Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Veletrh HANNOVER MESSE 2010 se blíží

Veletrh HANNOVER MESSE 2010 se blíží

Publikováno: 22.2.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Tiskové zprávy

Nejvýznamnější světová událost technologií se uskuteční 19. - 23. dubna 2010 v Hannoveru. Veletrh HANNOVER MESSE 2010 je spojením devíti předních veletrhů v jednom místě: Industrial Automation, Energy, Power Plant Technology, MobiliTec, CoilTechnica, Digital Factory, Industrial Supply, MicroNanoTec a Research & Technology. Hlavními tématy veletrhu HANNOVER MESSE 2010 jsou průmyslová automatizace, energetická technika, technologie budoucnosti, průmyslové subdodávky a služby. Partnerskou zemí veletrhu HANNOVER MESSE 2010 je Itálie.

Už podruhé proběhne 19. - 23. dubna 2010 v rámci veletrhu HANNOVER MESSE v hale č. 2 zvláštní přehlídka VISION 2050 jako součást přehlídky Research & Technology. Přední výzkumná pracoviště a podniky zde vyzdvihnou významné aspekty našeho světa v budoucnosti. Na tržišti inovací věnovaném výzkumu a vývoji bude během veletrhu VISION 2050 v centru pozornosti téma ‚individuální a společenská mobilita’. Mimořádná přehlídka byla už v minulém roce velkým magnetem pro publikum. „V rámci nové mimořádné přehlídky bude na základě dnešní úrovně inovací přiblížen enormní potenciál výzkumné a vývojové práce se zaměřením do budoucnosti,“ vysvětluje Dr. Thorsten Knoll, projektový vedoucí TU Berlín Servicegesellschaft mbH, která organizuje přehlídku VISION 2050 společně HANNOVER MESSE .

Vystavovatelé zde budou zkoumat zajímavé otázky jako: Budou se za 40 let ještě používat spalovací motory? Dostanou naše automobily poháněné elektřinou pro své baterie „šťávu“ díky indukci přímo při jízdě na dálnici? Nebo prosadí se palivové články a bude se „tankovat“ vodík získaný z větrné nebo solární energie anebo bioenergie? Prosadí se car-sharing nebo budeme do centra měst definitivně jezdit veřejnými dopravními prostředky? Nahradí nákladní automobily podzemní trubky, ve kterých budou obstarávat dopravu elektronicky řízené a elektromotory vybavené kontejnery? Dojde k výraznému poklesu nehodovosti, protože na našich silnicích budou všechna vozidla komunikovat "car to car ?

Zvláště v době složité hospodářské situace se stále hlasitěji ozývá volání po inovacích v oblasti výzkumu a vývoje, jejichž význam stoupá. Přitom jde nejen o krátkodobý pohled, ale i o vize pro delší časový horizont přesahující rámec každodenních procesů. Zde se otevírá mohutný prostor pro výzkum, který velmi zaměstnává politickou i hospodářskou sféru. O to zajímavější je pohled do budoucnosti a přesně to umožňují výzkumné laboratoře. Přenosu dat do sítí a mobilní komunikaci se věnují rovněž odborníci z berlínského Ústavu Heinricha Hertze (Heinrich-Hertz-Institut (HHI)), který je součástí Fraunhoferovy společnosti.

Jedním z přístupů je přenos velkých množství dat rovněž do pohybujících se objektů, tedy především do osobních automobilů a vlaků. „Máme představu přenosového výkonu dosahujícího 400 megabitů za vteřinu. Díky těmto datům se automobil stane plnohodnotným pracovištěm a při kontrole a řízení dopravy se vytvoří zcela nové možnosti,“ říká Wolfgang Schlaak, který v Ústavu Heinricha Hertze (HHI) odpovídá za úsek Business Development. Lze předpokládat, že navigační přístroje budou umožňovat zcela nové zobrazovací metody, které budou mnohem lépe než dnes odpovídat prostorovému vidění a myšlení lidí.

Sledovat přímé fotbalové přenosy ve vlaku – v kvalitě HDTV
Za cca čtyřicet let budou dálkové vlaky jako je ICE zřejmě vypadat úplně jinak a jako pohyblivá kancelář umožňovat efektivní práci ve vlaku. „Kdo nemusí pracovat i ve vlaku, bude moci alternativně sledovat svůj oblíbený televizní seriál nebo spolkovou fotbalovou ligu v kvalitě HDTV, “ slibuje nám W. Schlaak. Předpokladem tohoto vývoje však je velkoplošné rozšíření výkonných sítí s technologií skleněných vláken a sběrných stanic.

Výrazný synergický efekt vedoucích veletrhů HANNOVER MESSE
Veletrh Research & Technology ukáže na příkladu VISION 2050 význam výzkumu pro všechny oblasti průmyslu. Kromě toho se projeví synergický efekt jednotlivých přehlídek veletrhu HANNOVER MESSE. Téma mobility ve výzkumu v hale č. 2 je bezprostředně realizováno na další přehlídce portfolia HANNOVER MESSE – tentokrát v rámci MobiliTec v hale č. 27.

Přenášení dat v roce 2050
Díky způsobu přenosu dat se v roce 2050 vytvoří zcela nové virtuální světy. Na veletrhu VISION 2050 představí Ústav Heinricha Hertze, který je součástí Fraunhoferovy společnosti, informační terminál, na kterém bude uskutečněna simulace objektů 3D, při které se zdá, jakoby se objekty před displejem vznášely. To vše se odehrává bez speciálních brýlí, datové rukavice a jiných pomůcek. Koncepce, které jsou nutné pro účinný a efektivní přenos velkého množství dat v budoucnosti, budou představeny v dubnu 2010 na veletrhu Research & Technology. Předměty je možno řídit, otáčet, zvětšovat, propojovat a umisťovat jednoduchými posunky. Pro rychlejší, bezpečnější a komfortnější přenos potřebného softwaru a obrovského množství dat jsou nutné nové datové sítě a infrastruktury jako pevné sítě, ale i mobilní řešení.

Interakce mezi člověkem a strojem
Ústav Heinricha Hertze Fraunhoferovy společnosti má dlouhou tradici ve vývoji techniky, která je určena ke komfortní spolupráci mezi člověkem a strojem. Soustředí se především na přirozené možnosti interakce člověka. Práce ústavu je zaměřena na bezdotykové řízení softwaru pomocí přirozených posunků. Pro mobilitu z toho plynou dva důsledky: Jednak je mobilita komfortnější, informativnější a proto bezpečnější. Na druhé straně je ale často nadbytečná, protože ve virtuálních světech je fyzické setkávání lidí nadbytečné. „Holodecks vesmírné lodě Enterprise asi nesestrojíme, ale v roce 2050 budeme takovým představám o kus blíže než dnes, předpovídá W. Schlaak.
 

Další informace najdete na www.hannovermesse.de

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (71x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...