Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Strojírenství potřebuje k překonání krize podporu exportu, obnovení investiční aktivity průmyslu a oživení projektů z veřejných rozpočtů

Strojírenství potřebuje k překonání krize podporu exportu, obnovení investiční aktivity průmyslu a oživení projektů z veřejných rozpočtů

Publikováno: 19.5.2009
Rubrika: Energetické strojírenství

Strojírenství v České republice se stává obětí přelévání krizových jevů z jiných oborů a „strachu z investic“, který druhotně zhoršuje situaci strojírenských producentů. Z těchto skutečností vyplývá pro tuzemskou ekonomiku hrozba v podobě snížení měrné spotřeby oceli na osobu až na 250 kilogramů na hlavu, což je ukazatel rozvojových zemí. Vyplývá to z dnešního jednání konference Strojírenství Ostrava 2009, která ve svém třetím ročníku nesla podtitul „Krize a její vliv na české strojírenství“.

 „Naprosto brutálně nás zasahuje zastavování už rozpracovaných projektů – privátních, ale zejména veřejných, celostátních i regionálních. První impulsy propadu přišly z Ameriky, z finančních trhů, situaci si ale zhoršujeme jen a jen my sami. To se musí rychle a radikálně změnit. Národní strojírenský klastr jasně pojmenoval cesty k řešení a bude je prosazovat,“ upozornil na závěry konference prezident pořádajícího Národního strojírenského klastru se sídlem v Ostravě Jan Světlík, který je současně generálním ředitelem a předsedou představenstva strojírenského holdingu VÍTKOVICE.

Podle zástupců 46 členských firem a institucí klastru (oborového sdružení propojujícího průmyslové podniky, školství, vědu, výzkum i veřejnou správu), jejichž souhrnný roční obrat loni přesáhl 30 miliard korun a počet zaměstnanců se pohybuje okolo 18 tisíc, je polovina letošního roku zlomovým obdobím. „V něm musí nastat oživení investic z veřejných rozpočtů, musí se zjednodušit a zrychlit projednávání podpory exporty ze strany České exportní banky a EGAP a měly by být také velmi rychle inovovány strategické dokumenty v energetice, dopravě a ekologické politice ČR. K tomu je potřeba podpořit vědu a výzkum pro aplikace ve strojírenství, podpořit vysoké školy a efektivně využít zdroje z evropských fondů a operačních programů,“ uvedl J. Světlík.

Národní strojírenský klastr (dříve Moravskoslezský strojírenský klastr) ale podle svého prezidenta nemíní jen žádat opatření vlády, kraje, případně statutárního města Ostrava. Propojí inovativní firmy a producenty s vyšší přidanou hodnotou i jejich dodavatele do větších řetězců, což je jedna z cest pro podniky, které se propadají pod tíhou útlumu hutnictví a zpracování kovů i automobilového průmyslu. Mimo to se členové klastru budou podílet na společných projektech, aby zvýšili konkurenceschopnost. „Příkladem takových projektů je IT4 Innovations, ENET – energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie, ITT – čisté technologie těžby a užití surovin nebo RMTVC – vývoj pokročilých materiálů a technologií pro jejich využití. Všechny jsou připraveny v Moravskoslezském kraji a budou mít zcela zásadní vliv pro oživení. Nemluvě o tom, že každá krize jednou skončí a ti, kteří nebudou připraveni na vyšším stupni výroby než doposud, nebudou schopni oživení zachytit a udržet tempo na globálním trhu,“ míní J. Světlík. K podpoře vyzval jak Moravskoslezský kraj, tak statutární město Ostrava, které podle náměstka primátora pro majetek a finance Lukáš Ženatého vynaložilo na podporu vědy, výzkumu, vysokého školství a Vědecko-technologického parku za posledních deset let zhruba 240 milionů korun, z toho polovinu za poslední tři roky.

Za pozitivní kroky, které postupně přinášejí pomoc strojírenským podnikům, dnes účastníci konference Strojírenství Ostrava 2009 označili například krok vlády k navýšení kapitálu o 1 miliardu korun, což umožní navýšení podpory exportu o 30 miliard korun. To se podle Lubomíra Pokorného, předsedy představenstva a generálního ředitele České exportní banky (ČEB), promítlo do rozšířených aktivit na pomoc českým podnikům a podnikatelům. ČEB zajišťuje zejména typy financování, které pro komerční banky jsou – zejména v současné době - obtížně realizovatelné, např.: do zemí s vyšší a vysokou mírou teritoriálního rizika, úvěry s dlouhou dobou splatnosti, financování o velkém objemu, obchodní případy se složitou strukturou financování. Novým trendem je přitom financování akvizic, investic, výrobních celků, výroby pro vývoz (tedy nejen samotného vývozu výrobků a služeb). Stejně tak je ČEB schopna financovat projekty společně s komerčními, a to i zahraničními, bankami.

Karel Pleva, předseda představenstva a generální ředitel EGAP upozornil, že tato exportní garanční a pojišťovací společnost zvýšila své pojistné kapacity na 150 miliard korun, navýšila pojistné krytí u všech typů vývozních úvěrů a akreditivů až na 99 %. Dále sáhla ke zvýšení pojistného krytí u investic a bankovních záruk až na 100 %. Na druhou stranu EGAP nabídla zlevnění pojištění tzv. výrobního rizika o 30 až 50 % a zlevnění pojištění investic při souběhu pojištění úvěru na financování investice a vlastního vkladu investora.

Strategií Národního strojírenského klastru je využít všech těchto možností a současně dosáhnout toho, aby se nezostřovala administrativní opatření, která blokují růst podnikání a zvyšují náklady výrobců, ať už jde o podniky strojírenské či jiné.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Do funkce GŘ Kovosvit MAS se vrací Filip Winkelhofer (43x)
Dnes, 19. 9. 2016, bylo oznámeno zaměstnancům i obchodním partnerům Kovosvit MAS, že do funkce generálního ředitele se v...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (38x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (37x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...