Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    Uhlí je významnou energetickou a průmyslovou surovinou České republiky

Uhlí je významnou energetickou a průmyslovou surovinou České republiky

Publikováno: 22.6.2010
Rubrika: Uhlí

Účastníci diskusního setkání se 1. června 2010 v pražském hotelu Marriott shodli na tom, že uhlí je významnou energetickou a průmyslovou surovinou České republiky. Především v hnědouhelném průmyslu je nutné se rozhodnout, zda a kdy máme přistoupit k případné těžbě hnědého uhlí za územně ekologickými limity a kam směřovat jeho další využití.

Petr Bártek z České spořitelny se zaměřil na význam uhlí. Pro něj je tato surovina aktuálně páteří výroby elektrické energie i teplárenství v ČR. I při započítání povolenek oxidu uhličitého je uhlí v makroekonomickém pohledu levnější surovinou než plyn. Pavel Kavina, zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, zdůraznil, že prolomení těžebních limitů žádným razantním způsobem nezvýší nabídku hnědého uhlí na trhu. Ján Fabián z OKD vysvětloval, že tato společnost klade důraz na bezpečnost, a to s plným vědomím, že se to projeví ve zvýšené ceně nabízeného uhlí. Polský expert Zygmunt Borkowski shrnul význam těžby uhlí tak, že se svět bez ní nyní ani v budoucnosti neobejde. Podle něj je nutné bavit se o způsobu, jakým se bude dále tento obor a využití suroviny vyvíjet.
Pavel Vaňas ze Severočeských dolů připomenul, že lze uvažovat o prolomení těžebních limitů, aniž by se to jakýmkoliv způsobem dotklo lidských sídel.

 

K navrhovaným závěrům diskuzního setkání patří:

  • Pro českou energetiku je nutné, aby se hnědé uhlí těžilo za dnes platnými územně ekologickými limity. Stěžejní otázkou k řešení je určení nové limitní hranice, za níž by sociální a environmentální náklady nepřevyšovaly přínosy další těžby.
  • Část hnědouhelných zásob za limity je vhodné zachovat jako strategickou rezervu a těžbu uhlí odložit na dobu, kdy budeme mít k dispozici kvalitnější technologie.
  • Prolomení územně ekologických limitů hnědého uhlí nebude automaticky znamenat přebytek uhlí na trhu a jeho následné snížení ceny.
  • Další využití hnědého uhlí v ČR by obecně mělo být spojeno s jeho přesměrováním z výroby elektřiny (kde může být nahrazeno poměrně snadno) do teplárenství (kde jde nahradit obtížněji), a to za ekonomicky dostupnou cenu.
  • Jakékoliv uvažování o budoucím využití uhlí musí počítat s tím, že se v jeho cenách odrazí i cena emisních povolenek. V extrémním případě by tak uhlí mohlo dokonce přijít o svou pozici nejlevnějšího energetického zdroje.
  • Vyjasněná role státu (nejen v oblastech těžebního průmyslu) a závaznost Státní energetické koncepce jsou předpokladem pro úspěšný vývoj české energetiky. Stát jako vlastník uhelných zásob by měl mít právo regulovat chování těžebních společností.
  • Zásoby kvalitního černého uhlí v ČR jsou. Důležitý bude postoj a závazné stanovisko státu k využití vlastních zásob nerostného bohatství a otázka bezpečnosti a spolehlivosti v dodávkách surovin na český trh.
  • Základem úspěchu českého těžebního průmyslu jsou dlouhodobé smlouvy mezi jednotlivými „hráči“.

Další informace o semináři můžete najít na internetových stránkách www.ivd.cz.

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (36x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny (36x)
Česko loni vyvezlo do ciziny tolik elektřiny, kolik jí Temelín vyrobí za rok a půl. Takzvaný čistý export, tedy vývoz mí...
Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií (32x)
Těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, spojená se jménem Pavla Tykače, chystá letošní rok hned dvě ve...