Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Velké firmy hledají více zakázek v cizině než v domácí energetice

Velké firmy hledají více zakázek v cizině než v domácí energetice

Více než 320 účastníků přišlo na 8. ročník mezinárodní All for Power Conference 2013, která se konala 9. a 10. prosince v Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech. V rámci dvoudenní konference, kterou pořádala AF Power agency a.s. (www.afpower.cz), prezentovalo své výrobky a služby přes 46 partnerů - dodavatelů pro energetiku. I proto se letošní ročník konal ve dvou sálech - v jednom probíhal odborný program, ve druhém byly k vidění stánky partnerů.

Klíčová slova: ČEZ, jaderná energetika, uhelné elektrárny, průmyslová energetika, teplárenství, životní prostředí

Zástupci společnosti ČEZ informovali o projektu komplexních obnov svých energetických zařízení. "Od roku 1993 investoval ČEZ přes 150 miliard korun do ekologizace svých elektráren. Výsledkem je pokles emisí SOx o 98 %, NOx o 73 % a TZL o 97 %. SO," uvedl Dag Wiesner, ředitel útvaru Realizace investic, ČEZ, a. s. Projekty však postupně dobíhají a na povrch vyvstávají otázky 'co dále?' "Díky projektům v Tušimicích, Ledvicích, Počeradech a Prunéřovu disponujeme prostřednictvím ŠKODA PRAHA Invest kapacitou 500 inženýrů, další dvě stovky pracují v mém odboru. Tyto kapacity je potřeba využít pro zahraniční projekty," uvedl Peter Bodnár, ředitele divize Investice, ČEZ, a. s. Jak dále uvedl, v následujících letech bude ČEZ investovat v tuzemsku do projektů, které vyvolává legislativa a které se týkají ochrany životního prostředí. "Půjde však o výrazně menší projekty," dodal.

Zaměření na třetí země je prioritou pro ŠKODA PRAHA. Jak uvedl Miloš Mostecký, obchodní ředitel, šanci na úspěch mají české firmy v zemích, které znají značku "Made in Czechoslovakia". "Své úsilí proto budeme směřovat na Balkán, do zemí bývalého Společenství nezávislých států (SNS), okrajově pak na Vietnam Latinskou Ameriku. Ve výběrových řízeních v cizině hrajeme stále významnější roli," uvedl M. Mostecký. O významu navázání na tradici výrobků a služeb bývalého Československa hovořil i Tomáš Měřínský, pověřený řízením Sdružení dodavatelů investičních celků - SDIC. "V mnoha státech světa je tato značka stále obrovská konkurenční výhoda, společně můžeme být silnější a na náročných trzích pak o to úspěšnější," uvedl T. Měřínský. Orientaci na zahraničí vidí jako zásadní i Energoprojekt Praha, divize ÚJV Řež, a. s. Tomáš Žák, ředitel společnosti zmínil zakázku na řízené odstavení osmi jaderných elektráren v Itálii. "Ve třetích zemích je potřeba si uvědomit, že s angličtinou mnohdy nevystačíte. Musíte tak mít zastoupení v podobě místních specialistů, které je potřeba řídit.

I letošní ročník konference AFP 2013 se nesl ve znamení informací o probíhajících nebo chystaných investic v zahraničí. Zajímavý byl blok, týkající se stavu energetiky v Bělorusku a možnostech podnikání v Kazachstánu. Celkem se konference zúčastnilo cca 50 zahraničních hostů, nechyběli zástupci velvyslanectví více než 25 států světa, například Jižní Koreje, Kuvajtu, Maďarska, Velké Británie, Turecka, USA, Ruska, Francie, Srbska a dalších.

Druhý den konference byla na programu problematika teplárenství, probírala se průmyslová energetika, emisní povolenky a právní aspekty podnikání v oboru energetiky. Přednášející se zaměřili na dopady nových plánů Evropské komise na další zpřísnění emisních limitů, resp. revize BAT (nejlepší dostupné techniky) pro velké energetické zdroje a průmyslové podniky. Příští, 9. ročník konference se bude konat 27. až 28. listopadu 2014. Mediálním partnerem konference byl časopis All for Power (www.allforpower.cz), člen skupiny Com4in (www.com4in.cz).

„Obsáhlou reportáž o průběhu konference uveřejníme v následujících dnech.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Stanislav Cieślar, šéfredaktor časopisu All for Power, Ladislav Štěpánek, člen představenstva a ředitel divize Výroba, ČEZ, a. s., Martin Hájek, výkonný ředitel, Teplárenské sdružení, David Onderek, ředitel divize Elektřina a teplo, EP Energy, a. s.,Daneš Burket, prezident, Česká nukleární společnost, Martin Uhlíř, projektový manažer výstavby nového bloku v Dukovanech, ČEZ, a. s., Jan Pohořelický, ředitel technického úseku, JESS, a. s., Tomáš Žák, ředitel divize ENERGOPROJEKT PRAHA, ÚJV Řež, a. Zaplněný sál konference All for Power 2013doprovodná výstavaLadislav Štěpánek, člen představenstva a ředitel divize Výroba, ČEZ, a. s.Miloš Mostecký, obchodní ředitel, ŠKODA PRAHA a. s.Peter Bodnár, ředitel divize Investice, ČEZ, a. s. a Dag Wiesner, ředitel útvaru Realizace investic, ČEZ, a. s.Peter Bodnár, ředitel divize Investice, ČEZ, a. s.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (58x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (55x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...