných cenách pohonných hmot se snažíme využívat alternativní paliva v naší firemní flotile, a protože pump, kde je možné čepovat CNG, není mnoho, snažíme se toto palivo rozšířit i do míst, kde není plynové potrubí. Vozíme ho tam vlastním trailerem a jsme schopni v těchto místech během jednoho dne zrealizovat bezobslužnou plnicí stanici s plnohodnotným napojením přes platební terminály. Dceřinou plnicí stanici CNG vystavujeme na volné ploše A.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...