Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Uhelné    Třídění materiálů a paliv pro energobloky

Třídění materiálů a paliv pro energobloky

Publikováno: 15.11.2017
Rubrika: Uhelné

Třídiče na palivo pro energobloky musí svým výkonem odpovídat hodinovým spotřebám paliva v kotlích. Neodmyslitelná je spolehlivost. Jak na malá množství, tak i na výkony 500 t/hod a více jsou vhodné hvězdicové rotační třídiče.

Třídiče na palivo pro energobloky musí svým výkonem odpovídat hodinovým spotřebám paliva v kotlích. Neodmyslitelná je spolehlivost. Jak na malá množství, tak i na výkony 500 t/hod a více jsou vhodné hvězdicové rotační třídiče.

Třídiče využívají k prosévání poháněné rotační gumové hvězdice, které tvoří prosévací pole. Materiál je unášený hvězdicemi (obr. 1), a proto je neustále nakypřovaný (obr. 2). Prosévají různorodé materiály jako je biomasa, uhlí, koks, odpady, sintry, hlušinu z dolů, vytěžené kaly a mnoho dalších materiálů. Problémy nedělají ani lepivé a silně zvodnatělé/tekoucí materiály (kaly) s kamenivem. Zrovna tak podrcené pneumatiky jako palivo do cementáren nebo na další zpracování.

Hvězdicové rotační třídiče jsou vhodné pro podsítnou frakci cca 10 až 100 mm. Velikost frakce se nastavuje jak roztečí mezi hvězdicemi, tak i velikostí hvězdic. Pro frakci pod 10mm se využívají Flip-Flow třídiče.

Hvězdicové třídiče jsou díky své univerzálnosti nasazené jak v České, tak i Slovenské republice na různé suroviny. S hodinovým výkonem 100 tun biomasy je instalovaný stacionární třídič v Hodoníně (obr. 3). O polovičním výkonu jsou tyto třídiče nasazené na dalších energoblocích na západě Čech. Nejnovější instalace na třídění biomasy je v papírnách. Použití v elektrárnách jednoznačně ukazuje na spolehlivost a efektivnost třídičů. Též kompaktnost je velkou předností. Např. třídič na biomasu o výkonu 100t/hod. má půdorysný rozměr cca 1 200 x 5 000 mm. 

Na třídění uhlí je instalovaný hvězdicový rotační třídič v Košicích na zmiňovaný výkon 500 t/hod. Různými kombinacemi hvězdicových rotačních třídičů se dosáhne i větších výkonů. Zdvojené třídiče na Ukrajině dosahují výkonu přes 1 000 t/hod. (obr. 4).

Buď za sebou, nebo ve věžovém uspořádání hvězdicových rotačních třídičů (obr. 5) lze získat požadované frakce a nadsítnou frakci přivést do drtiče. I při zkrápění proti prašnosti budou třídiče pracovat bezproblémově.

Tyto hvězdicové rotační třídiče svým aktivním nakypřováním prosévaného materiálu zajistí potřebné vytřídění i vlhkých materiálů. Dlouhodobé zkušenosti ve výrobě hvězdicových třídičů, ať mobilních či stacionárních vedou k vysoké spolehlivosti, funkčnosti a dlouhé životnosti. Proto je německá firma Neuenhauser Maschinenfabrik GmbH dodává do náročných provozů po celém světě.

Sorting materials and fuels for energy blocks
The performance of fuel gauges for energy blocks must match the hourly fuel consumption of the boilers. Reliability is essential. Both for small quantities and for outputs exceeding 500 t/hr, star starter rotors are suitable.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obr. 1 – HvězdiceObr. 2 – Nakypřovaný materiál na hvězdicovém prosévacím poliObr. 3 - Stacionární třídič na biomasuObr. 4 - Zdvojené třídiče na UkrajiněObr. 5 - Věžové uspořádání třídičů, Kentucky, USA

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Primární prvky pro měření průtoku v energetice a průmysluPrimární prvky pro měření průtoku v energetice a průmyslu (36x)
Společnost JSP, s.r.o. je předním českým výrobcem a dodavatelem měření a regulace, který vedle vlastní výroby a dodávek ...
Generálna oprava turbogenerátora – previnutím statoraGenerálna oprava turbogenerátora – previnutím statora (30x)
V rámci procesu prípravy projektu ,,Investičný podiel na generálnej oprave blokov č. 1 a 2 ENO B“ bola zabezpečená ,,Gen...
Jak analyzovat a měřit rtuť?Jak analyzovat a měřit rtuť? (28x)
Pro speciální provozy, kde je nutná multikomponentní analýza plynů (např. H2O, CO2, CO, N2O, NO, NO2, SO2, HCL, HF, NH3,...