Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V Petrohradu byla zahájena XXV. Mezinárodní konference o energii termojaderné syntézy

V Petrohradu byla zahájena XXV. Mezinárodní konference o energii termojaderné syntézy

Publikováno: 13.10.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve spolupráci s ruskou státní korporací Rosatom a ruskou vládou pořádá 25. ročník Fusion Energy Conference (FEC 2014). Konference o energetickém využití termojaderné fúze probíhá 13. až 18. října v Petrohradu a hlavním tématem je mezinárodní projekt ITER na vybudování největšího tokamaku na světě.

Sešlo se zde více než 660 delegátů ze 43 zemí, nejpočetnější delegace tvoří experti z Ruska, Japonska, USA, Německa a Francie. Na konferenci se scházejí odborníci zabývající se termojadernou fúzí, aby diskutovali o dosaženém pokroku ve výzkumu fúze. Dále se bude jednat o jejím energetickém využití nejen z technologického hlediska, ale i z hlediska regulačního a investičního.

Klíčová slova: MAE, termojaderná syntéza

V poselství účastníkům od generálního ředitele korporace Rosatom Sergeje Kirijenka bylo uvedeno, že termojaderná energetika v nepříliš vzdálené budoucnosti otevře lidstvu přístup k prakticky nevyčerpatelným zdrojům energie. „Konference IAEA bude ideální platformou pro zhodnocení výzkumů v oblasti termojaderné energetiky a stanovení perspektiv jejího  rozvoje pro další desetiletí,“ řekl Kirijenko.

Náměstek generálního ředitele IAEA Alexandr Byčkov udělil cenu  Nuclear Fusion Prize za rok 2013. Jejími laureáty se stali profesor Massachusetského technologického institutu Dennis G.Whyte a zástupce společnosti General Atomics Philip B. Snyder.

Nejdiskutovanější otázkou setkání odborníků je projekt ITER, na němž se podílí Evropská unie, Spojené státy americké, Rusko, Čína, Japonsko, Jižní Korea a Indie. Ve francouzském výzkumném ústavu Cadarache vyrůstá největší tokamak na světě, při jehož výstavbě budou použita zařízení darovaná členskými zeměmi. V srpnu byly dokončeny základy budoucího experimentálního zařízení, pro jehož magnety musí být vyrobeny speciální supravodivé cívky.

Pro účastníky konference je připraven i doprovodný program, během nějž se seznámí s ruským příspěvkem do projektu ITER. Efremovův výzkumný ústav NIIEFA se již přes 70 let zabývá projektováním a výrobou speciálních zařízení pro ruský jaderný program a urychlovače částic a od devadesátých let i dodávkami zařízení pro výzkumné ústavy po celém světě.

Ioffeho výzkumný fyzikální ústav byl založen v roce 1918 a patří k největším ruským institutům v oblasti výzkumu plasmatu. V jeho areálu je provozováno několik tokamaků a pro ITER dodá diagnostické systémy.

Rusko se každoročně podílí na projektu ITER a investuje do něj. Objem těchto investic v roce 2014 činí přibližně 120 milionů euro. 

Pro informaci:

Fusion Energy Conference je pořádána od roku 1961 v různých městech světa a od 70. let min. stol. probíhá pravidelně každé dva roky. Poslední dvě konference proběhly v jihokorejském Tedžonu a v americkém San Diegu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (64x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (56x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...