Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Technologická agentura ČR je na Průmysl 4.0 připravená

Technologická agentura ČR je na Průmysl 4.0 připravená

Publikováno: 27.1.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Technologická agentura České republiky (TA ČR) se dlouhodobě připravuje na podporu nastupující průmyslové revoluce. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) ji proto přizvalo do týmu, který připravuje strategický dokument s názvem Národní iniciativa Průmyslu 4.0.  Početný tým odborníků vede z pověření MPO  profesor Vladimír Mařík, ředitel CIIRC ČVUT a mimo jiné též předseda Výzkumné rady TA ČR. Agenturu zastupuje v týmu i její předsedkyně Rut Bízková a místopředseda Martin Bunček.

Mnozí další experti, kteří na Národní iniciativě pracují, jsou spolupracovníky Technologické agentury – například jako odborní hodnotitelé projektů, a nebo jsou to přímo členové Rad programů,“ upozornil Martin Bunček. TA ČR, která je dominantním podporovatelem aplikovaného výzkumu v České republice, tak sehrává při přípravě Národní iniciativy Průmysl 4.0 jednu z klíčových rolí.

TA ČR se připravuje na Průmysl 4.0. Jeden z jejích programů  Centra kompetence je zdrojem pro program Národní centra kompetence pro integraci kapacit aplikovaného výzkumu, zejména pro potřeby českého průmyslu a služeb s přidanou hodnotou.  „A bez integrace kapacit nemůžeme počítat s úspěšnou implementací myšlenek 4. průmyslové revoluce. Střední podnik nemůže všechno vyzkoumat a ověřit sám,“ zdůraznil Vladimír Mařík.  Právě jim by měla národní centra s desítkami až stovkami odborníků pomáhat s nejrůznějšími analýzami a vývojem řešení.  „Musíme vybudovat umělé poloprovozy, kde se myšlenky mohou ověřovat. A to nelze udělat v podniku. Tady je přínos TA ČR zásadní a tuto svou významnou roli jistě sehraje i ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ dodal.

TA ČR je na to připravena, flexibilně dokáže vyhlásit veřejné soutěže v programech na podporu projektů, které budou vycházet z Národní iniciativy Průmysl 4.0. „Vidím cestu v posilování Center kompetence a v jejich dalším propojení s centry z OP VaVpI na Národní centra kompetence pro Průmysl 4.0. Nicméně bude to vyžadovat nějaké peníze, určité organizační a usměrňující úsilí. Je to ale nezbytné,“ podotkl Vladimír Mařík.

Výzvy související se 4. průmyslovou revolucí a obecně s rozvojem technologií jsou nedílnou součástí nejen současných programů TA ČR na podporu aplikovaného výzkumu, ale také přípravy nových. „Jedním ze zásadních témat je propojení společensko-vědního výzkumu s technologickým a příprava nastupujících generací na tyto změny,“ uvedl Martin Bunček. TA ČR proto předloží Radě pro  výzkum, vývoj a inovace (RVVI) dva programy reagující na tato témata: program podpory aplikovaného výzkumu mladých výzkumníků „ZETA“ a program podpory společensko-vědního aplikovaného výzkumu „ETA“. Pokud je RVVI schválí a následně programy projdou i jednáním vlády, bude možné podávat návrhy projektů do vyhlášených veřejných soutěží již v roce 2017 respektive 2018.

Rozhovor s profesorem Maříkem k Průmyslu 4.0 naleznete v novinkách na www.tacr.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (61x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (54x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...