Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Světová premiéra plynem izolovaného rozvaděče pro stejnosměrný proud

Světová premiéra plynem izolovaného rozvaděče pro stejnosměrný proud

Publikováno: 3.12.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Siemens představil první plynem izolovaný 320 kV rozvaděč pro stejnosměrný proud na světě. V porovnání se vzduchem izolovaným rozvaděčem potřebuje novinka až o 95 % procent méně prostoru. Tato úspora je zásadní pro konvertorové plošiny, které na pevninu vyvádí elektrickou energii z přímořských větrných parků.

Klíčová slova: Siemens, rozvaděč

Vzhledem k relativně nízké izolační schopnosti vzduchu vyžadují vzduchem izolované rozvaděče velký prostor – a ten je zase klíčovým faktorem z hlediska nákladů, bez ohledu na to, zda se rozvaděč nachází ve městě nebo na moři. Například vzduchem izolované stejnosměrné rozvaděče, které Siemens využívá na svých konvertorových plošinách v Severním moři pro tamní větrné parky, potřebují 4000 krychlových metrů prostoru a tedy haly vysoké až 10 metrů. Nový rozvaděč se stejnou kapacitou vyžaduje pouze 200 krychlových metrů, umožňuje tedy úsporu místa až o 95 procent. V případě použití na konvertorových plošinách může být celá instalace díky tomuto řešení zmenšena o 10 %, což v této oblasti představuje zásadní finanční úsporu.

Vedle malých rozměrů má nový rozvaděč i další výhody. Veškeré části pod napětím jsou hermeticky uzavřeny, což zajišťuje vysoký stupeň spolehlivosti i ve velmi náročných podmínkách. Modulový systém je velmi flexibilní a umožňuje maximálně ekonomickou přepravu, kompaktní rozvaděč nabízí i nízké náklady na údržbu. Rozvaděč je vyráběn v berlínském závodě Siemens.

Čím vyšší napětí, tím nižší ztráty

Přenosové ztráty u stejnosměrného proudu o velmi vysokém napětí (HVDC) jsou nižší než u střídavého proudu. Stejnosměrné napětí má několik set tisíc voltů. Čím je napětí vyšší, tím nižší jsou ztráty při přenosu a tím více elektřiny lze vedením přenášet.

Při přenosu technologií HVDC jsou ztráty obvykle o 30 až 50 % nižší než u srovnatelného nadzemního vedení střídavého proudu. Například u 2 500 MW přenášeného výkonu na 800 km nadzemního vedení je ztráta u běžného vedení střídavého proudu o napětí 400 kV 9,4 %, při přenosu HVDC o napětí 500 kV je to jen 6 % a při přenosu HVDC o napětí 800 kV je ztráta pouhých 2,6 %.  

Připojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ 

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice.  Již 124 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,7 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2013 obrat 33,1 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,8 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více jak 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace.  Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení.  Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2013, který skončil 30. září 2013, dosáhl Siemens obratu 75,9 miliard EUR s čistým ziskem 4,2 miliard EUR a zaměstnával 362 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na  http://www.siemens.com.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...