Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Válcovna firmy ArcelorMittal přešla z CZT na lokální zdroje

Válcovna firmy ArcelorMittal přešla z CZT na lokální zdroje

Publikováno: 21.7.2017
Rubrika: Teplárenství, Technologie, materiály

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava dokončila ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek obměnu systému zásobování teplem a párou za 95 milionů korun. Centrální teplárnu z roku 1961, která spalovala černé uhlí, tak nahradilo osm moderních kotelen na zemní plyn s celkem 18 kotli. Zkušební provoz nových plynových kotelen byl zahájen na počátku května 2017.

Modernizace teplárny je hlavně ekologický projekt, protože významně sníží emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i prachu. Díky nové technologii budou frýdecké válcovny plnit přísné emisní limity dané národní i evropskou legislativou s výraznou rezervou. Původní teplárna produkovala ročně emise cca 200 tun oxidů síry, 45 tun oxidů dusíku, 25 tun oxidu uhelnatého a 1 tunu prachu. U nově instalovaných kotelen budou díky spalování zemního plynu emise oxidů síry a prachu téměř nulové. Emise oxidů dusíku a oxidu uhelnatého poklesnou na pětinu.

Odstavením uhelné teplárny, která byla kvůli ventilátorům v komínech významným zdrojem hluku, byla odstraněna také hluková zátěž v areálu firmy a blízkém okolí. Další výraznou úsporu a snížení ekologické zátěže lze očekávat v oblasti odpadového hospodářství, kdy původní uhelné kotle vyprodukovaly ročně přibližně 100 tun popílku a 6 000 tun škváry. Nově instalované technologie jsou z tohoto pohledu naprosto bezodpadové. Výroba tepla se zde sníží o 40 %, ale flexibilita výroby páry a tepla pro zdejší závod bude i nadále zachována. Tato investice umožní firmě udržet výrobu transformátorových plechů, vyrábět ekologické teplo a dosáhnout nižších nákladů.

Osm nových plynových kotelen postavila v areálu Válcoven plechu Frýdek-Místek společnost ČEZ Energetické služby.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Parovodní kotel v kotelně pro studenou vá

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (39x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...