Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Správný čas na energetické úspory ve firmách

Správný čas na energetické úspory ve firmách

Publikováno: 22.11.2017
Rubrika: Zajímavosti

Zavádění energetických úspor ve firmách nemusí být jen řešením jak splnit legislativní povinnosti dané zákonem o hospodaření s energií. Může být i cestou k dosažení větší konkurenceschopnosti. Nejde přitom jen o prostou úsporu provozních nákladů v důsledku výměny technologie vytápění, chlazení, systému osvětlení či zavedení energetického managementu. Rekonstrukce a zateplení výrobních hal a administrativních budov prodlužuje jejich životnost. Stejně tak modernizace či prostá obnova výrobních zařízení s nižší energetickou náročností zvyšuje efektivitu výroby.

ZVYŠTE SVOJI KONKURENČNÍ VÝHODU INVESTICÍ DO ENERGETICKÝCH ÚSPOR

Rozhodnutí investovat do energetických úspor ve firmách je nyní ještě výhodnější. Díky dlouhodobé úspěšnosti Komerční banky (KB) ve využívání podpor evropských finančních institucí byla KB vybrána Evropskou investiční bankou (EIB) jako jediný poskytovatel programu na zvýhodněné financování energeticky úsporných projektů v ČR. Nabídka uvěrového programu KB „EuroEnergie“ navazující na evropskou iniciativu PF4EE (Private Finance for Energy Efficiency) přináší díky 80% záruce EIB a výhodnější úrokové sazbě firemním klientům jednoduší realizaci energetických úspor. Navíc kombinovatelnost s dotačními tituly (především programem OPPIK) představuje ideální příležitost jak posunout své podnikání o kus dál.

VÝHODNÉ FINANCOVÁNÍ

Úvěr EuroEnergie je určen zejména malým a středním podnikům v ČR (u velkých podniků je výše úvěru omezena na 30 milionů korun případně 136 milionů korun, pokud je investice zaměřená např. na zateplení budovy), které připravují nebo zvažují investice do energetických úspor. Úvěr pro firemní klienty představuje financování s 80% zárukou Evropské investiční banky, s čímž souvisí nižší požadavky banky na zajištění úvěru. Díky sníženým rizikovým nákladům banky je firmám poskytována další výhoda v podobě nižší úrokové sazby. Ta je snížena o 0,3 % p. a. (při kombinaci s programem na podporu zaměstnávání mladých lidí je úrokové zvýhodnění až 0,4 % p. a.).

Výše úvěru, který lze čerpat v korunách i eurech, je až 136 milionů korun. Spodní hranice začíná na jednom milionu korun. Pro využití úvěru EuroEnergie stačí, pokud je projekt doporučen energetickým auditem (respektive energetickým posudkem). Toto kritérium je např. při žádosti o dotaci z OPPIK automaticky splněno. Dále musí uspořené náklady na energie během životnosti dosáhnout alespoň 50 % investičních nákladů, což je rovněž bez velkých obtíží splnitelná podmínka. Některé investice do energeticky úsporných opatření jsou většinou návratné ve střednědobém či dlouhodobém horizontu. Tomu odpovídá i splatnost úvěru, která může být až 20 let.

KOMPLEXNÍ ODBORNÝ SERVIS

Komerční banka má dlouholeté zkušenosti s financováním projektů v oblasti energetiky. Od obnovitelných zdrojů přes investice do teplárenství, odpadových technologií až po energetické úspory v průmyslových provozech či veřejném sektoru. Kromě finančního servisu vám poskytne i specializované poradenství.

KB může nabídnout tým specialistů na energetiku, schopný posoudit nejen ekonomická, ale i technická specifika každého projektu. K dispozici klientům je i KB EU Point –poradenský servis odborníků, kteří zajistí komplexní financování včetně zpracování žádosti pro získání dotací z evropských či jiných veřejných zdrojů.

Více informací získáte na bezplatné infolince 800 521 521, na webových stránkách www.kb.cz  (stačí zdat EuroEnergie) nebo kontaktujete svého bankovního poradce KB.

Z podkladů Komerční banky

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Efektivní a s energetickými vstupy levnější výroba je cestou, která v dlouhodobém horizontu přispívá k úspěšnosti na trhu – ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (308x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...