Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    V Rusku začalo spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN 800

V Rusku začalo spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN 800

Publikováno: 9.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Ve městě Zarečnyl ve Sverdlovské oblasti bylo na Bělojarské jaderné elektrárně (BJE) koncem roku 2013 zahájeno fyzikální spuštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN 800. Jedná se o reaktor čtvrté generace s chladícím médiem v podobě tekutého sodíku.

Během fyzikálního spouštění bude reaktor naplněn tekutým sodíkem a následně bude založeno jaderné palivo. Spuštění by podle plánu mělo být ukončeno v dubnu roku 2014. Potom bude energoblok prohlášen za jaderné zařízení.

Klíčová slova: BJE, reaktor, jaderné zařízení

Podle slov generálního ředitele koncernu Rosenergoatom Jevgenije Romanova, se na konci léta 2014 uskuteční energetické spuštění reaktoru na bázi rychlých neutronů BN  800.

„Čtvrtý blok Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem BN 800 dosáhne plného výkonu ke konci roku 2014,“ oznámil první náměstek generálního ředitele Státní korporace pro jadernou energii Rosatom, Alexandr Lokšin.

Energoblok s reaktorem BN 800 je modernizovanou verzí unikátního reaktoru BN 600 na Bělojarské JE, který je ve výzkumně-průmyslovém provozu již 30 let. Technologii reaktorů na bázi rychlých neutronů vlastní jen velmi malý počet zemí a Rusko patří v tomto směru ke světové špičce.

Mezi dodavateli zařízení pro reaktor BN 800 jsou i české firmy, například společnost Arako, která dodala pro nový blok vlnovkové uzavírací a zpětné ventily.

Pro informaci:

Bělojarská jaderná elektrárna je jedinou průmyslově využívanou jadernou elektrárnou na světě, kde pracuje reaktor na bázi rychlých neutronů BN 600. Nový reaktor BN 800 je dalším stupněm v evolučním vývoji, po něm bude následovat BN 1200.

Reaktor BN 800 pracuje na uranovo-plutoniové palivo. Součástí tohoto paliva je přírodní uran-238 a plutonium. Izotop uranu-238 tvoří 99,3 % celkových zásob uranu v přírodě. V tepelných reaktorech (například v reaktorech na JE Dukovany a JE Temelín se využívá izotop uranu-235, který naopak tvoří pouze 0,72 % celkových zásob uranu.

Plutonium pro reaktor BN 800, je získáváno z vyhořelého jaderného paliva tepelných reaktorů VVER. To znamená, že provoz reaktoru BN 800 umožňuje vyřešit problém zacházení s vyhořelým jaderným palivem tepelných reaktorů a uskutečnit uzavření jaderného palivového cyklu.

Fyzikální spuštění – komplexní program úkonů a opatření, po jejichž uskutečnění je v aktivní zóně reaktoru zahájena stabilní samovolná řetězová reakce štěpení na minimální úrovni. Zároveň jsou prováděny nezbytné zkoušky a testy systémů a měření fyzikálních charakteristik.

Rosatom vyvíjí několik projektů reaktorů čtvrté generace s chladícími médii v podobě tekutých kovů. Jedná se například o reaktor s chladícím médiem v podobě směsi olova a bismutu SVBR 100, který bude podle plánu uveden do provozu v roce 2017 ve městě Dimitrovgrad v Uljanovské oblasti. Jeho výkon může být regulován v rozmezí 75 až 100 MW elektrického výkonu. Reaktor BREST bude pracovat na bázi chlazení tekutým olovem. Vyvíjí se dvě varianty tohoto typu reaktoru – 300 MW a 1200 MW elektrického výkonu. V současné době se v Rusku pracuje také na vytvoření výzkumně-experimentálního reaktorového zařízení BREST 300.

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (71x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (46x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...