Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Veolia Energie ČR investovala loni do ekologizace a modernizace nejvíce za posledních 5 let

Veolia Energie ČR investovala loni do ekologizace a modernizace nejvíce za posledních 5 let

Publikováno: 4.3.2020
Rubrika: Aktuality

Skupina Veolia Energie ČR investovala v loňském roce 1,4 mld. korun do další ekologizace a modernizace svých provozů a rozvodů. Byla to nejvyšší částka za posledních 5 let a druhá nejvyšší za 10 let. Díky investicím skupina významně snížila dopad výroby tepla a elektřiny na životní prostředí.

„Pokročili jsme v obnově a modernizaci našich zařízení, zvýšili jsme efektivitu výroby, spolehlivost i bezpečnost dodávek a zároveň jsme výrazně snížili emise prachu, oxidů síry, oxidů dusíku a také CO₂. Tyto projekty jsou investičně, technicky i organizačně náročné, ale probíhají většinou bez omezení dodávek pro domácnosti a další odběratele,“ uvedl Josef Novák, generální ředitel společnosti Veolia Energie ČR.

Za posledních 10 let investovala skupina do modernizace a ekologizace 8,4 mld. korun. Jednou z největších investic skupiny byla ekologizace Teplárny Karviná, která probíhala v letech 2013 – 2017. Díky investicím do ekologizace provozu v celkovém objemu 650 milionů korun se snížilo množství oxidů síry vypouštěných teplárnou do ovzduší o zhruba tři čtvrtiny a množství oxidů dusíku a prachu o zhruba polovinu.

Dalším rozsáhlým projektem je ekologizace Elektrárny Třebovice v Ostravě, zahrnující odsíření, odprášení a denitrifikaci. Nedávno dokončená ekologizace parního kotle K13, která začala v roce 2017, stála 537 milionů. Emise díky této investici klesnou o stovky tun ročně. Kompletně ekologizované jsou tak už dva ze tří hlavních kotlů v Třebovicích, přičemž na třetím byla ekologizace zahájena loni.

Také v Olomouckém kraji Veolia uskutečnila významné projekty. Kromě ekologizace Teplárny Olomouc probíhá v Přerově po etapách přestavba parní soustavy na horkovodní síť, která má menší tepelné ztráty a přináší značnou úsporu paliva, tedy i snížení emisí. V Čechách se například podařilo ekologizovat jen loni 28 zdrojů tepla v Praze, což přispěje ke zlepšení imisní situace zejména u oxidů dusíku v hlavním městě.

„Systém dálkového vytápění je prokazatelně ekologičtější a komfortnější než lokální topeniště. Masivními investicemi jej dále rozvíjíme a věnujeme se i novým trendům jako je spalování biomasy nebo energetické využití vytříděných a nerecyklovatelných odpadů,“ připomněl Marcel Vrátný, technický ředitel společnosti Veolia Energie ČR. V plánu je vybudování multipalivových kotlů v teplárnách v Přerově a v Karviné, které budou umět v různých poměrech spalovat biomasu a tuhá alternativní paliva (TAP). Tyto projekty přinesou kromě snížení spotřeby uhlí také další výrazné snížení emisí prachu, oxidů síry a dusíku a CO2.

Veolia Energie ČR patří mezi největší energetické firmy v ČR. Dodává tepelnou energii přímo nebo prostřednictvím distribučních společností do 257 tisíc domácností, škol, nemocnic, institucí a podniků. Působí hlavně v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, v Praze a na dalších místech v Čechách. Zaměstnává 1600 lidí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Veolia Energie ČR investovala loni do ekologizace a modernizace  nejvíce za posledních 5 let (ilustrační foto)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Prodej ostravské hutě dokončen. ArcelorMittal Ostrava se změní na Liberty Ostrava (41x)
Skupina ArcelorMittal dnes dokončila prodej ostravské huti, kterou se souhlasem Evropské komise koupila skupina Liberty ...
Spustili jsme novou podobu webových stránek! (32x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu ALL FOR POWER, po více než 10 letech se od roku 2020 změnila tvář on-line verze naše...
HANNOVER MESSE 2013 (8. - 12. dubna) Industrial Automation 2013 - celá paleta automatizační techniky na jednom místě (29x)
– Sítě IT a energetická účinnost v centru pozornosti – Robotizace a automatizace procesů – magnet pro...