Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ÚNMZ ocenil české osobnosti světa technických norem

ÚNMZ ocenil české osobnosti světa technických norem

Publikováno: 12.12.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) vyhlásil držitele Cen a Čestných uznání Vladimíra Lista 2014, které jsou každoročně udělovány za přínos v oblasti technických norem. Nezávislá odborná komise v letošním roce na základě podaných nominací udělila pět Čestných uznání Vladimíra Lista a jednu Cenu Vladimíra Lista.

I když si to většinou neuvědomujeme, technické normy hrají důležitou roli v životě každého z nás. Jsou nezbytné pro ochranu zdraví, životního prostředí i naši bezpečnost – počínaje budovami, kde bydlíme nebo pracujeme, přes čistotu vzduchu, který dýcháme, nebo dopravní prostředky, jimiž každý den cestujeme a konče tím, co jíme nebo pijeme.

Technické normy umožňují efektivnější využívání zdrojů, lepší spolupráci a návaznost procesů ve výrobě. Standardizace, kterou přinášejí, také podporuje obchod a je základnou pro další rozvoj a inovaci výrobků i služeb. „Je důležité vyjádřit poděkování těm, kdo se významně zasloužili o to, že žijeme v bezpečnějším světě a můžeme se spolehnout na věci i služby, které každý den využíváme. Ti, které oceňujeme, věnovali tvorbě či vylepšování technických norem řadu let, nebo dokonce celý život,” vysvětluje Mgr. Viktor Pokorný, předseda ÚNMZ.

Hlavní ocenění, Cenu Vladimíra Lista 2014, získal:

Ing. Jaroslav Bárta, jenž se technickým normám, zejména v oblasti podnikové energetiky, věnuje již třicet let – a to nejen v rámci odborné osvěty, přípravy a schvalování tuzemských norem, ale také na mezinárodní úrovni, například v organizacích IEC a CENELEC.

Čestná uznání Vladimíra Lista 2014 získali:

Ing. František Jiřík, který se významně zasloužil za rozvoj norem pro odvod spalin a bezpečnosti komínů;

Doc. RNDr. Jan Obdržálek, CSc. působící v oblasti mezinárodních a národních norem, veličin a jednotek – zejména v rámci IEC/ISO;

Ing. Vladimír Reichel, DrSc, který již před půl stoletím stál u zrodu prvních norem pro požární bezpečnost staveb;

Doc. Ing. Jaroslav Řehánek, DrSc. jehož oborem jsou normy v oblasti tepelné techniky a měření spotřeby tepla;

Ing. Taťána Ujházy, která se vedle své práce ve společnosti ArcelorMittal Ostrava již více než deset let věnuje tvorbě a přejímání norem v oblasti strojírenství a hutnictví. 

Cena Vladimíra Lista a Čestné uznání Vladimíra Lista

Od roku 2002 jsou na počest zakladatele československé technické normalizace Dr. Ing. Vladimíra Lista udělovány Ceny a Čestná uznání nesoucí jeho jméno.  Slouží jako symbolické poděkování oceněným za jejich práci a činy, jimiž přispěli k rozvoji a popularizaci technické normalizace v České Republice. Nositele ocenění vybírá nezávislá komise na základě nominací odborné veřejnosti.

Dr. Ing. Vladimír List (1877-1971) byl český elektrotechnický inženýr a vysokoškolský pedagog. Mezi jeho hlavní zásluhy patří významný podíl na elektrifikaci Československa (zejména Moravy) a vytváření a prosazování technických norem jak v Československu (založení ESČ a ČSN) tak na mezinárodní úrovni (založení federace ISA, předchůdce ISO).

O ÚNMZ

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) je organizační složkou státu v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Hlavním posláním ÚNMZ je zabezpečovat úkoly vyplývající ze zákonů České republiky upravujících  technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a úkoly v oblasti technických předpisů a norem uplatňovaných v rámci členství ČR v Evropské unii. Od roku 2009 zajišťuje také tvorbu a vydávání českých technických norem.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...