Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    V Brně bylo zahájeno mezinárodní fórum dodavatelů pro jaderný průmysl Atomex-Evropa 2013

V Brně bylo zahájeno mezinárodní fórum dodavatelů pro jaderný průmysl Atomex-Evropa 2013

Publikováno: 8.10.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

8. října 2013 bylo v rámci Business dne Ruské federace, pořádaného na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, zahájeno fórum dodavatelů pro jaderný průmysl Atomex-Evropa 2013.

Zahájení se zúčastnili za českou stranu místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka, ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Cieńciała a předseda představenstva komory SNS Václav Petříček. Ruskou federaci reprezentovali velvyslanec Ruské federace v České republice Sergej Kiselev, zástupce generálního ředitele ruské státní jaderné korporace Rosatom pro rozvoj a mezinárodní obchod Kirill Komarov, prezident Asociace výrobců obráběcích strojů Ruské federace Stankoinstrument Georgij Samodurov a prezident strojírenské skupiny OMZ Vadim Machov.

Fóra Atomex-Evropa 2013 se účastní zástupci jaderného průmyslu a energetiky, výrobců ve vysoce technologicky náročných odvětvích, kteří dodávají zařízení a služby pro jaderný průmysl, a také finančních a pojišťovacích společností.

"Hlavními tématy fóra Atomex-Evropa 2013 je spolupráce výrobců a dodavatelů v rámci světové dodavatelské sítě ruské státní jaderné korporace Rosatom a mezinárodní programy Rosatomu pro inovace. Nejdůležitějším účelem fóra je rozšířit řady partnerů Rosatomu a získat ke spolupráci v oblasti inovací v jaderném průmyslu nové zájemce", říká Alexander Fedotenkov, ředitel společnosti Atomexpo, která fórum organizuje.

Jednotlivé příspěvky na fóru se budou například týkat prezentace globální dodavatelské sítě Rosatomu, podmínek pro účast zahraničních firem na ruských jaderných stavbách, kvalifikačních standardů a požadavků na výstupní kvalitu výrobků. Zvláštní vystoupení a diskuze budou věnovány stávajícímu průběhu výstavby jaderných objektů v Rusku a mimo něj, především první turecké jaderné elektrárně Akkuyu, kde Rosatom staví čtyři bloky s technologií VVER-1200.

Zástupci finančních struktur Sberbanku, bankovních institucí VTB a VEB a České exportní banky promluví o možnostech spolufinancování a investic do výstavby jaderných objektů podle ruských technologií v různých zemích světa. Vlastní příspěvek má na programu ruská pojišťovací agentura EKSAR, jejíž zástupci podrobně osvětlí otázky související s podporou exportu a zahraničního obchodu.

V rámci zasedání věnovaného mezinárodním inovačním projektům a novým možnostem pro dodavatele budou představeny projekty výzkumného jaderného reaktoru MBIR a malého reaktoru SVBR-100 chlazeného směsí olova a bismutu. Představitelé českých firem budou prezentovat své vlastní zkušenosti s výrobou a dodávkami zařízení a služeb pro ruské výzkumné projekty.

Program druhého dne fóra Atomexpo-Evropa 2013 bude probíhat na stánku Rosatomu v pavilonu Z. Společnost představí elektronický katalog evropských dodavatelů a spolupracovníků Rosatomu, jak stávajících, tak potenciálních, a kvalifikační požadavky na ně. Účastníci fóra se budou moct seznámit se špičkovou novou inženýringovou technologií Multi-D projektování, která je v Rusku použita například při výstavbě třetího bloku Rostovské JE.

Během druhého dne fóra také proběhnou schůzky mezi zástupci firem, které jsou součástí korporace Rosatom, a jejich českými kolegy. Budou jednat především o zapojení českých podniků do světového dodavatelského řetězce Rosatomu, požadavcích na jakost a licence a řadě dalších otázek.

Fórum Atomex-Evropa 2013 bude probíhat 8. a 9. října 2013.


Pro informaci:

Výstavba JE Ruppur vyřeší problém zásadního nedostatku elektrické energie v Bangladéši, kde žije přibližně 160 milionů lidí. V současnosti výkony fungujících elektráren v zemi nepřesahují 6 GW, přičemž 80 procent  z nich pracuje na plyn. Ročně tak na jednoho obyvatele Bangladéše připadá kolem 250 kW/hodin elektrické energie.

Přibližně 50 procent území Bangladéše nemá přístup k elektrické energii.

Bangladéš plánuje na svém území dosáhnout do roku 2012  20 GW výkonu elektráren. Z toho by měl být podíl jaderných elektráren kolem 10 procent. Do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na 19 procent.

ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě).

Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (71x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (62x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...