Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tři dny pro veřejnost v Řeži - zájem překonal kapacity

Tři dny pro veřejnost v Řeži - zájem překonal kapacity

Publikováno: 15.11.2012
Rubrika: Aktuality, Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události

Rekordní zájem o vědecká a výzkumná pracoviště v areálu ÚJV Řež, a. s.. Na 600 lidí si během tří dnů prohlédlo reaktorová pracoviště, laboratoře i výzkumné a vývojové PET Centrum Řež. Do akce se zapojily dvě desítky vědeckých, výzkumných a odborných pracovníků.

Husinec - Řež/6. 11. 2012. Tři dny patřil areál ÚJV Řež, a. s. široké veřejnosti. V rámci již 12. ročníku Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky se zde, ve dnech 2., 3. a 5. listopadu 2012, uskutečnily tradiční Dny otevřených dveří. Dvou dnů, určených školám využilo k návštěvě na 130 školáků ze základních a především středních škol. Kapacita byla naplněna po strop. Sobotní prohlídkový program zaznamenal rekord, 461 zájemců z řad široké veřejnosti. Oproti roku 2011, kdy přišlo z pohledu uvedených čísel „jen“ 270 zvídavých návštěvníků, to byl nárůst enormní. „Je vidět, že veřejnost velmi zajímají novinky ve vědě a především všechno, co se týká jaderné energetiky v České republice. Zájem by byl jistě ještě větší, ale pracoviště v Řeži mají omezenou kapacitu návštěvníků, nedají se nafukovat. Musíme také dbát na jejich bezpečnost a především jsme jim chtěli poskytnout fundovaný, ale srozumitelný, výklad. A to se, podle dosavadních reakcí, podařilo“, zhodnotil Ing. Aleš John, MBA, generální ředitel a předseda představenstva ÚJV Řež, a. s. právě skončené Dny otevřených dveří.

Co zde bylo k vidění a slyšení
Program ve dvou trasách připravily ústavy a společnosti nacházející se v areálu Řež (Akademie věd ČR, Ústav jaderné fyziky, v. v. i., Ústav anorganické chemie AV ČR, v. v. i., ÚJV Řež, a. s., Centrum výzkumu Řež s.r.o.). Zájemcům představily svá hlavní výzkumná a vývojová pracoviště – výzkumné reaktory LVR-15 a LR-0, urychlovač Tandetron, Výzkumné a vývojové PET Centrum Řež, speciální laboratoře a další. Vstupní seznámení obstaraly filmy, které byly promítány v Konferenčním centru ÚJV Řež, a. s. Potom se návštěvníci ve skupinách po 20 – 30 lidech vydali na jednotlivé trasy. První z nich nabídla VÝZKUMNÝ REAKTOR LR-0, který poskytuje vědecko-technickou základnu pro experimenty v oblasti fyziky aktivní zóny a stínění lehkovodních reaktorů typu VVER (stejně jako Temelín, Dukovany), PWR („západní“ konstrukce) a experimenty související se skladováním vyhořelého paliva z jaderných elektráren a s perspektivními směry v jaderné energetice. Následoval URYCHLOVAČ TANDETRON, který se využívá hlavně k výzkumu vlastností různých materiálů nebo k jejich úpravám. Může velice přesně měřit povrchové vlastnosti a chemické složení materiálu i jejich změny s hloubkou pod povrchem. To je velice důležité třeba při budoucí výrobě nanostrojů. Tato možnost je velice zajímavá pro archeologii, zkoumání uměleckých děl, ekologii či kriminalistiku. Nedávno se zde například studovaly vousy Tychona Brahe s cílem osvětlit možné příčiny jeho smrti. Okruh uzavíraly LABORATOŘE ÚACH s podtitulem S chemií po stopách starých mistrů. Návštěvníci se seznámili s moderními postupy zkoumání výtvarných děl a dozvěděli se, jak důležité informace o stáří, původu či poškození díla lze získat podrobným zkoumáním vzorků menších než makové zrnko. Druhá návštěvnická trasa v sobě zahrnovala VÝZKUMNÝ REAKTOR LVR-15 umístěný v beztlakové nerezové nádobě pod stínicím víkem, s nuceným chlazením a s provozním tepelným výkonem do 10 MW. Reaktor slouží pro potřeby materiálového výzkumu a k výrobě radioizotopů. Návštěvníci se dozvěděli kolik dní v roce je reaktor v provozu, jak probíhá jeho údržba, co to znamená „výzkumný reaktor“, jak se zaváží palivo, jak se reaktor chladí, co je to demineralizovaná voda, co to znamená „reflektor“, z jakých materiálů je tvořen a proč. Další zastávkou bylo VÝZKUMNÉ A VÝVOJOVÉ PET CENTRUM ŘEŽ, jedno z nejmodernějších pracovišť, na kterém se připravují radiofarmaka např. pro diagnostickou metodu pozitronové emisní tomografie (proto zkratka PET). Jedná se o nejnovější budovu v areálu, dokončenou v dubnu 2012 a v současné době je ve fázi získávání povolení. Srdcem unikátního vybavení je cyklotron. Třetím místem byla LABORATOŘ BOROVÉ CHEMIE. Chemie klastrových hydridů boru má na Ústavu anorganické chemie AV ČR dlouhou tradici. Právě tady měli návštěvnici možnost se nejen seznámit s výzkumem velmi populárním způsobem, ale doslova si na některé výzkumné projekty sáhnout.

Vysoko posazená laťka
Tři dny pro veřejnost v rozsáhlém areálu v Řeži potvrdily, že veřejnost má velký zájem o dění na poli vědy a výzkumu a nemá „strach“ z reaktorů. Naopak, chce o nich vědět co nejvíce, zajímá se o jadernou bezpečnost, nejnovější trendy v řadě oborů, které realizujeme v České republice, ale svým významem přesahují hranice nejen co do území, ale především vědeckého poznání a využití v praxi. Pro organizátory to pro rok 2013 znamená nejen velký závazek, ale především potvrzení, že akce jako Den otevřených dveří v Řeži má pro popularizaci vědy a výzkumu v ČR své nezastupitelné místo.

ÚJV Řež, a. s. se zaměřuje, jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů, na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu, při provozu a nové výstavbě energetických a jaderných zařízení. Nabízí komplexní a systémové vědecko výzkumné služby zejména v oblasti využití jaderné energie a zdrojů ionizujícího záření. Za 60 let své existence se stal odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření. Je součástí Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o., Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o., Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. a EGP Invest, spol. s r.o.. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (63x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (59x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (58x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...