Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Stanovisko Hospodářské komory ČR k energetice (2. 7. 2008)

Stanovisko Hospodářské komory ČR k energetice (2. 7. 2008)

Publikováno: 2.9.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 21:22
Rubrika: Tiskové zprávy

 

Z prohlášení Pavla Bartoše, viceprezidenta HK ČR, a Václava Hrabáka, člena představenstva HK ČR a předsedy energetické sekce při HK ČR: Hospodářská komora ČR dlouhodobě monitoruje vývoj světové energetiky, energetiky v EU a energetiky v ČR. Musíme vyslovit značné znepokojení nad postupy v EU, ale i nad některými trendy a názory v ČR. Nechceme v žádném případě zpochybnit váhu závěrů Pačesovy komise a nezpochybňujeme ani její mandát. Domníváme se však, že Hospodářská komora ČR bude mít možnost posoudit celý materiál a následně se k němu vyjádřit.

Již dnes však můžeme konstatovat, že energie a energetika je nejen jedním ze základů podnikatelského prostředí, ale je i základem fungování České republiky a v podstatě celé EU. Zásadně nesouhlasíme s postupným oddalováním řešení české energetiky, která při otevřeném trhu je i součástí energetiky EU, a proto požadujeme zodpovědný přístup všech zemí EU tak, aby některé „zeleně“ orientované země nežily na úkor těch ostatních. Jsme přesvědčeni, že každá členská země EU musí převzít dle svých možností zodpovědnost za vlastní energetiku a energetickou spotřebu.
Názory HK ČR na energetiku a energetické suroviny vycházejí z následujícího:
 Každý členský stát EU musí převzít dle vlastních možností zodpovědnost za vlastní energetické a surovinové potřeby.
 Česká republika musí energetickou bezpečnost povýšit na úroveň státní bezpečnosti.
 Energetika musí být zejména řešena s ohledem na konečného uživatele, především na občany a drtivou většinu podnikatelů, pro které je základem konkurenceschopnosti v globální ekonomice.
 Podporujeme, aby v optimální míře byly čerpány a využívány tuzemské energetické zdroje s cílem docílit maximální energetickou „nezávislost“, v tomto smyslu podporujeme dotěžení tuzemských zásob fosilních paliv, včetně prolomení ekologických limitů a rozvoj těžby uranu za environmentálně přijatelných podmínek.
 Požadujeme věnovat zvýšenou pozornost systémům centrálního zásobování teplem, které mohou být zásadně ohroženy nedostatkem hnědého uhlí a jeho nedostatečnou legislativní podporou, případný rozpad centrálního zásobování tepla by se negativně projevil i v elektroenergetické bilanci státu a v oblasti životního prostředí.
 V žádném případě nesouhlasíme s plošným přechodem české energetiky na zemní plyn, jeho realizací by došlo k dalšímu navýšení ceny el. energie a zvýšení dovozní závislosti ČR.
 V oblasti úspor energie vidíme velký potenciál, avšak zásadně nesouhlasíme s vytěsňováním energeticky náročných výrob mimo území ČR a EU, je to cesta, která je environmentálně a hospodářsky nepřijatelná.
 Obnovitelné zdroje musí být posuzovány jako doplněk energetických zdrojů a jejich rozšiřování musí být posuzováno komplexně ve vazbě na soulad hospodářských, sociálních a environmentálních dopadů nejen v tuzemsku, ale zejména v celosvětovém měřítku.
 Požadujeme důsledné využívání odpadních energetických zdrojů a energeticky využitelných odpadů včetně komunálních, které jsou nesmyslně skládkovány.
 Český průmysl by měl profitovat z tuzemského energetického know-how.
 Základem pro snižování produkce skleníkových plynů musí být jaderná energetika a další efektivní snižování energetické náročnosti.
 Dopad všech navrhovaných opatření, zejména v souvislosti s globálními změnami klimatu, musí být posuzován s ohledem na konkurenceschopnost ČR nejen v EU, ale zejména v globální ekonomice.

Hospodářská komora České republiky má zájem na ochraně životního prostředí a je ochotna vést diskusi o jeho trvalém zlepšování. Nesouhlasíme však s tím, aby dílčí řešení bylo na úkor podnikatelů tuzemských či podnikatelů v EU a aby tyto snahy byly předmětem a nástrojem konkurenčního boje v globální ekonomice. Zároveň požadujeme, aby při návrhu energetických opatření bylo přihlíženo k sociálnímu postavení občanů, kteří ve své podstatě musí všechno uhradit sami. HK ČR se aktivně zapojí do veřejné diskuze otevřené k závěrům tzv. „Pačesovy komise“.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (46x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...