Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Střední škola strojírenská a dopravní ve Frýdku-Místku slaví 70 let

Střední škola strojírenská a dopravní ve Frýdku-Místku slaví 70 let

Publikováno: 30.9.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:22
Rubrika: Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události

Sedmdesát let od svého vzniku slaví letos v říjnu Střední škola strojírenská a dopravní ve Frýdku-Místku na Lískovecké ulici. „Naše SŠSD navazuje na tradici, která začala v roce 1938, kdy v místní Karlově huti vznikly provizorní dílny pro výuku učňů a zahájení činnosti I. učňovské besídky,“ řekl Josef Pělucha, ředitel školy. Slavnostní Akademie k 70. výročí školy proběhne 8. října 2008 v Kulturním domě Frýdek (bývalý Kulturní dům Válcoven plechu).

Prvním studijním oborem byl strojní zámečník a tento obor je pod různými názvy vyučován po celých sedmdesát let. Od padesátých let až do roku 1991 je učiliště spjato především s Válcovnami plechu F-M, v červenci 1991 škola získává právní subjektivitu. Jejím zřizovatelem se stává tehdejší ministerstvo průmyslu.
Ve druhé polovině sedmdesátých let vznikla potřeba odborníků, kteří by obsluhovali modernější hutě v regionu. Tehdejší učiliště proto otevřelo maturitní obor Hutník - operátor. Ti dnes působí i v Třinci i Ostravě.

Škola každoročně pořádá prestižní soutěž Zlatý pohár Linde

Vstup do školy


V rámci optimalizace středních škol na konci devadesátých let se sloučily Integrovaná střední škola a Střední odborné učiliště strojírenské ve Frýdlantě nad Ostravicí. Teoretická výuka se přesunula na Lískoveckou, ve Frýdlantě nad Ostravicí zůstaly dílny pro praktickou výuku.
Od prvního ledna 2006 nese naše škola název Střední škola strojírenská a dopravní, Frýdek-Místek, Lískovecká 2089, p. o. Výuka probíhá od oborů učebních, přes studijní, nástavbové, večerní až po rekvalifikační kurzy. SŠSD je tak i významným centrem celoživotního vzdělávání. Škola tradičně pořádá významnou mezinárodní soutěž mladých svářečů Zlatý pohár Linde, každoročně organizuje ples SŠSD, a pro veřejnost a nové zájemce o obory Den otevřených dveří. Ten se letos uskuteční ve dvou termínech, a to 7. října a 20. listopadu 2008.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (72x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...