Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Tažírna spustila unikátní linku za 60 milionů

Tažírna spustila unikátní linku za 60 milionů

Publikováno: 19.6.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Investici ve výši 60 milionů korun před časem dokončil provoz Tažírna oceli Třineckých železáren ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Nový kombinovaný tažný stroj umožní kontinuální tažení válcovaného materiálu ze svitků do tyčí v rozměrech od 5 do 15 milimetrů finálního průměru. Znamená to možnost prosadit se na trhu tlumičů a pístních tyčí, který se rychle rozvíjí.

Nová linka, která patří k nejmodernějším zařízením ve střední Evropě, má oproti stávajícím zařízením několik výhod. „Jedná se o kompletní linku, kde jsou v jednom výrobním toku zahrnuty všechny potřebné operace požadované zákazníkem. Na konci procesu vystupuje hotový a zkontrolovaný výrobek,“ vysvětluje vedoucí provozu Tažírna oceli Třineckých železáren Ing. Petr Lapčík. Součástí je rovněž speciální defektoskopické zařízení na kontrolu povrchových vad s pásovým vedením materiálu, což znamená snížení hladiny šumu a z toho vyplývající přesnější kontrolu. Linku firma pořídila především pro zvýšení kapacity výroby v sortimentu malých rozměrů a splnění přísných požadavků zákazníků v oblasti kvality.
Než na konci výrobního procesu vyjede speciálně upravená ocelová tyč, musí se odvinout ze svitku, projde tryskáním, pak tažením, dělením a rovnáním, frézováním konců, kontrolou průměru, ovality, délky, přímosti, záměny materiálu a kontrolou povrchových vad. Takto dokonale upravená tyč v kruhovém, šestihranném či čtvercovém průměru pak může putovat k cílovým zákazníkům. O špičkové kvalitě pak hovoří minimální úchylka přímosti, která se pohybuje maximálně v hodnotě 0,5 milimetru na metr.
„Naše výrobky jsou dodávány nejen obchodním organizacím, ale končí také u zákazníků v segmentu automobilového průmyslu, výroby strojů, šroubů, kovových konstrukcí a podobně,“ vysvětluje Ing. Petr Lapčík. Díky nové lince firma zamíří na nový segment automobilového průmyslu, který se nedávno začal ve střední Evropě formovat. Výroba tlumičů a plynových vzpěr totiž vyžaduje velmi přesnou výrobu a má vysoké požadavky na kvalitu.
Provoz Tažírna oceli v loňském roce vyprodukovala 67,5 tisíc tun výrobků. Prodala 67 tisíc tun, z toho putovalo 63 procent na export zejména do státu střední Evropy, především do Německa. V tažírně pracuje 190 zaměstnanců.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (53x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...