Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Tepelné poškozování průmyslových zařízení

Tepelné poškozování průmyslových zařízení

Publikováno: 20.7.2009
Rubrika: Technologie, materiály

V průmyslové praxi se velmi často setkáváme s tepelnou únavou. Ta může být způsobena častými změnami provozních podmínek, nestacionárním rozložením teplotních polí, či zatížením vysokými teplotami (creep). Ve všech těchto případech dochází k poškozování zařízení, a tím ke snižování jejich životnosti, která je velmi důležitá pro provozovatele zařízení. Je proto nezbytné, aby veškeré kritické provozní stavy (ať už normální, abnormální či havarijní) byly podrobeny důkladným analýzám a byla známa míra podílu na snižování životnosti zařízení. Důležité je pak upravit provozní podmínky tak, aby těmto stavům bylo možné předejít nebo alespoň zmírnit jejich dopad na míru poškození. Předkládaný příspěvek je věnován tepelné únavě částí zařízení, kde dochází ke směšování horkých a chladných médií. Jedná se zejména o vzájemné napojení potrubních sítí, o hrdla aparátů a o zařízení na výměnu tepla.

Celý příspěvek, který vyšel ve květnovém čísle časopisu All for Power, najdete ve formátu PDF ZDE.

Thermal damage to industrial facilities

Thermal fatigue is frequently met in industry. It can be caused by frequent change of operating conditions, non-uniform distribution of thermal fields, of loading by high temperatures (creep). In all these cases equipment is damaged and their lifetime is shortened, which is very important for equipment manufacturer. It is therefore necessary that all critical operating modes (normal, abnormal or emergency) are examined in details and the rate of lifetime shortening is known. It is necessary to change operating conditions so that these modes are escaped or their influence is limited. The paper offered is devoted to thermal fatigue of equipment where cold and hot media is mixed. It is meant connection of piping systems, equipment nozzles and heat-exchangers.

Термические повреждения промышленного оборудования

В промышленности часто имеет место температурная усталость. Она может быть вызвана изменением условий работы, неравномерным разложением температурных полей, нагрузкой высокими температурами (течение материала при высоких температурах). Во всех этих случаях происходит повреждение оборудования и уменьшение срока его службы, что очень важно для пользователя оборудования. Поэтому необходимо, чтобы все критические режимы работы (нормальные, абнормальные или аварийные) были подробно проанализированы и была известна доля их участия в общем повреждении оборудования. После этого важно изменить условия эксплуатации так, чтобы такие режимы работы не наставали, или при их наступлении имели меньшее вилияние на общий срок службы. Данная статья посвящена температурной усталости оборудования, когда имеет место смешивание горячего и холодного потоков. Речь главным образом идёт о соединии труб, патрубки аппаратов, теплообменного оборудования.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (43x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...