Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    TENZA, a.s. získala další projekt čištění spalin

TENZA, a.s. získala další projekt čištění spalin

Publikováno: 16.10.2013, Aktualizováno: 5.2.2014 15:30
Rubrika: Technologie, materiály

 Brněnská společnost TENZA, a.s., významný dodavatel ve strojírenském a stavebním průmyslu se zaměřením na energetiku, podepsala 30. září 2013 Smlouvu o Dílo na „Retrofit stávajícího odsíření v elektrárně Opatovice“ v celkové hodnotě 1,066 mld. Kč. Zadavatel projektu, Elektrárny Opatovice, a.s., tak v rámci další etapy ekologizace získá do konce října 2015 novou technologii odsíření spalin, zajišťující plnění zpřísněných emisních limitů SO2 platných od 1. 1. 2016.

Klíčová slova: Tenza, odsíření, retrofit

Předmětem projektu je výstavba technologie odsiřovacího zařízení založená na procesu odstraňování kyselých složek pomocí mokré vápencové vypírky. Výhodou této technologie jsou především nízké provozní náklady při zajištění vysokého stupně odsíření. Navržená metoda umožní snížení emisí oxidu siřičitého ve srovnání s původní technologií o téměř 75 procent.

Nové odsiřovací zařízení založené na obdobné technologii již společnost TENZA, a.s., dokončila v provozu Plzeňské energetiky, a.s. v roce 2009. Úpravami a výstavbou odsiřovacích zařízení energetických zdrojů se však společnost zabývá více než deset let. V současné době pracuje TENZA, a.s., na projektu odsíření kotlů K2, K3 a K4 v Teplárně Karviná, jehož předmětem je výstavba společné odsiřovací jednotky na bázi polosuché vápenné metody pro investora DALKIA Česká republika, a.s.

„Získání této významné zakázky z oboru čištění spalin je pro nás důležité z pohledu dalšího rozvoje naší společnosti. Jsem rád, že můžeme uplatnit své odborné znalosti právě u projektů, přispívajících ke zlepšení kvality ovzduší u nás,“ uvedl Ing. Michal Hrubý, generální ředitel společnosti TENZA, a.s.

O společnosti TENZA, a.s

TENZA, a.s. je významná česká společnost s vlastním technickým zázemím a vysoce kvalifikovaným týmem pracovníků, kteří zajišťují komplexní činnosti v oblasti výstavby a rekonstrukce zdrojů pro výrobu tepla a elektrické energie. Své aktivity rozvíjí také v oblasti vodohospodářských, inženýrských a pozemních staveb. Zvýšená pozornost je věnována ekologickým programům, zahrnujícím zejména projekty s využitím obnovitelných zdrojů energie a systémy ochrany vod a ovzduší.

Ve svých provozech v Brně, Praze a Ostravě zaměstnává TENZA, a.s. přes 200 zaměstnanců.

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

       

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (39x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...