Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Učitelé z Klubu Svět energie poznávají taje energetiky již deset let

Učitelé z Klubu Svět energie poznávají taje energetiky již deset let

Publikováno: 18.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Severní Čechy – Letos vůbec první, ale v celkovém pořadí již 26. dvoudenní setkání učitelů fyziky a dalších přírodovědných předmětů, které Skupina ČEZ sdružuje v Klubu Svět energie, proběhlo na Chomutovsku a Teplicku. Sedmadvacet pedagogů z celé ČR zavítalo nejdříve na prohlídku Elektrárny Tušimice a následně si prohlédlo vodní dílo Nechranice. Po přednáškovém večeru o větrných elektrárnách a jaderné energetice je druhý den ještě čekala exkurze na dno hnědouhelného lomu Dolů Bílina.

Setkání Klubu Svět energie pro vyučující přírodovědných předmětů pořádá energetická společnost několikrát do roka na různých místech v ČR. „Poprvé jsme se s učiteli sešli v Klubu Svět energie před deseti lety v roce 2006. Smyslem jeho založení byl přenos novinek v energetice dál na mladé lidi, které mohou nejvíce oslovit právě jejich pedagogové. Zároveň ovšem vznikla nová koncepce školství, která mimo jiné kladla důraz na nové vzdělávací programy. Patřilo mezi ně i to, že žáci a studenti by se měli více věnovat vlastnímu pokusnictví během výuky. Proto jsme k poznávacím setkáním přidali i vzdělávací semináře, na nichž se pedagogové seznamují s interaktivními možnostmi výuky i jednoduchými fyzikálními pokusy,“ zavzpomínala si na začátky Klubu Svět energie Marie Dufková, bývalá koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ a zároveň expertka na jadernou energetiku ve Skupině ČEZ. I když je dnes již na odpočinku, s pedagogy se setkává i nadále, neboť pro ně připravuje přednášky, jak jinak, o jaderné energetice dneška.

Vzdělávací program Svět energie jako takový ovšem energetická společnost ČEZ založila již v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně i jejich zájem o zaměstnání v této oblasti. Učitelům tak nabídla účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. „V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. ČEZ je přitom dodnes jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání. Mezinárodní mise IAEA OSART, první svého druhu prověřující komplexně provozovatele jaderných elektráren, označila již na podzim 2013 dokonce vzdělávací program Svět energie a jeho veškeré aktivity, hlavě vyzdvihla ty na téma „jádro“, jako příklad dobré praxe a dala ho za vzor ostatním provozovatelům jaderných elektráren,“ dodala ještě Marie Dufková.

Jsme v Klubu Svět energie od samého začátku. Vždy se podíváme někam, kam bychom se jako normální smrtelníci nedostali, nebo bychom vše viděli jen v klasické návštěvnické formě určené pro běžné exkurze. Nové poznatky ihned předáváme dál studentům případně rekvalifikantům, kteří, jakožto starší ročníky, se opravdu ptají na vše,“ shodli se Zdeněk Vavřík a Ladislav Urban ze Střední průmyslové školy dopravní v Praze, první učí fyziku a chemii, druhý veškeré elektropředměty.

Stejného názoru byl i učitel matematiky a fyziky Václav Pazdera z olomouckého gymnázia: „I já jsem v Klubu od jeho první akce v květnu 2006. Zopakoval bych jen slova kolegů, že pro nás učitele jsou exkurze i semináře velikým přínosem pro běžnou výuku. Tak jen dodám – vždy perfektní program a organizace celého setkání, k tomu dobrá doprava i strava, co víc si můžeme přát?“ Jak dodal Marek Foukal, učitel matematiky a fyziky na ZŠ Dřevohostice u Přerova, je jen škoda, že počet míst je vždy omezený. Musí proto pravidelně sledovat internetové stránky Klubu, aby se včas přihlásil.   

Na 26. setkání dorazili učitelé z Liberce, Vratimova, Tábora, Olomouce, Dřevohostitc, Klášterce nad Ohří, Chomutova, Ostravy, Lipnice nad Sázavou, Prahy, Vysokého Mýta, Říčan, Lipníka nad Bečvou, Morkovic a Rakovníka. Jeden z nich, Ladislav Kohout ze Střední odborné školy energetické v Chomutově si pro ně připravil přednášku o větrných elektrárnách, hlavně těch v Krušných horách. Marie Dufková následně pohovořila o jaderné energetice. „Jako vždy se nám vše líbilo. Jsme rády, že jsme se stihly včas přihlásit. Veškeré poznatky ihned promítneme do výuky, já ze zeměpisného pohledu a kolegyně z toho fyzikálního,“ uzavřela Miloslava Fučíková z táborského Gymnázia Pierra de Courbertina. S kolegyní Martinou Černou, která souhlasně přikyvovala hlavou, jsou členky Klubu Svět energie již pět let.

V současné době sdružuje Klub Svět energie více než 600 pedagogů ze všech typů základních a středních škol v České republice.

Marie Dufková, bývalá koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ a zároveň expertka na jadernou energetiku ve Skupině ČEZ. I když je dnes již na odpočinku, s pedagogy se setkává i nadále, neboť pro ně připravuje přednášky, jak jinak, o jaderné energetice dneška.

Ladislav Kohout, učitel environmentální výchovy na Střední odborné škole ESOZ v Chomutově, během své přednášky o větrných elektrárnách.   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...