Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V urychlené schválení energetické koncepce věří málokdo. Českým politikům podle expertů chybí špetka odvahy

V urychlené schválení energetické koncepce věří málokdo. Českým politikům podle expertů chybí špetka odvahy

Publikováno: 16.4.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Jako nekonečný příběh označuje tvorbu nové Státní energetické koncepce České republiky stále více a více odborníků. Stále časteji se přitom poukazuje na neschopnost a nedostatek alespoň minimální odvahy českých politiků o čemkoliv zásadním rozhodnout. "Od roku 2006 neustále aktualizujeme výhled v oblasti energetiky nemáme stále nic v ruce. Stejná míra nekoncepčnosti panuje i na úrovni Evropské unie. Některé státy EU jsou však v tomto směru daleko odvážnější," uvedl Ing. Zdeněk Duba (prezident Moravskoslezského energetického klastru) v rámci Energetického kongresu v Ostravě. "Podívejme se například na vyjádření polského ministra životního prostředí ke strategickému významu uhlí pro polskou energetiku při přípravě Varšavského summitu o globální dohodě k omezování emisí skleníkových plynů. Našim politikům taková odvaha vystoupit před evropskými úředníky chybí," uvedl Z. Duba. Dalším příkladem může být rozhodnutí nebo Finska a Maďarska, čili států, které se rozhodly pro výstaby nových bloků (technologie VVER). Kongres se konal v areálu VŠB-TU Ostrava. Akci zorganizoval Moravskoslezský energetický klastr pod záštitou vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj doc. Ing. Jiřího Cieńciały, CSc. 

Vládní zmocněnec se sice kongresu osobně nezúčastnil, zajímavé informace však podala jeho tajemnice - Jana Dronská. Podle jejích slov by měla být aktualizovaná Státní energetická koncepce být předložena vládě v polovině 2014. Její schválení je však ve hvězdách. Z analýzy, která vyplývá z aktualizované státní energetické koncepce, vyvstává například růst nákladů na jednotku vyrobené elektrické energie do roku 2040 o více než 35 % oproti stávajícímu stavu. Ceny porostou u všech nejdůležitějších komodit - uhlí, plynu, ropy, uranu ... Pro domácnosti to bude znamenat růst nákladů za paliva a spotřebiče až o 12 %. Podle slov zástupkyně vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj činí v současné době energetická závislost Česka 50%, což je téměř nejméně ze všech států EU. "Cílem ASEK je dostat se v roce 2040 na úroveň nezávislosti ve výši 70 %," uvedl Jana Dronská. V roce 2040 by se závislost na fosilních zdrojích měla pohybovat na 55%, podíl OZE by měl vystoupat ke stejnému roku na 20 %. V rámci SEK se hovoří i o konkurenceschopnosti. "Energetická náročnost hrubého domácího produktu by měla ze současných 0,5 GJ na tisíc korun poklesnout na 0,25 GJ na tisíc korun v roce 2040," uvedla Jana Dronská.

Jana Dronská

Co s poplatky firem?

Kdo sledoval práci tzv. krizového štábu, který v létě 2013 založil Jiří Cieńciała, jako ministr průmyslu, společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje, tak ví, že vznikla speciální pracovní skupina. "Tým dostal za úkol zmapovat všechny poplatky, které platí firmy v ČR. Jejich soupis je hodně tlustý materiál a skupina nyní připravuje návrhy sloučení a snížení některých poplatků," uvedla tajemnice vládního zmocněnce.  

MSK by se měl zaměřit na zvýšení hrubé přidané hodnoty

V rámci svého vystoupení Jana Dronská uvedla, že podle ministerstva průmyslu a obchodu by se měl kraj zaměřit na zvýšení hrubé přidané hodnoty na zaměstnance, neboť v současné době globální ekonomice mohou být dlouhodobě konkurenceschopné a tudíž úspěšné pouze regiony, které exportují produkty s vysokou přidanou hodnotou, které nelze jednoduchým způsobem substituovat podobnými levnějšími produkty z nízkonákladových zemí. "Současná úroveň hrubé přidané hodnoty na zaměstnance v MSK činí 47 % průměru v Evropské unii a 86% úrovně v Česku. V praxi to znamená soustředit se na vybraná tradiční regionální odvětví se silným inovačním potenciálem do budoucna a zároveň na nová perspektivní odvětví," uvedla a dodala: "Bude hodně důležité dostat finanční prostředky na výzkumné a vývojové aktivity a převézt je do podoby nových inovativních výrobků, služeb a technologií, na rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a podporu technického vzdělávání, zároveň také na podporu mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji a exportních aktivit s inovačním potenciálem." 

Doba "potemelínská"

Jana Dronská na konferenci v Ostravě prezentovala i oficiální vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu k posledním událostem kolem dostavby, resp. zrušení kontraktu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Z jejich informací vyplývá, že na procesu aktualizované SEK se nic nemění a stále se uvažuje o původně navržených rozmezích energetického mixu. „Ministerstva průmyslu a obchodu a financí dostala za úkol do konce roku 2014 připravit plán dalšího rozvoje jaderné energetiky. V mezičase by mělo dojít k dokončení procesu aktualizace SEK a mělo by být jasno, jakým způsobem budou nastaveny pravidla pro poskytování státní pomoci v energetice v rámci EU, i jaké budou základní stavební prvky rámce evropské klimaticko-energetické politiky, včetně dekarbonizačního cíle,“ uvedla. Všechny tyto parametry podle prezentovaných informací poskytnou klíčové informace pro budoucí možný vývoj cen elektrické energie na velkoobchodních trzích. Ministerstvo průmyslu a obchodu tedy přiznává, že v současné době nemůže kvalifikovaně odpovědět na otázku: "Jaké varianty vzhledem k současným cenám elektřiny v Evropě přicházejí v úvahu?" 

Podle slov tajemnice vládního zmocněnce vláda deklarovala přetrvávající zájem na rozvoji jaderné energetiky v ČR. Výstavba nového zdroje se stále jeví jako optimální varianta řešení problému dožívání uhelných zdrojů a to proto, že taková pozitiva zemní plyn nemá. 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...