Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Trubky pro jaderné elektrárny se budou vyrábět v Chomutově

Trubky pro jaderné elektrárny se budou vyrábět v Chomutově

Publikováno: 19.4.2010
Rubrika: Energetické strojírenství, Jaderné

Zdroj: (www.e15.cz) Nadnárodní švédský koncern Sandvik AB začne v Česku vyrábět trubky pro jaderné elektrárny. V chomutovské pobočce investuje stovky milionů do specializovaných technologií pro jaderný průmysl a vytvoří tak na severu Čech 150 nových pracovních míst.

„Sandvik vybíral z několika lokalit světa, které jsou schopné vyrábět nový typ trubek. Vedle České republiky byly ve hře ještě Spojené státy, Kanada a domácí Švédsko. Volba padla na Chomutov, protože česká společnost má s výrobou trubek z vysoce legovaných slitin velké zkušenosti a Sandvik může získat i investiční pobídky,“ vysvětluje generální ředitel Sandvik Chomutov Dan Kurucz.

Sandvik začne rozšiřovat závod v letošním roce a první trubky pro parogenerátory jaderných elektráren ze speciální slitiny niklu, chromu a železa vyrobí na začátku roku 2012. Jde o nový výrobek, který se vyráběl v Chomutově naposledy v osmdesátých letech, avšak v daleko horší kvalitě. Tehdy šla produkce především do Ruska, dnes má firma Sandvik ambice výrazně proniknout na světový trh s tímto typem materiálu. „Rádi bychom dosáhli na dvojciferné procento světového trhu,“ říká Kurucz. V současnosti pracuje v chomutovském podniku na 500 lidí.

Materiály pro jaderné elektrárny podléhají přísným testům kvality. „Každá trubka musí přestát extrémní podmínky v jaderných elektrárnách, takže před odesláním k zákazníkům každou z nich čekají přísné kvalitativní zkoušky jak standardními, tak i laboratorními a nedestruktivními metodami,“ dodává Dan Kurucz.

Mezi standardní testy patří ty, jenž jsou striktně předepsané při výrobě trubek, laboratorní zase zkoumají materiálové složení výrobků. Nedestruktivní testy mají odhalit například chyby ve svárech. „Musí se v nich prokázat všechny vlastnosti materiálu, které pak mohou jaderné elektrárny využít. K testům se používá ultrazvuk, vířivé proudy nebo třeba prozařování svarů,“ říká náměstek pro jadernou bezpečnost ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Petr Brandejs.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (45x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (37x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...