Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Stanovisko STEO k energetickému využívání výhřevné frakce z mechanicko­biologické úpravy komunálního odpadu

Stanovisko STEO k energetickému využívání výhřevné frakce z mechanicko­biologické úpravy komunálního odpadu

Publikováno: 22.6.2009
Rubrika: Spalovny

V případě mechanicko-biologické úpravy komunálního odpadu (MBÚ) došlo v otázce podpory energetického využití materiálově již jinak nevyužitelného zbytkového směsného komunálního odpadu (SKO) k názorovému posunu a připouští se nutnost odpady také energeticky využívat. V této souvislosti se uvažuje o podpoře projektů z OPŽP. Energetické využívání odpadů je v sou­ladu s evropskou koncepcí nakládání s od­pady a tato praxe je již dlouho zavedena ve vyspělých zemích EU. Nicméně MŽP chce, aby mezi sebou soutěžily projekty přímého energetického využívání odpadů s projekty s předřazenou mechanicko - biologickou úpravou, tzv. MBÚ.

K uvažované podpoře MBÚ je nutné uvést:
Výstupem z mechanicko-biologické úpravy odpadu jsou dvě základní frakce: jedna, která ne vždy splňuje kritéria uložení do skládky, a druhá, lehká nadsítná vysoko­výhřevná frakce, takzvané alternativní pali­vo. To by mělo být přidáváno k palivu, použí­vanému v cementárnách, elektrárnách a v průmyslových energetických zařízeních (spoluspalování).
V případě odpadu upraveného na palivo se bude vždy jednat o spoluspalování odpa­du (viz příslušný rozsudek Evropského soudní­ho dvora), tedy nikoliv o spoluspalování „pa­liva“. V takovém případě musí být každá energetická jednotka, která by byla vůbec ochotna akceptovat spoluspalování „paliva“ z odpadu, vybavena komplexním zařízením na čištění veškerých spalin vzniklých přemě­nou celkové energie základního paliva a „pa­liva“ z odpadu. Pozornost musí být rovněž věnována zpracování zbytkových látek z procesu spalování.
Zabezpečení takového projektu po právně­ekonomické stránce tak, aby s dostatečně dlouhodobou perspektivou byla stabilně a ce­loročně zajištěna služba pro obce a města v odpovídající kvalitě, kapacitě a za sociálně přijatelné ceny, bude nanejvýš problematické zejména z těchto důvodů:

1. Provozní zkušenosti se spalováním tzv. lehké nadsítné frakce z MBÚ v zahraničí (Německo) jsou negativní. Při provozu kotlů ve spoluspalovacím režimu nastaly problémy s „nápeky“ a s vysokoteplotní chlorovou korozí na tlakových teplos­měnných plochách kotle, s negativním vlivem na materiál kotle, s ekonomikou provozu jakož i s právní konformitou to­hoto postupu. Tato zjištění vycházejí ze zkušeností získaných od roku 2006 roč­ním spoluspalováním cca 600 000 t vyso­kovýhřevné frakce v klasických energetic­kých kotlích. Provozovatelé energetických zařízení v ČR jsou s touto skutečností obe­známeni.

2. Velká část stávajících energetických za­řízení v ČR je privátní a je orientována komerčně. Za těchto podmínek bude obtížené zajistit dlouhodobé kontrakty na požadovanou kapacitu za sociálně přijatelné ceny, tak aby tento způsob mohl být považován za systémový a koncový.

Provozovatelé stávajících energetických zařízení jistě budou brát při svých eventuál­ních úvahách či slibech spoluspalovat odpady na tyto skutečnosti ohled, protože právě stabi­lita provozu jak po provozní, tak po ekono­mické stránce by měla být ze strany obecních samospráv vyžadována.
Je tedy zřejmé, že možnost spoluspalo­vání odpadu je možností pouze teoretickou a pro řešení závazku vůči EU (do roku 2013 odklonit 1,4 milionu tun odpadu od skládky) pro odpadové hospodářství České republiky bezvýznamnou.
České Ministerstvo životního prostředí se při prosazování mechanicko-biologické úpravy dovolává toho, že tyto technologie jsou provozovány v Rakousku a Německu, zde je však MBÚ charakterizována jako „chybná cesta v německém odpadovém hospodářství“.
Citace z hodnotící zprávy Odborné rady pro otázky životního prostředí německé spol­kové vlády – Sachverständigenrat für Umweltfragen (SRU) z roku 2008: „Mechanicko-biologická úprava odpa­dů se etablovala jako doplněk ke spalování odpadů, potýká se ale nadále s problémy s dodržováním rámcových podmínek pro bezpečné odstraňování odpadů, s dodržo­váním právních požadavků a hospodárnos­tí. Další výstavbu těchto zařízení vzhledem k těmto otevřeným otázkám nelze doporu­čit. Příležitosti spočívají v dalším vývoji toho­to postupu při oddělování jednotlivých lát­kových toků před recyklací a jako technolo­gie určená na vývoz.“
„Nízké investiční náklady a nízká mini­mální prosazovaná množství dělají tuto technologii zajímavou jako exportní artikl. V zemích, které dosud volně skládkují velká množství odpadů, má tato technologie, která nesplňuje bezezbytku náročná němec­ká kritéria, svůj smysl jako počáteční krok v odpadovém hospodářství orientovaném na budoucnost.“
Sachverständigenrat für Umweltfragen (SRU, www.umweltrat.de ) je odborné porad­ní grémium Spolkové vlády Německo, které každé čtyři roky provádí hodnocení situace a politiky životního prostředí ve Spolkové re­publice Německo. Zároveň poukazuje na ne­gativní vývojové trendy a předkládá mož­nosti jejich předcházení nebo odstranění.

Zkušenosti
Dosavadní zkušenosti se spoluspalová­ním výhřevné frakce v Německu jsou tedy velmi problematické. V Rakousku (Vídeň) byla před několika měsíci uvedena do pro­vozu nová spalovna na 250 tisíc tun odpa­du. Město Vídeň dnes disponuje třemi spa­lovnami na komunální odpad a jedním veli­kým centrem spalování průmyslového od­padu. Jako další příklad je nutné uvést Dánsko nebo Švýcarsko. V těchto zemích cesta MBÚ zvolena nebyla. Je zde aplikován výkonný systém třídění odpadů na zdroji, kdy se 50 % odpadu využívá látkově a 50 % komunálního odpadu energeticky v několi­ka desítkách zařízení.

Jak to vlastně s MBÚ bylo?
Již ke konci 80. let, a hlavně pak v 90. le­tech minulého století, byly v Evropě vedeny rozsáhlé diskuse o vhodném zpracování ko­munálního odpadu před jeho uložením do zemské kůry, do skládky.
Řada měst a svazů měst a obcí postavila zařízení na energetické využívání odpadu vysokého technického standardu s výkonný­mi systémy k čištění spalin a se zařízením na využívání a na zpracování zbytkových látek. Některá města či některá komunální sesku­pení se vydala zvláštní cestou laciných řeše­ní, která nemohla v požadované míře život­ní prostředí chránit. Tato zanedbání a chyb­ný vývoj odpadového hospodářství měly různé důvody. Jeden z těchto důvodů spočí­vá v určité (technicky neoprávněné) „etabli­zaci“ procesů MBÚ.
 

Jak je to s MBÚ dnes?
Dnes je situace v SRN ohledně nasazení alternativních paliv taková, že je cca 7 mili­onů tun tohoto paliva skladováno a ročně k tomuto množství přibývá dalších cca 5 mili­onů tun. Pro tato množství alternativních paliv se hledají možnosti spoluspalování ve výše uvedených zdrojích nebo se plánuje vý­stavba tzv. „monozdrojů“ na alternativní pa­liva z odpadů. Budování nových monozdrojů v kombinaci s investicemi do MBÚ a jeho pro­vozními náklady je pak v porovnání s přímým energetickým využívání odpadů ve spalov­nách naprostý ekonomický nesmysl, který celý systém na dlouhá léta významně prodra­žuje. Bohužel v Německu není k dispozici jiné dostatečně kapacitní řešení, a potvrzuje se tak výše uvedené tvrzení o chybné cestě v od­padovém hospodářství (OH)

Celková roční produkce škodlivin, roční emise se sčítají.  Spálením 10% podílu odpadu v 10 spoluspalovacích zdrojích (hypoteticky bez instalace komplexního čištění spalin) by tyto zdroje každý sám za sebe (díky „na­ředění škodlivin“ ve spalinách) limity urče­né pro tyto zdroje případně plnily, ale v součtu by se do ovzduší uvolnilo stejné množství škodlivin jako při spálení 100 % odpadu v jednom jediném zdroji, jedné je­diné spalovně, avšak bez čištění spalin.
Zařízení na energetické využívání komu­nálního odpadu (spalovny komunálního od­padu) mají odbyt produktů z energetického využití vyřešen. Elektrická energie a tepelná energie jsou dodávány do distribučních sou­stav, spalováním a čištěním spalin vzniklé zbytkové materiály je možné upravit tak, aby bylo zajištěno jejich trvalé bezpečné ulo­žení do zemské kůry nebo zpracování na po­užitelné produkty (stavební materiál, recy­klace zinku). Přepálený a vytříděný železný šrot a neželezné kovy jsou další žádanou su­rovinou získávanou ze škváry.
„Kvalita“ zbytkového materiálu, tzn. jeho škodlivý potenciál, je z drtivé části určována kvalitou vstupu, tedy kvalitou třídění komu­nálního odpadu před svozem do spalovny. To ovlivňují převážně domácnosti samy. Na tomto principu je založena odpadová politi­ka vyspělých západoevropských zemí.
 

Energetické využívání odpadů umožňuje:
1. Úsporu nenahraditelných zdrojů paliv.

2. Desetinásobné snížení objemu a mini­málně 60–70% snížení hmotnosti odpa­du ukládaného na skládku.

3. Mineralizaci organického uhlíku.

4. Imobilizaci škodlivin ve zbytkových ma­teriálech z procesu EVO.

5. Získávání surovin ze zbytkových materiálů.

6. Získávání čistých kovů, např. zinku (úpravou zbytkových materiálů z proce­su čištění spalin).

7. Zajištění trvalého bezpečného uložení zbytku po spalování do zemské kůry nebo zpracování na použitelné produkty.

8. Prokazatelně nejčistější získávání energie spalovacím procesem. Žádné, sebelépe odsířené spaliny z elektrárenských proce­sů se nemohou svou kvalitou srovnávat s vyčištěnými spalinami z procesu EVO.

Energetické využívání odpadů je v an­tropogenní sféře zařazeno na konec spo­třebního řetězce a tvoří tak logický, vysoce účinný ochranný filtr na výstupu z antropo­genní sféry do životního prostředí. V Evropě je dnes v provozu téměř 400 za­řízení na energetické využívání odpadu, která reprezentují významný příspěvek k ochraně životního prostředí.

Názor zkušených odborníků v zahraničí i u nás je jednotný: Ekonomicky únosné a provozně mnohonásobně ověřené přímé energetické využívání jinak nevyužitelného odpadu ve spalovnách je, a bude i nadále, nedílnou součástí každé inteligentně vyřeše­né koncepce odpadového hospodářství.

Závěr
STEO (Sdružení provozovatelů technolo­gií pro ekologické využívání odpadů) v ČR vzniklo v roce 1997 a působí na celém území České republiky. Členy jsou především pro­vozovatelé technologií na termické zpraco­vání, energetické využívání odpadů. Posláním sdružení je rovněž prosazování cílů odpadové politiky EU – látkové a energe­tické využívání odpadů. STEO je členem konfe­derace CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) se sídlem v Bruselu, která zastupuje přes 340 zařízení na energe­tické využití odpadů v 16 evropských zemích a v USA, s celkovou roční kapacitou přes 50 milionů tun odpadů. STEO je dlouhodobě hluboce nespokojeno se strategiemi odpa­dového hospodářství (OH) ČR, které prosa­zuje Ministerstvo životního prostředí. S oba­vami sleduje vývoj OH v ČR a zároveň si je vě­domo, že jediné systémové řešení, jak vyho­vět požadavkům EU na redukování množ­ství skládkovaného odpadu, je dostatečně intenzivní uplatňování procesu energetické­ho využívání odpadů (EVO). STEO nechce jít nevhodnou a mylnou cestou nastoupenou např. v SRN, kde je křečovitě hledáno řešení důsledků zeleného šílenství investorů růz­ných mechanicko-biologických úpraven (MBÚ) směsného komunálního odpadu (SKO). STEO prosazuje vysoký stupeň látkové recyklace prováděné občany (tzv. přinášecí a odnášecí systémy) s následným přímým energetickým využíváním již jinak nevyuži­telného směsného komunálního odpadu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (34x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (32x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...