Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    V Chotíkově byl položen základní kámen spalovny komunálního odpadu

V Chotíkově byl položen základní kámen spalovny komunálního odpadu

Publikováno: 18.9.2013
Rubrika: Spalovny, Lidé-Věci-Události

Spalovna komunálního odpadu ZEVO Chotíkov, která začala vyrůstat v prostoru rekultivované skládky komunálního odpadu, bude ročně zpracovávat 95 tisíc tun odpadu z celého Plzeňského kraje. Navíc bude vyrábět elektřinu a dodávat teplo do severní části Plzně – předpokládá se, že se tak ušetří až 80 tisíc tun uhlí ročně.

Klíčová slova: spalovna, ZEVO, komunální odpad

Ačkoliv zemní práce pro novou příjezdovou komunikaci a některá obslužná zařízení začaly už 1. srpna, právě dnes byl slavnostně položen základní kámen budoucího ekologicko-energetického díla.

Plzeňský primátor Martin Baxa zdůraznil význam spalovny pro odpadové hospodářství města a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec podtrhl jeho důležitost pro celý kraj, v němž vzniká ročně přibližně 240 tisíc tun komunálního odpadu.

Přítomný ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský řekl, že se snaží pomoci projektu v Bruselu, aby byl dotován částkou přes půl miliardy korun. „Pátého září jsme odeslali doplněné podklady. Zítra a pozítří je prezident Zeman v Bruselu na oficiální pracovní cestě a já jsem dobré naděje, že když nalezne nějakou vhodnou příležitost, tak ho podpoří,“ uvedl ministr. Podle něj je velmi správnou tendencí ministerstva postupně zvyšovat poplatky za skládkování a zákaz skládkování neupraveného komunálního odpadu do roku 2023. Energetické využití části nerecyklovatelného odpadu pomáhá energetické soběstačnosti a nezávislosti ČR, uvedl mj. ministr.

Plzeňská teplárenská, která je investorem spalovny za dvě miliardy korun, postaví zařízení z vlastních peněz a z úvěru, nebude mít žádné finanční nároky na město Plzeň. „Už jsme vydali první zálohu 300 miliónů korun hlavně na zařízení na čištění spalin,“ řekl generální ředitel společnosti Tomáš Drápela.

„Dodáme sem skutečně špičkovou technologii, spalovna bude mít nejlepší emisní parametry v Evropě,“ řekl při dnešním slavnostním poklepání základního kamene chotíkovské spalovny Jan Musil, generální ředitel dodavatelské společnosti ČKD Group, která na projektu spolupracuje s mnichovským výrobcem spalovacích kotlů Martin, jenž má 300 referencí na spalovny po celém světě. Podobně to platí o dalším dodavateli, rakouské firmě Zauner, která se zabývá čištěním spalin.

Základní kámen spalovny komunálního odpadu ZEVO Chotíkov poklepali (zleva) přeseda představenstva investora (Plzeňské teplárenské) Roman Jurečko, generální ředitel ČKD Group Jan Musil, hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský, předseda Hospodářského výboru poslanecké sněmovny Milan Urban, primátor města Plzně Martin Baxa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...