Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Turecká energetika: Šance pro české podniky

Turecká energetika: Šance pro české podniky

Publikováno: 30.1.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Turecká ekonomika se velmi rychle rozvíjí a růst HDP ve výši 8,5% v roce 2011 ji řadí ke světové špičce. Vzestupná tendence pokračovala v menší míře také v roce 2012 a pozitivní vývoj se předpokládá i v následujících letech. Ekonomický růst se v minulém roce podle statistik IMF zařadil z hlediska objemu HDP na 16. příčku ve světě a v porovnání se zeměmi Evropské unie obsadilo Turecko 6. místo. Slovní spojení „turecké hospodářství“ s oblibou užívané pro chaotický a neefektivní systém již proto zdaleka neplatí. Růst HDP zařadil Turecko na 2. místo ve světě, hned za Čínu.

Klíčová slova: HDP, energetika, Turecko

S ekonomickým růstem je úzce spjat rozvoj energetického sektoru. Ve světovém měřítku se Turecko řadí mezi nejrychleji rostoucí energetické trhy a nabízí jednu z nejvýhodnějších příležitostí pro investory. Dokládá to nejen záměr výstavby nových elektráren, ale také privatizace a rekonstrukce stávajících zařízení. Turecko je atraktivním partnerem díky svému geopolitickému významu, demografické struktuře obyvatelstva, stabilně rostoucímu HDP a zejména zvyšující se spotřebě na obyvatele. Nové možnosti na poli obnovitelných zdrojů energie také otevírá turecká závislost na dovozu zemního plynu a ropy. Do země proudí přes 90 % ropy z okolních zemí, na dovozu zemního plynu jsou Turci závislí téměř stoprocentně, přičemž prognózy uvádějí rapidní nárůst energie z primárních surovin. Domácími zdroji jsou pouze lignit a uhlí, proto je v poslední době kladen čím dál větší důraz na přírodní obnovitelné zdroje energie. Kromě větrných a vodních zdrojů, je to také solární nebo geotermální energie, ve které má Turecko 7. největší zásoby na světě.
Turecká vláda podporuje nejen domácí soukromé, ale také zahraniční investory, aby se zapojili do výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Pokud se nepodaří zapojit soukromý sektor, hrozí Turecku v blízké budoucnosti nedostatek elektrické energie.
Pro české firmy se tak naskýtá možnost prosadit se na tureckém trhu a sehrát aktivní roli v této oblasti, především v dodávkách technologií a komponent a navázat tak na úspěšnou tradici například ČKD Blansko.
Velký boom lze zaznamenat ve využití větrné energie, kde se Turecko zařadilo mezi deset největších výrobců v Evropě. Turecká vláda má v plánu udělit další licence na výstavbu větrných elektráren a navýšit tak jejich kapacitu, která činí v současnosti pouze 1 700 MW, přičemž odhady uvádějí až 30 tisíc využitelných MW, což řadí větrnou energii k přírodním zdrojům s velkým potenciálem.
Potenciál vodní energie je v současnosti 40 tisíc MW, což by v případě jeho plného využití téměř pokrylo celou spotřebu země. Na hydroenergetice se v Turecku podílí také svitavská společnost ENERGO-PRO, která zde zakoupila pět vodních elektráren s celkovou kapacitou 95 MW.
U solární energie je využitelná kapacita dokonce ještě daleko vyšší, až téměř neuvěřitelných 600 tisíc MW. Praktické využití solární energie je však dosud velmi malé. Prozatím jediná solární elektrárna se nachází u města Konya v centrální Anatolii. Tato elektrárna není nijak rozsáhlá, má kapacitu 200 kW a její plné uvedení do provozu brzdí byrokratické procesy. I když je toto zařízení z kategorie elektráren, které jsou nelicencované, na připojení do sítě se čeká již od srpna 2012.
Za zmínku stojí uvést některé legislativní změny provázející vývoj na poli využitelnosti obnovitelných zdrojů. Po dlouhém očekávání nového zákona na jejich podporu byl dne 29. prosince 2010 tureckým parlamentem schválen zákon č. 6094, publikovaný 8. ledna 2011, který garantuje vyšší minimální výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Konkrétně oproti 5,5 centu USD z tepelných elektráren je stanoveno minimálně 7,3 centů za kWh u větrné a vodní energie, 10,5 centu u geotermální, 13,3 centu u solární energie a biomasy. Dané ceny jsou termínově fixovány pro společnosti zřízené mezi obdobím 13. května 2005 a 31. prosince 2015. Po tomto datu bude vláda výkupní ceny nově definovat. Zákon současně stanovuje limity pro výrobce solární energie a to na 600 MW až do 31. prosince 2013, přičemž opravňuje vládu ke stanovení pozdějších limitů. V současné době se připravuje nová verze energetického tržního zákona. Jedním z očekávaných kroků je navýšení kapacit nelicencovaných elektráren z 500 kW na minimálně 1 MW.
Jak již bylo zmíněno výše, potenciál výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů je vysoký a Turecko zvyšuje své úsilí v této oblasti, aby si zajistilo energetickou bezpečnost a snížilo závislost na dovozu energetických surovin z okolních států.
Kromě důrazu na obnovitelné zdroje a hledání nových zdrojů energie se Turci začínají také více zaobírat otázkou efektivity a využití současných zdrojů energie. V tomto ohledu mezi důležité události patřil čtvrtý ročník dvoudenního fóra The 4th National Energy Efficiency Forum and Fair, který se konal dne 10. a 11. ledna 2013 v Istanbulu v rámci The 32th Energy Efficiency Week.
Týden plný vzdělávacích aktivit zaměřených na zdroje a využití energií se pravidelně koná každý druhý týden v lednu a to již od roku 1981. The 4th Efficiency Forum je zaměřeno na efektivní využití energie a je místem, kde spolu mohou zástupci všech zúčastněných stran diskutovat o budoucích strategiích, organizaci, financování a o lepším využití klasických nebo obnovitelných zdrojů energie. Fórum je nejdůležitější akcí celého týdne a poutá pozornost nejen privátního, neziskového, ale také státního sektoru. V letošním roce se fóra účastnil i turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Tamer Yıldız. Ve své řeči při zahajovacím ceremoniálu uvedl, že každý dolar vynaložený na zvýšení efektivity využívání energie je dvakrát hodnotnější, než dolar vynaložený na samotnou výrobu energie.
The 4th National Energy Efficiency Forum and Fair bylo pořádáno stejnou agenturou, která připravuje také devatenáctý ročník International Energy & Enviroment Fair and Conference, který ve dnech 24.-26. dubna 2013 proběhne v Istanbulu. Tento veletrh je velkou obchodní příležitostí pro české firmy, které chtějí vyžít potenciálu turecké energetiky. Při příležitosti tohoto nejvýznamnějšího tureckého energetického veletrhu připravuje CzechTrade ve spolupráci s Generálním konzulátem v Istanbulu Misi českých energetiků do Turecka. Program mise, která proběhne od 21. dubna do 26. dubna 2013, je rozložen do dvou částí. V první části, která proběhne před zmíněným veletrhem, je naplánována návštěva místních elektráren v istanbulském regionu. Druhou část bude tvořit účast na veletrhu a B2B jednání.

V rámci mise se předpokládá návštěva a jednání s představiteli těchto elektráren:

  • Elektrárna Orhaneli, která se nachází blízko města Bursy a jejíž návštěva by byla doplněním cesty na jednání B2B na místní hospodářské komoře
  • Elektrárna Ambarli, která je v istanbulské čtvrti Avcılar, byla založena v roce 1964 a průběžně prochází rekonstrukcemi
  • Bursa Natural Gas Combined Cycle Power Plant, která je umístěna v Ovaakça a je průběžně rekonstruována

Více o misi českých energetiků 2013 na:
http://www.czechtrade.cz/kalendar-akci/akce-mise-ceskych-energetiku-2013/
Zájemci o účast na misi mohou své přihlášky a dotazy směřovat přímo na vedoucího obchodní mise v Istanbulu, kterým je Michal Koščo (michal.kosco@czechtrade.cz) nebo na exportní konzultantku v Praze, Lenku Švihlovou (lenka.svihlova@czechtrade.cz). Termín odeslání přihlášky je 15. března 2013.
Další událostí, která je zaměřená na obnovitelné zdroje energie je pátý ročník International Solar Energy and Technologies Fair, Solarex Istanbul, která proběhne ve dnech 11. - 13. dubna 2013.
Více informací na: http://www.czechtrade.cz/kalendar-akci/akce-solarex-2013/

Další internetové zdroje a odkazy:

Zdroj: Obchodní mise MPO ČR v Istanbulu

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (54x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Dlouhé stráně vyrobily v prosinci rekordní množství elektřinyDlouhé stráně vyrobily v prosinci rekordní množství elektřiny (39x)
Nejvíce elektřiny ve více než 20leté historii vyrobila v prosinci 2017 vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, výro...