Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V Soči začalo 10. mezinárodní jaderné fórum Atomexpo 2018

V Soči začalo 10. mezinárodní jaderné fórum Atomexpo 2018

Publikováno: 15.5.2018
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na jubilejní desátý ročník fóra Atomexpo, které probíhá ve dnech 14. až 16. května 2018 v Hlavním tiskovém středisku města Soči, dorazilo na 3000 účastníků ze 68 zemí. Heslem fóra je: Globální partnerství rovná se základ úspěchu. Zástupci českých firem zde představují nejpočetnější národní delegaci.

Fórum zahájili generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Jukija Amano, generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov, generální ředitelka Světové jaderné asociace (WNA) Agneta Risingová, generální ředitel  Agentury pro jadernou energii (NEA) OECD William D. Magwood IV. a předseda Mezinárodní asociace provozovatelů jaderných zařízení (WANO) Jacques Regaldo.

Risingová řekla během zahájení: „První ročník fóra Atomexpo 2018 proběhl v roce 2009 v Moskvě. Od té doby bylo k síti připojeno 50 jaderných bloků, z toho polovina v minulých třech letech. V dalších dvou letech má vstoupit do provozu dalších 30 bloků. Této akcelerace výstavby nových bloků bylo dosaženo díky globalizaci jaderného průmyslu a prohloubení mezinárodní spolupráce a partnerství.

Lichačov během plenárního zasedání zdůraznil: „Za 10 let fóra Atomexpo se změnila globální situace. Můžeme si všimnout rostoucí role ekologie ve světové politice. Bez spojení našich sil riskujeme, že nás potká globální ekologická katastrofa. Vidíme země, které si vybraly cestu zelené energetiky, a nedílnou součástí nového zeleného energetického mixu je i jaderná energetika. Vnímáme přechod centra rozvoje jaderné energetiky z rozvinutých do rozvíjejících se zemí, které chtějí rychle, kvalitně a ekonomicky zahájit energetické využívání jaderné energie. To vytváří půdu pro spolupráci. Vyzývám solidní a zkušené hráče na poli jaderného průmyslu, aby posoudili možnosti spolupráce s Rosatomem, neboť pro další úspěšný rozvoj jsou důležité aliance a mezinárodní spolupráce.“

Program fóra tvoří přes 20 kulatých stolů a panelových zasedání, na kterých vystupuje více než 200 expertů. Ti hledají odpovědi na aktuální otázky, které řeší celosvětový jaderný průmysl ve všech oblastech mírového využívání jaderné energie. Hlavní pozornost je věnována mezinárodní spolupráci při výstavbě jaderných elektráren, vývoji digitálních technologií, přípravě odborníků, rozvoji jaderné infrastruktury a zajištění jaderné bezpečnosti. Během fóra je podepisována řada dohod o spolupráci, obchodních smluv a dalších dokumentů.

V expoziční části fóra představují jednotlivé firmy své inovativní technologie, produkty a technická řešení. Na stáncích se představilo 115 ruských a zahraničních firem podnikajících v jaderném průmyslu a příbuzných oblastech. Příkladem představených inovativních technologií je humanoidní robot určený pro třídění radioaktivních odpadů, kterého vyvinula společnost NO RAO ze struktury Rosatomu.

Z české strany dorazilo přes 30 zástupců firem a organizací, například Aliance české energetiky, ALTA, Doosan Škoda Power, Energoprojekt Praha, I.B.C. Praha, Škoda JS, Škoda Praha, ÚJV Řež, ZPA Pečky. Program fóra navštívila i zástupkyně ČEB. Slovenskou stranu na stáncích představovaly firmy ENSECO, PPA Control, SPIE Elektrovod a  VÚJE.

Atomexpo je jedním z největších mezinárodních fór zaměřených na jaderné technologie. Rosatom jej pořádá každoročně od roku 2009. Účastní se jej ředitelé klíčových firem jaderného průmyslu, státních organizací, mezinárodních i občanských asociací a přední odborníci z celého světa. Za 10 let se Atomexpo stalo globální událostí pro výměnu ideí a dobré praxe v oblasti efektivního využívání jaderné energie a široce vyžadovaným místem pracovních setkání, uzavírání dohod o spolupráci i spouštění nových projektů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Agneta Risingová, generální ředitelka World Nuclear AssociationAlexej Lichačov, generální ředitel RosatomAtomexpo 2018Humanoidní robot společnosti RosRAOStánek Aliance české energetiky

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (56x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...